Avrupa Uzay Ajansı ESA ve Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos sürekli yerleşim olanaklarını araştırmak üzere Ay'a bir dizi sefer düzenlemeyi planlıyor. Fakat bu kolay bir iş değil. Ay'ın etrafında bir kez dönmesi yaklaşık 28 günde tamamlanıyor. Bu ise Ay'da gecenin 354 saat sürmesi demek, yani Dünya'nın 14 günü.
Cevap. Ay kendi etrafinda dönüşünü 28 gün 15 saatte tamalıyor. Bu da gece gündüzün 15 gun sürmesi demek.
Ay'ı bazen tıpkı gece gördüğümüz gibi gündüzleri de görebiliriz; zira Ay, gündüzleri de Güneş'ten aldığı ışığı yansıtmaktadır ve Dünya'ya olan yakınlığı nedeniyle, gündüz vakti de gezegenimizde gözle görülebilecek kadar parlak kalabilmektedir. Nihayetinde Ay, Güneş'ten sonra görebildiğimiz en parlak gök cismidir.
Bir gün 24 saat olduğundan gündüz ve gece süresinin eşit olduğu tarihlerde gündüz süresi ve gece süresinin ne kadar olduğunu bulmak için yarısını alırız yani 2'ye böleriz gündüz süresi 24 : 2 = 12, gece süresi 24 : 2 = 12'dir. Bu yüzden cevap 12'dir.
Bilim insanları ayda koloni kurmak için uzun yıllardır plan yaparken, güncelliğini yitirmeyen bir sorunla karşı karşıyalar: Ayın dondurucu soğuğu. BBC Türkçe'de yer alan yazıya göre; ayda gece, 14 gün sürüyor ve bu süre boyunca sıcaklık -173 dereceye kadar düşebiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Bu ise Ay'da gecenin 354 saat sürmesi demek, yani Dünya'nın 14 günü.
Nem gündüzleri ısıyı tutar, geceleri ısı kaybını önler. Bu yüzden, günlük sıcaklık farkının en yüksek olduğu yerler nemin düşük olduğu çöller, en düşük olduğu yerler nemli ve suyun olduğu yerlerdir.
Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.
24 saat, 12 saat süren bir gün ve 12 saat süren bir gece olmak üzere ikiye ayrılır. 1 saat, her biri 60 saniye olan 60 dakikayı içerir. Her saniye daha sonra 1000 milisaniyeye bölünür.
Dünyanın uzak yıldızlara göre kendi ekseni etrafında bir tam tur yapması için gereken süreye yıldız günü denir, gözlemevlerinde kullanılan bu zaman birimi 23 saat 56 dakikadır. Bir takvim günü, gece saat 24.00'dan (12.00 veya 00.00 olarak da adlandırılır) ertesi gece 24.00'a kadar olan saat dilimidir.
Dünya kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber aynı zamanda güneş sistemi etrafında dönmeye devam eder. Bu doğrultuda dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü 24 saatte tamamlar. Böylece gece ve gündüz oluşumu meydana gelmektedir.
Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzun olmaya devam eder. 23 Eylül'de gece-gündüz eşitliği (12 saat gündüz-12 saat gece) yaşanır. 23 Eylül günü ise Güneş ışınlarının dik açı ile geldiği yer 0° enlemi olan Ekvator'dur.
Ay, Dünya'dan çok daha sıcak ve soğuk olabiliyor. Burada sıcaklık 126 dereceden -138 dereceye kadar düşebilir. Ay'ın etrafında hava olmayışı onu aşırı uçtaki ısı değerlerine daha meyilli yapıyor, biraz önce gülümserken birden sinirlenebilen menopozlu teyzeler gibi.
Ekvator'da gece gündüz süresi eşittir ancak Ekvator'dan kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
Dünya, 29 Haziran 2022'deki turu 24 saatten 1,59 mili saniye daha kısa sürede tamamladı. Böylece en kısa gün rekoru kırıldı.
21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanıyor. Ülkemizde en uzun gündüz süresini bugün en kuzeydeki Sinop yaşayacak. Sinop'da bugün güneş 04.57'de doğarken akşam 20.26'da batacak. Sinop'ta bugün 15 saat 29 dakika gündüz yaşanacak.
Cevabımız: Ayda bir gün 28 gün 12 saat 44 dakika olarak geçmektedir. Bunun nedeni ise ayın kendi etrafında bu kadar sürede dönüyor olmasıdır.
Fakat problem sorularında 1 ay genellikle 30 gün olarak kabul edilir. 1 günün de 24 saat olduğu bilindiğinde sorunun cevabının pratik şekilde bulunması mümkün olacaktır. 1 gün 24 saat olduğuna göre 30 gün de 30x24=720 saat yapacaktır.
(23 saat 56 dakika ve 4.09 saniye). Aslında önceden 24 saatti de şimdi 23 saat 56 dakika oldu demek pek doğru sayılmaz. Sadece biz insanlar bu 4 dakikalık süreyi görmezden gelip 1 günü tam 24 saatmiş gibi varsayıyoruz. Dünya'nın dönüşü zamanla biraz yavaşlıyor; dolayısıyla geçmişte bir gün daha kısaydı.
21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
Güneş'ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks'u - 23 Eylül Sonbahar Ekinoks'udur.
Dört yılda bir kez 20 Haziran'da gerçekleşir. EN UZUN GECE VE GÜNDÜZ NEREDE YAŞANIR? Türkiye'de 21 Haziran tarihinde en uzun gündüz Sinop'ta yaşanır, en uzun gece ise Hatay'da yaşanır. 21 Aralık'ta ise Sinop en uzun geceyi yaşar ve bu defa Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.
Bu durum, sıcaklık ve yükseklik arasındaki kurala (Atmosfer sıcaklığı, yükseldikçe her 100 metrede 0,5 °C azalır.) ters düşer. Yani alçak kesimler daha soğukken yüksek kesimlerdeki belirli bir tabaka daha sıcaktır.
Doğrulanmış Cevap
➥Ayda Atmosfer yoktur bu yüzden daha fazla ısı kaybeder. Ayda sabahları sıcak çünkü gündüzleri daha fazla güneş ışığı gelir, geceleri soğuktur çünkü geceleri daha az güneş ışığı gelir.İkisinin farklı olması ise Uzayın soğuk olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri