Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır.
Aydın'ın eski isimleri Tralleis ve Güzelhisar olup 14. yüzyılda Anadolu Beylikleri döneminde kurulan Aydınoğulları beyliği döneminde ismi Aydın olarak değişmiştir. Herodot, Aydın ili ile ilgili “Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer” demiştir.
Merkezi İzmir şehri olan Aydın Vilayeti, İzmir Merkez Sancağı, Aydın Sancağı, Saruhan (Manisa) Sancağı ve Menteşe Sancağı'ndan oluşmaktaydı. 1892'de Aydın Vilayeti'nin 4 sancağına Aydın Sancağı'ndan ayrılarak sancak olan Denizli'nin eklenmesiyle, toplam sancak sayısı 5'e çıktı.
Kökü ''aymak'' fiili olan Aydın isminin ilk anlamı ışıktır. Bu sözcük mecazen, görüşleriyle ve kaleme aldığı yazılarla topluma yön veren düşünür anlamında da kullanılır. Aydın, aynı zamanda Ege Bölgesindeki şehirlerimizden birinin adıdır.
ile doğayı ve denizi ayağınıza getiren harika bir proje.
İlgili 15 soru bulundu
Dünya çapında turizm noktalarıyla ün yapan Aydın, nüfus bakımından en büyük ilçesi merkez ilçe Efeler'dir. Kentin kalbi konumunda olan Efeler ilçesi, birçok özelliğinden dolayı rağbet gösterilen bir yer.
Aydın'ın en meşhur şeyleri ise genel olarak; zeytinyağı, incir, kestane, Ege yeşillikleri, zeytinyağlı ve sebzeli yemekleri ile üçetek, uladu örtü, şalvar ve çeki olarak bilinen hediyelik giysiler olmakta.
Aydın, Türkçe kökenli bir isimdir ve "aydınlık, bilgili, aydınlık veren" gibi anlamlara gelir.
Aydın'ın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazıt'ın şehzadesi Ertuğrul Bey'in Vali olarak Aydın'a atanmasıyla başlamıştır. Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır.
395'te Roma İmparatorluğu bölününce, Aydın, Doğu Roma İmparatorluğunun payına düştü. Daha sonra Kutalmışoğlu Birinci Süleyman Şah, Aydın'ı fethetti.
Aydın ili, Merkez (Aydın), Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar ilçelerinden meydana gelmiştir.
Aydın'a bağlı 17 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 36 belde ve 491 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüştürülmüştür.
Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi bulunmaktadır. İlin denizden yüksekliği 64 metredir.
Kışları ılık ve yağışlı geçer, sıcaklık genellikle 10-15 derece arasındadır. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri ılık ve yağışlıdır.
Aydın'ın 2023 yılına dair nüfus tahmini 1.159.723 olarak belirlenmiştir.
Ö. 8. ve 7.yüzyıllarda Batı Anadolu'ya Trakya'dan göç eden Kuzey kavimleri, iç Batı Anadolu ve Menderes Vadisine kadar yayılır. Nysa ve Magnesia gibi kentlerin bu kavimler tarafından kuruldukları ve daha önceki adı Atria olan Aydın'ı da onardıkları bilinmektedir.
Kuşadası, 1957 yılında İzmir ilinden ayrılarak Aydın iline bağlanmıştır.
İlkin Aydın (d. 5 Ocak 2000, Ankara), Türk millî voleybolcu. Smaçör pozisyonunda görev almaktadır.
Aydın insan, bilimin yol göstericiliğini savunan, sorgulayan, insanların özgür ve bağımsız kimlik kazanmaları için çaba harcayan, düşünce derinliği olan, tutarlı davranan, alçak gönüllü ve insanlara saygılı kişidir. Bir anlamda "düşünce namusu ve dürüstlüğü" aydın insan olma niteliğinin ilk belirleyici unsurudur.
Cemâl, (Arapça: جَمَال) bir erkek ismidir ve kökeni Arapça olup, "yüz güzelliği" anlamına gelmektedir. İsim olarak Arap ülkeleri dışında birçok ülkede özellikle Afrika ve Amerika gibi ülkelerde de sıklıkla kullanılmaktadır.
Bizdeki Kelime: “Devlet”
“Devlet” kelimesi, Arapça “devle (ﺩﻭﻠﻪ)” kelimesinden Türkçeye geçmiştir[1]. Bu kelimenin aslî harfleri “d د”, “vو”, “l ل”dir.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Aydın tahinli pidesi
Aydın'da yapılan bir tahinli pide çeşididir. Kıymalı pideden sonra tatlı olarak tüketilmektedir. Yenipazar, Nazilli, Karacasu ilçelerinde sade servis edilirken Bozdoğan ilçesinde manda kaymağı ile servis edilir.
Aydın'ın yöresel lezzetlerinden biri olan "Pelvize Tatlısı" pratik ve besleyici bir tatlı olarak masalarımızı süslüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri