→ Ay'da hava olaylarının yaşanmamasının nedeni Ay'da atmosfer olmamasından dolayıdır. Dünya'da yani yaşadığımız gezegen de atmosfer bulunmaktadır. Unutmayalım! Ay'da atmosfer olmadığı için Ay'a bir çok gök taşı çarpmaktadır.
Çünkü Ay'da bizim bildiğimiz anlamda atmosfer yok. Yani Ay'da iklim yok. Rüzgar yok, yağmur yok.
Ay'ın atmosferi Dünya kadar yoğun olmaz ve son derece azdır. Ay'ın atmosferinin olmamasından dolayı yağmur ve rüzgar gibi hava olayları meydana gelmez. Ay Dünya'dan çok daha küçük bir gök cismi olmaktadır.
Ay yüzeyi, 'regolit' adı verilen bir taş ve toz tabakasıyla kaplı. Bu yumuşak bir tabaka ve üzerine basıldığında kolayca sıkışıyor. Robinson, Ay'da atmosfer ve dolayısıyla rüzgar olmadığı için, ayak izlerinin milyonlarca yıl olduğu gibi kalacağını da vurguluyor.
Cevabımız: Görülmez. Çünkü ayda atmosfer çok incedir.
İlgili 27 soru bulundu
Kuraklık en uzun süreli ve en etkili olan doğal afettir. Kuraklık yalnızca bir olay veya bir doğa olayı olarak görülmemelidir. İnsan faaliyetlerinin su kaynaklarına olan bağımlılığı nedeniyle toplum üzerinde çeşitli etkileri vardır.
Her gün doğanın pek çok hareketine tanık oluruz. Rüzgâr eser, şimşek çakar, gök gürler, yağmur yağar, deniz dalgalanır, fırtına olur, sel olur, kar yağar, çığ düşer, toprak kayar, kaya düşer, deprem olur, volkan püskürür… Doğanın bu hareketlerine doğa olayı denir.
Dünya, Ay onu etrafında dönerken belli konumlara geldiğinde Ay ve Güneş'in arasında bir bariyer görevi görüyor. Bu durum ayın tamamen aydınlanmasını engelliyor ve bunun sonucunda Ay evreleri ortaya çıkıyor.
İlk olarak, ABD, 1969'da Apollo 11 görevi sırasında Ay'a ilk bayrağı dikmişti. 1972'ye kadar Ay yüzeyine beş ABD bayrağı daha dikildi.
NASA'nın yanıtına göre, bayrak Ay'da rüzgar yüzünden dalgalanmıyor. Çünkü Ay'da atmosfer ve dolayısıyla rüzgar yok.
Ayda yağış ve rüzgar bulmamaktadır.
Bunun nedeni ayda atmosferin yok denecek kadar ince bir tabakada olmasıdır.
Ay'ın atmosferi
Ay'ın toplam kütlesi 10 tondan az olan, neredeyse vakum sayılabilecek kadar ince bir atmosferi vardır.
Yağışın oluşabilmesinin temel şartı ortamda su buharı (nem) bulunmasıdır. Nemin yanında şu olaylarında gerçekleşmesi gereklidir. Soğuma: Yoğunlaşmanın gerçekleşmesi için soğumanın gerçekleşmesi gerekir. Soğuma, sıcak havanın soğuk zemine temasıyla (konveksiyon) oluşabilir.
Ayda hava, su ve atmosfer olmadığı için hiçbir canlı yaşayamaz.
Gökyüzünde yoğuşan su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluşturmaktadır. Su damlacıkları yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelir ve yağmuru oluşturur. Damlaların yeryüzüne inmesi ile yağmur yağmaktadır. Yağmur oluşumunu etkileyen iki farklı yoğuşma olayı bulunmaktadır.
Dünyamız gibi Ay'ın bir atmosferi bulunmaz. O yüzden herhangi bir şekilde oksijen yoktur ve hava alamayız. Bununla beraber atmosferi olmadığı için rüzgar yoktur. O yüzden Ay'ın yüzeyinde hiç rüzgar olmaz de taş ve toprak ile toz sürekli olarak sabit bir şekilde durur.
İnsanlı Ay yolculukları, Uzay Yarışının bir parçası olarak ilk defa 1969 - 1974 arasında Apollo Projesi kapsamında ABD tarafından gerçekleştirilmiştir. Aldrin Ay yüzeyinde. 20 Temmuz 1969.
Ancak özellikle Soğuk Savaş döneminden sonra durumlar değişti. NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
Atmosfer dışına çıkmak için hem yerçekiminden hem de atmosfer direncinden daha büyük bir itiş gücü gerekir.” Atmosferden çıkıp“yörüngeye girdikten sonra yapılanlar için ise neredeyse hiç güç gerekmez.”
İlk dördünün ardından ''şişkin ay'' evresine geçen ay, bu fazda güneşe 90 ve 180 dereceler arasında bakar. Bu evrenin ardından ay, ''dolunay'' olur. Bu evrede ay, tam daire şeklinde görünür ve parlak ve dolgundur. Ayın en sevilen ve göz alıcı göründüğü hali de dolunay zamanlarıdır.
Apollo 11 görevinden bu yana, 1969 ile 1972 yılları arasında on iki kişi Ay topraklarında yürüdü. İnsanı aya götüren uzay yarışının tüm gidişatını öğrenin.
Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu.
Jeolojik ve jeomorfolojik karakterli olaylar, kaynağını yer kabuğundan veya yerin derinliklerinden alarak gelişen olaylardır. Bu olaylardan olan deprem, volkanizma, tsunami ve kütle hareketleri yeryüzünde çok büyük yıkımlara, can ve mal kayıplarına neden oluyorsa ekstrem özellik kazanırlar.
Ekstrem yağış, ortalamanın altında ve üzerinde yaşanan yağışlı olayları kapsar. Çalışma genelinde de ortalamadan farklı olarak yaşanan kurak ve aşırı yağışlı dönemlerin sıklıkları ve frekansları değerlendirilmiştir.
Mevsim Kış'sa hava daha da soğuk olacağı için, Gökyüzü derin dondurucu gibi olacaktır. Su damlaları bulutlardan aşağı inerken soğuk havada donarak oynamayı çok sevdiğiniz kar haline geliyorlar. Bazen bu su damlacıkları bir araya gelerek aşırı donup, buz halini alıyorlar. Buna da dolu deniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri