Sıcak hava akımının bir aşağı bir yukarı sürüklenmesi ile su damlacıkları daha büyük buz parçaları haline gelir. Ve ağırlaşan buz parçaları yere düşer. Geceleri dolu nadir görülür çünkü hava sıcaklığı zaten düşük olduğundan yağmurun bir soğuk bir sıcak hava akımı ile karşılaşması durumu söz konusu olmaz.
Daha çok öğle ve ikindi saatlerine kadar ısınan havalar, yukarıda çok soğuk bir hava ile birleşir ve sonrasında dolu yağışı olur. Bu durum gece saatlerinde gerçekleşmeyeceğinden istisnai durumlar dışında gece oluşmaz.
Ceylan, Türkiye'de, dolu hadisesinin en fazla 12.00 ila 18.00 saatleri arasında gözlendiği kaydetti.
Bulutların içerisindeki hava akımının etkisiyle sıvı yağmur damlaları yükselmeye başlar. Bu sıvı taneleri 0 ile-40 derece arasındaki hava ile karıştıklarında ise donmaya başlar ve dolu oluşur. Bu dolular bulut içerisinde ne kadar fazla gezinirse ve sıcaklık farkı ne kadar çok olursa, dolu üzerindeki katmanlar da artar.
Dolunun yeryüzünde görüldüğü yerlerle Cb bulutunun dağılışı arasında yakın ilgi vardır. Kutuplar soğuk olduğundan Cb bulutu ve dolu oluşmaz. Fazla sıcak ve soğuk bölgelerde dolu yağmaz. Orta enlemlerin kış mevsiminde de durum böyledir.
İlgili 41 soru bulundu
Bulutların içindeki yağmur damlacıklarının bir fırtına sırasında yükselmesi nedeniyle aniden soğuyarak donması sonucu oluşur. Yukarı ve aşağı yönlü hareketleri sırasında dolu tanelerinin yüzeyinde daha fazla su donarak birikir. Bu nedenle taneleri portakal büyüklüğünde dolu yağabilir.
DOLU ORMANDAKİ AĞAÇLARI BUDAR
Dolu doğanın bahçıvanıdır.Bahçıvanlar ağaçların kırık, kuru, çürümüş, aşırı uzamış dallarını budar. Dolu da ormanlardaki ağaçları budar. Böyle bir görevi de vardır dolunun. Doğanın kendi içinde bir dengesi var.
Su kaynaklarının önemli bir kısmının tekrar dolması için kar yağışının yağmurdan daha etkili olacağının altını çizen, Doç. Dr. Canan Acar, “Esasen doğal olarak her iki yağış türü de olağan koşullarda çevremiz için faydalıyken su kaynaklarının dolmasında kar daha yavaş çözünerek toprağa karıştığı için daha etkili olur.
Karın yağması için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derecedir. Fakat kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklık değerinin 0 olması şart değildir. Bazı durumlarda termometreler 4 ile 5 dereceyi gösterirken de kar yağdığı gözlemlenmiştir.
Dünyada dolu yağışının en yoğun yaşandığı bölge Kuzey Amerika kıtası, özellikle de Meksika Körfezi'nin kuzey kesimleridir.
Yağış, sıvı özelliğini kaybederek meydana gelecektir. Çok büyük dolu tanelerinin tarlalara, araçlara, çevreye ve insanlara zarar vermesi oldukça mümkündür. Dolu boyutlar 5 mm ila 15 cm arasında olabilir. Dolu, bulutların altında oluşur ve şimşek fırtınası merkezinden yaklaşık 2 deniz miline kadar etkili olabilir.
Kar yağışı için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derece ve altıdır genellemesi yapılabilir. Ancak kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklığın 0 derece olması şart değildir. Öyle ki bazen termometreler 4-5 dereceyi gösterirken bile kar yağdığı görülebilir.
Bilim adamlarına göre bazı basit gözlemlerle dolu yağışını tahmin etmek mümkün. Örneğin havada bir birinin tersi yönde hareket eden bulutlar görürseniz dolu yağacağını düşünebilirsiniz. Havadaki basınç kuşları olumsuz etkiler.
DOLU YAĞIŞI EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Dolu olayına genellikle, havanın ılık olduğu bahar ve yaz aylarında doluya sıkça rastlanmaktadır. Ayrıca serin tropikal bölgelerde de dolu görülmektedir. Ülkemizde havanın nemli ve alttan sıcak üstten serin olduğu bahar ve yaz mevsimlerinde dolu görülür.
Dolu hafif olursa meyvelere ve yapraklara zarar verir. Meyvelerde meydana gelen yara ve bereler kaliteyi düşürür, hatta meyvelerin çürümesine neden olur. Çilek, dut, ahududu gibi meyveleri tamamen bozar. Çok şiddetli dolular meyveleri döktüğü gibi yaprakları tahrip edip ince dallarda yaralar meydana getirmektedir.
Kar ya da sulu kar yağması da tipik bir yoğuşma örneğidir. Kar, donmuş su damlacıklarıdır. Sis, daha çok yere yakın bir seviyede oluşur. Su buharı, havada asılı kalacak şekilde su damlacıklarına dönüşür.
Bağıl nemin yüzde 100'e ulaşması durumunda hava daha fazla nemi taşıyamaz hale gelir ve daha fazla nem miktarı havayı aşırı yoğun hale getirir. Sis genellikle çiseleme şeklinde yağış ya da hafif kar yağışına sebep olabilir.
Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır. Örneğin, Fort Yellowston, Wyoming'de 2 Şubat 1899 günü maksimum sıcaklık sadece -28 dereceye ulaşmasına rağmen 8 cm. kalınlığında kar yağmıştı.
Honşu Adasının en kuzey ucundaki 300 bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyük şehir. Şehre her yıl ortalama 7.9 metre kar yağıyor.
Kuzey Yarım Kürede kış mevsiminin başlangıcı 21 Aralık olarak kabul edilmektedir. Kış mevsiminin bitişi ise 20 Mart olarak kabul edilmektedir.
Karasal İklimin Hakim Olduğu, Karın Yoğun Şekilde Yağdığı Şehirler Hangileri? Erzurum Portalı olarak yaptığımız araştırmalarda Türkiye'nin en çok kar yağışı alan ilinin Bitlis olduğunu görüyoruz. Bitlis ayrıca Türkiye'nin en çok yağan kar rekoruna da sahip.
Dolu yağışı aşırı ise aracın flaşörlerini yakıp emniyet şeridine geçilmesi ve araç içinde kalınması gerekir. Bununla beraber, yerleşim yerleri içerisinde aracınızı petrol istasyonları, kapalı garajı olan noktalar veya benzer emniyetli alanlara çekip yağışın geçmesini bekleyebilirsiniz.
Hiç boş yeri olmayan nesneler ve mekanlar dolu olarak adlandırılır. Leb-a-leb ve mâl-a-mâl kelimeleri tıka basa ve ağzına kadar dolu anlamına gelir. Bu kelime mecazen bilgili, agah ve kültürlü manasında kullanılır. Dolu kelimesinin yan anlamı ise buz hainde yağan yağmurdur.
➜Olumlu Yönler : Su ihtiyacımızı karşılar. Kuraklığı önlemiş olur. Canlıların suyunu karşılamış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri