Ayçiçeği (Helianthus annuus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisidir.
Ayçiçeği ekonomik bir bitki olarak uzun ve değişik bir tarihçeye sahip olmakla birlikte, kesin olarak ilk tarımının yapıldığı yer ve zamanı bilinmemektedir. Yeni dünyada ilk göçlerden önce, Kuzey Amerika Kızılderilileri tarafından boya hammaddesi olarak kullanılmıştır.
Ayçiçeklerinin çiçekleri gün içinde Güneş'i takip eder ve batıdan doğuya dönerler. Geceleri ise tam terse dönerek sabah olunca ilk hallerine dönerler. Bu özelliğiyle bağlantılı olarak diğer dillerdeki ismi “Güneş” ile bağdaştırılmıştır.
Ayçiçeği bitkisi oluşturduğu kuvvetli ve derinlere gidebilen kök sistemi nedeniyle kurağa nispeten dayanıklı bir bitkidir. Tek yıllık ve yazlık bir bitki olarak subtropik ve ılıman iklim bölgelerinde (temmuz ayı ortalama sıcaklığı 18-19°C'nin altına düşmeyen yerlerde) yetiştirilmektedir.
Astreceae familyasının bir üyesi olan ayçiçeği; dünyanın en önemli yağlı tohumlarından birisidir. Tüketim bakımından soya yağından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Hem yemeklik hem de tıbbi amaçla kullanılmaktadır. Tek yıllık bir kültür bitkisidir.
İlgili 22 soru bulundu
Ayçiçeği, Türkçe Sözlükte “1. Birleşikgillerden, sarı renkli çiçeği çok iri olan, yurdumuzda çok yetiştirilen bir bitki, gün çiçeği, günebakan, gündöndü (Helianthus annuus).
Ayçiçeği halk arasında yaygın olarak günebakan olarak adlandırılır. İsim anlamı ayçiçeği bitkisinin başlarının güneşe doğru çevrilmesinden gelmektedir. Bir kelimenin diğer ismi genellikle kelime oyunlarında ya da bulmacalarda karşımıza çıkmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''ayçiçeği'' olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. Ayçiçeği çekirdeğini ailecek çok seviyoruz. Yeni açacağı dükkâna 'ayçiçeği' adını verecekmiş.
Ayçiçeklerinin çiçek kısımları gün içinde Güneş'i takip ederek doğudan batıya doğru hareket eder. Geceleri ise tersi yönde hareket ederek sabahki konumlarına geri dönerler. Bu günlük hareket, gelişme dönemindeki ayçiçeği tomurcuklarında görülür ve çiçekler gelişimlerini tamamladığında durur.
Ayçiçeğinin hikayesine dair çok söylentiler vardır bu söylentilerin en kısalarından biri şöyledir; köyün birinde genç bir kız güneşe aşık olmuştur ve her gün onu izlemek için güneşe yalın gözle bakmaya başlamıştır, bu durum günlerce hatta haftalar aylarca devam ettiği için kız bir gün dayanamayıp ayçiçeğine dönüşmüştür ...
Araştırmaya göre, ayçiçekleri yükselen Güneş'e bakar çünkü artan sabah sıcaklığı daha fazla arı çeker ve ayrıca bitkilerin daha verimli üremesine yardımcı olur. UC Davis Biyolojik Bilimler Koleji'nde bitki biyolojisi profesörü ve makalenin kıdemli yazarı Stacey Harmer, “Doğu'ya bakmaları oldukça çarpıcı.” diyor.
Ayçiçeği; mutluluk, iyimserlik, dürüstlük, uzun ömür, sadakat gibi birçok anlama gelmektedir. Ayçiçeğinin insanlara mutluluk getirdiği konusunda muhtemelen diğer çiçeklerden daha üstündür.
Genç ayçiçeklerinin de güçlü büyümek için maksimum enerjiyi elde etmesi gerekir ve bunun için de güneşi takip etmek zorundadır. Yani güneşten mahrum kalması bitkinin yeterince gelişememesine neden olur.
Ay çekirdeği, ayçiçeği bitkisinin bir meyvesidir. Yüksek miktarda yağ içerdiği için yağ üretiminde de kullanılmaktadır. Ayrıca atıştırmalık bir kuruyemiş olarak hafif kavrulmuş bir şekilde; tuzlu, tuzsuz, biberli ve benzeri soslar ile tüketiciye sunulmaktadır.
Baklagilin yerini buğday mısır ve ayçiçeği alıyor.
Ayçiçeği, yetişme periyodu boyunca (100-150 gün) 2600-2850 °C civarında toplam sıcaklık ister. Derin ve kazık kök sistemine sahip olması nedeniyle, kuraklığa dayanımı fazladır. Her türlü toprakta yetişmesine rağmen, iyi drenajlı, nötr PH (6,5 – 7,5)'a sahip ve su tutması yüksek toprakları daha fazla sever.
Ayçiçeği; güneşe yönelen ve çekirdek oluşturan, ayçiçeği yağı yapımında kullanılan bitkidir. Canlı Varlık; metebolik olayları gerçekleştiren, ölebilen varlıklardır. Hareket, üreme, solunum vb. Reaksiyonları gerçekleştirebilirler.
Ayçiçeğinde kömür çürüklüğüne neden olan Macrohomina phaseolina etmeni toprak kaynaklı olup, pek çok bitki konukçuları arasındadır. Bu bitkilerden biride ayçiçeği dir. Hastalığın tek bir adı yoktur. Tütünde özü kuru, susamda susam solgunluğu, ayçiçeğinde ise kömür çürüklüğü olarak bilinir.
Bitkilerde boşaltımın yapılacağı bir organ bulunmamaktadır.
Ayçiçeği tohumu ayçiçeği bitkisinin çekirdekleri olmaktadır. Ayçiçeği çekirdekleri hasattan sonra bir kısmı ayrılarak tekrar ekim yapmak için tohum haline getirilerek kullanılmaktadır.
Meyve, tohumları taşıyan organdır. Çiçeğin dişi organıdır ve döllenme esnasında farklılaşır. Yumurtalığın gelişmesi sonucunda meydana gelen tohumları taşır. Besinler üzerine yapılan araştırmalar sonucunda ise, çekirdeği olan besinler “meyve” olarak sınıflandırılır.
Dediğimiz gibi aslında ayçiçeğinin tohumu olan Ay çekirdeği, bu özelliği sebebiyle yağlı bir atıştırmalıktır.
Ukrayna, yılda 14.165.170 ton üretim ile dünyanın en büyük ayçiçeği üreticisidir. Rusya Federasyonu 12.755.725 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 3.537.545 ton üretim ile Arjantin, üçüncü büyük ayçiçeği üreticisidir. 1.949.229 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.
TÜRKİYE ÜRETİMİ
Ayçiçeği tarımı daha çok Trakya ve Marmara Bölgesi'nde yapılmakta olup, genelde hububat (buğday- arpa) ile münavebeli ekim nöbeti uygulanmaktadır. Ülkemizde en yoğun üretim alanına sahip illerimiz Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Konya ve Adana'dır.
Ülkemiz de en fazla olarak Tekirdağ da ayçiçeği yetişmektedir. Hemen sonrasında ise Edirne gelmektedir. Ayçiçeği Marmara bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmekte olan bir bitkidir. Dünya da ise Brezilya da ayçiçek üretimi yaygın olarak yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri