İnek sütü alerjisi belirtileri olan çocuklarda tanı; ciltten alerji testi, kandan alerji testi, inek sütü alımına ara verilmesi ve inek sütü yükleme testleri gibi testlerle birlikte çocuk alerji uzmanları tarafından konulmaktadır. Ciltten alerji testi 1 aydan sonra yapılabilmektedir.
Bebeklerde Süt Alerjisinin Teşhisi
Doktorunuz, teşhis için cilt testi yapabilir. Cilt testinde, bebeğinizin cildine küçük bir miktar süt proteini yerleştirilir ve bu alerjenin derinin altına geçmesi için küçük bir iğne batırılır. Çocuğunuz alerjene tepki verirse, cilt o bölgede böcek ısırığı gibi biraz şişer.
İnek sütü alerjilerinde sıklıkla ciltten alerji testi, kandan alerji testi, kandan moleküler alerji testi yapılmaktadır. Ciltten alerji testi genellikle ilk yapılan ve doğru sonuç veren bir testtir.
Tanı için çocuk doktoru bebeğinizin öyküsünü dinleyerek onu muayene eder. Elde ettiği bilgilere göre deri testi, kan testi ve diyet yöntemine başvurabilir. Deri testi hızlı sonuç verir. Eğer besin alındıktan hemen sonra alerji görülüyorsa kan testinden de sonuç alınır.
İnek sütü alerjisi çoğu zaman bebeklikte özellikle de ilk 6 ay içerisinde belirti vermeye başlar, ancak daha büyük yaşlardaki çocuklarda da başlayabilir. Süt alerjisi görülen çocukların bir kısmı 2-3 yaşında bu alerjiden kurtulurken, bir kısmında da bu sorun hayat boyu sürebilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Bebeklerde yüz bölgesinde, dudakta ve vücutta kızarıklık, ciltte kuruluk, kaşıntı ve kusma gibi belirtilere neden olan inek sütü alerjisi, kalp ve solunum problemlerine yol açarak hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Kan testi ile inek sütüne karşı IgE tipi antikor varlığına bakılmalıdır. Test yüksek çıkarsa inek sütünün her çeşidi (yoğurt, peynir, süt katılmış bisküvi, kek dahil) diyetten kesilmelidir. Bugün inek sütü alerjisi durumunda proteini parçalanmış özel mamaların tedavide çok önemli yeri vardır.
Kan veya ciltten alerji testlerinde konulmamaktadır.
Bebeğimde inek sütü protein alerjisi belirtileri varsa hangi doktora götürmeliyim? İnek sütü alerjisi belirtileri görüldüğü zaman çocuğunuzu, çocuk alerji uzmanına götürmeniz yararlı olacaktır. Çünkü; Çocuk alerji uzmanları bu konuda en eğitimli ve deneyimli uzmanlardır.
Ayrıca bir çok gıdaya aynı anda bakılabilmesi mümkündür. Sonuçların da 15-20 dakikada çıkmasından dolayı daha değerlidir. Kandan yapılan testler şüpheli vakalarda cilt testiyle birlikte yapılabilir.
Alerji testleri, kan örneklerinden ve cilt üzerine alerji damlaları kullanılarak yapılabilir. Her iki test de doğumundan itibaren tüm yaş grubunda güvenle uygulanabilir.
Deri delme testinde, cilde küçük bir damla alerjen damlatılacaktır. Bu alerjenin cilde nüfuz edebilmesi için küçük bir iğne batırılır. Alerjenin yerleştirildiği bölge, 15-20 dakika gözlemlenir. Çocuğunuzun alerjisi varsa, uygulama bölgesinde, kızarıklık ve şişlik meydana gelir.
Bebeklerde süt alerjisi ilk 6 ay dahil olmak üzere herhangi bir zamanda ortaya çıkabilmektedir. Bebek şiddetli gaz sancısı hisseder. Bebeği besledikten sonra hemen kusma görülür. Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur.
Süt alerjisi olan bebek nasıl beslenmelidir? Bebek sadece anne sütü alıyorsa anne diyetinden sütü ve süt ürünlerini içeren besinleri (yoğurt, peynir, ayran, kefir, sütlü tatlılar, tereyağı) çıkarmalıdır. Ayrıca çapraz alerji nedeni ile anne dana eti de yememelidir.
Bebek 4 aydan küçük ve anne sütü yeterli değil veya yoksa alerji maması (aminoasit formüla ya da ileri derecede hidrolize mama) ile beslenmelidir. İnek sütündeki proteinlerin parçalanması ve bu suretle de alerji yapma özelliklerini kaybetmeleriyle hazırlanan mamalar, hidrolize mamalardır.
Bunlardan bir tanesi beslenmede bozukluk olması nedeniyle kilo alamamaya neden olur. Gelişim durabilir. Bunun nedeni besin alerjisi nedeniyle besin reddi, kusma, ishal reflüye bağlı olabildiği gibi diyet nedeniyle yeterince beslenememeye bağlı olabilmektedir.
Yüzün şişmesi, Hırıltılı solunum veya kalıcı öksürük, Kusma, İshal.
Süt Alerjisi Olan Çocuklar Kuzu Eti Ve Tavuk Eti Tüketebilmektedir. Süt alerjisi olan 6-7 aydan büyük çocukların ve emziren annelerin dana eti yerine kuzu eti, tavuk eti tüketmesinde sakınca yoktur. Sonuç olarak; -Süt alerjisi çocuklarda görülen en sık besin alerjilerinden birisidir.
Sonuç olarak; inek sütü alerjisi olanların kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısı olmasında sakınca yoktur.
Deri ve kan testleri negatif olan inek sütü alerjileri genellikle 1 yaş civarında düzelme eğilimi göstermektedir. Testlerde pozitif sonuçları olan çocukların yaklaşık üçte ikisinde 5 yaşlarına doğru alerjik durumları geçer. Çoklu besin alerjisi olan çocukların bu durumu atlatma yaşları gecikebilir.
Alerjisi olan bir annenin bebeğini emzirmesinde herhangi bir engel yoktur. Annedeki alerji emzirme yoluyla bebeğe geçmez.
Çocuklarda en sık rastlanan gıda alerjisi türü inek sütü alerjisidir. 1 yaşın altındaki bebeklerin yaklaşık %7'sinde inek sütü alerjisi olduğu düşünülür. Birçok çocukta inek sütü alerjisi 5. yaşa yaklaşırken geriler. İnek sütünün yanı sıra; koyun ve keçi sütünün de çocuklarda alerjiye neden olduğu bilinir.
Anne sütünün her emzirme seansında yeterli olduğunu anlamanın en pratik yolu “test tartısı” yapmaktır. Bebek hassas dijital terazi ile giysilerini çıkarmadan, altını değiştirmeden emzirme öncesi ve emzirme sonrası tartılır. Gram olarak artış, mililitre olarak süt alımı gösterir, anlamlı kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri