İntansiyonel tremor, belirli bir hedefe doğru gerçekleştirilen hareketler sırasında ortaya çıkar. Örneğin, parmaklarla buruna dokunmak gibi eylemler esnasında görülen titremeler intansiyonel titremedir. Hedefe ne kadar yaklaşılırsa titreme aynı oranda artabilir.
İntansiyon tremoru, istemli hareket esnasında ortaya çıkar ve hedefe yaklaşırken titreme artar. Beyinciğin rahatsızlıklarında sıkça görülür. Yemeğinizi yerken çatal bıçağınızla boğuşurken bir türlü hakim olamadığınız el titremeleriniz nedeniyle sofradaki bütün bakışları üzerinizde hissettiğiniz oldu mu?
Tremor tedavi edilmezse ne olur? İstanbul Tremor, vücutta bulunan kasların ani ve ritmik titreşimlerine neden olan bir durumdur ve genellikle tedavi edilebilir. Ancak tedavi edilmezse, kişinin iş gücü kaybına, yaşam kalitesini olumsuz etkilemeye ve sosyal izolasyona neden olabilir.
Esansiyel tremor hastalarına, bulguya yönelik ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan durumlarda cerrahi tedavi tavsiye edilir. En güncel cerrahi tedavi yöntemi olarak beyin stimulasyonu olarak bilinen beynin derin yapılarına yerleştirilen (elektrod) beyin pili ameliyatıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Titreme hastalığı olarak da geçen tremor, en yaygın olarak ellerde görülen ama kol, bacak, kafa ve ses tellerini de etkileyerek istemsiz ve kontrol edilemeyen sallanma veya titreme hareketlerine neden olan nörolojik bozukluktur. Tremor, yaşamı tehdit etmese de zorluklara neden olarak sakatlıklara yol açabilir.
B12 vitamini eksikliği el titremesine neden olabilir. B12 vitamini, sinir sistemi sağlığı için önemlidir, bu nedenle eksikliği sinir sistemi sorunlarına yol açabilir. Bununla birlikte, el titremesinin tek nedeni vitamin eksikliği olmayabilir.
Esansiyel Tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur. Ülkemizde de 40 yaş üzerindeki 100 insanın 4'ünde bu hastalığa rastlandığı bilinmektedir. Esansiyel Tremor hastaları ellerinde, başta ve seste kontrol edemedikleri titremeden şikayetçidir.
Tremor, her zaman ciddi bir durumun göstergesi değildir. Ancak bazı durumlarda, kişideki ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Titreme, çoğu zaman kolayca tedavi edilemez. Ancak, genellikle herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendi kendine kaybolur.
Titreme hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığa sebep olan sebep ortadan kaldırılırsa hastalık tedavi edilebilir. İlaçlar, yardımcı cihazlar, botulinum toksini, derin beyin stimülasyonu ve odaklanmış ultrason tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Benign (iyi huylu) esansiyel tremor, ailevi tremor ya da kalıtsal tremor olarak da adlandırılır. ET hastalığı olanlar ellerinde, baş, ses veya vücudun diğer bölgelerinde kontrol edilemeyen titremeden (tremor) şikâyetçidirler. Bu durum genellikle erişkin yaşlarda başlar ve yaşlanmayla ilerler.
Ritmik hareketler nedeniyle titreme hastalığı olarak da bilinen tremor çok farklı nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Beynin kas hareketlerini kontrol eden bölgelerinde meydana gelen hasarlardan Parkinson gibi hastalıklar ve strese kadar farklı faktörler Tremor hastalığına neden olmaktadır.
Esansiyel Tremor her yaşta görülebilen bir hastalıktır. sebebi bilinmese de genetik geçişin büyük etkisi vardır.
B12 vitamini eksikliği gibi bazı sağlık sorunları da el titremesi ile ilişkili olabilir bu nedenle doktorunuza danışarak gerekli tedaviyi almanız gerekebilir.
Parkinson hastalığı gibi titremeye neden olan altta yatan bir nedenin olup olmadığının belirlenmesi için belirli görüntüleme testlerine de başvurulabilinir. Bu testler BT ve MR taramalarını içermektedir.
Bahsedildiği üzere vücutta istemsiz ritmik titremeler beyin hasarları, Parkinson, multipl skleroz gibi biyolojik hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilir. Benzer şekilde yoğun duygusal zorlanmalar, şiddetli öfke, süregelen stres ve yorgunluk sonucu da ortaya çıkabilir.
Psikojenik Nedenler: Psikolojik stres veya anksiyete bazı kişilerde titremeye neden olabilir. Bu tür titreme, "psikojenik tremor" olarak adlandırılır. Yaşlılık: Yaşlılıkla birlikte titreme riski artabilir. Esansiyel tremor gibi bazı tremor türleri yaşla birlikte daha yaygın hale gelebilir.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Esansiyel Tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur.
Stresten kaçınmak: Stresli bir yaşam tarzı el titremesine neden olabilir. Düzenli egzersiz yapmak, meditasyon yapmak veya yoga gibi rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda doktorlar el titremesi için ilaç tedavisi önerirler.
İlaç tedavisi: Esansiyel tremoru tedavi etmek için tek başına veya kombinasyon halinde alınan en yaygın ilaçlar, propranolol gibi beta blokerler ve primidon gibi nöbet önleyici ilaçlardır.
Magnezyum, 300'den fazla enzim reaksiyonunda kofaktör olarak görev yapan ve kas fonksiyonları, enerji üretimi, protein sentezi ve kan şekerinin kontrolü gibi önemli işlevleri yerine getiren bir mineraldir. Magnezyum eksikliği kas zayıflığı, kas krampları ve titremelere yol açabilir.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri