Evliya Çelebi'nin “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar.” şeklinde betimlediği bir il olan Aydın'da Yuvalama, Kuru incir arası ceviz, Keşkek, Zeytinyağlı Börülce, Çine Köftesi, Paşa Böreği ve Tahinli Pide denemeniz gereken meşhur lezzetlerdir.
Aydın'ın yöresel lezzetlerinden biri olan "Pelvize Tatlısı" pratik ve besleyici bir tatlı olarak masalarımızı süslüyor.
294.000 nüfusu ile Aydın'ın en büyük ilçesi olan Efeler, tarihi ve turistik yerleri, inciri, pamuğu ve pidesi ile ün kazanmış bir ilçedir. Efeler, ticari anlamdan da son derece gelişmiş bir yerleşim yeridir. Bu sebeple gezmek için gelenlerin yanı sıra iş seyahati için de gelenler azımsanmayacak kadar fazladır.
İlgili 22 soru bulundu
Sarı Ot Kavurması
Ot yemekleriyle meşhur olan Fethiye'nin en meşhur ot yemekleri arasında Sarı Ot Kavurması bulunur. Sarı ot olarak adlandırılan bu otun saplarının sarı renkli olmaması, epey dikkat çeker. Haşlama sırasında suya sarı renk verdiği için bu ot, sarı ot olarak adlandırılır.
Muğla yemekleri dendiğinde ilk akla gelen lezzetlerin başında tarhana geliyor. Yaz aylarında avlularda ve evlerin damarında kurutulan tarhana kış mevsiminde sofraları şenlendiriyor. Bir başka lezzet ise keşkek yemeği.
Aydından alınacak hediyeler olarak üzerinde Aydın görseli olan Aydın magnet, anahtarlık, takı, kupa, bardak, sınırsız incir görseli ürünler, cüzdan, kar küresi, duvar tabağı, açacak, çan, yiyecek ürünler olarak incir, zeytin, sebze ve meyve çeşitleri ile tercih edebileceğiniz ürünlerdir.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Aydın'a bağlı bir bölge olan Kuşadası'nın en meşhur yemeği etli nohut yahnisidir. Lezzetli bir yemek olan etli nohut yahnisi Kuşadası'nın enerjisine ayak uydurabileceğiniz bir tattır. Bilindiği üzere İncir Aydın ve Kuşadası'nın simgelerinden bir tanesidir.
BU yemek eskiden, yanlarda kulpları olan bakırdan yapılmış etrafı siyah özel bolama tepsileri ile yapılırmış. Dibi tutmasın, hava alsın diye çatallar yerine kalın tahtalar kullanılırmış. Tereyağ da, kızdırılıp üzerine dökülürmüş. Bolama, dana eti yerine kuzu veya tavuk eti kullanılarak da hazırlanabiliyor.
KAR HELVASI. “Nazilli Kar Helvası” ismiyle coğrafi işaret tescili de aldığımız bölgemizin en ferahlatan lezzetidir.
Aydın'da olan yalnızca üç ilçenin denize kıyısı vardır ve bu ilçeler de Didim, Söke ve Kuşadası ilçeleridir. Aydın Ege Bölgesi'nde olmasından dolayı birçok plajı olan ve yaz aylarında tatil için tercih edilen illerimizden biridir.
İlimizde en çok katma değer yaratan bitkisel ürünler; incir, zeytin, pamuk ve kestanedir. İlimiz; incir, kestane, zeytin, Kereviz(sap), Tiritikale (yeşil ot) üretiminde Türkiye'de 1. sırada, enginar, pamuk ve çilek üretiminde 2. sırada, yerfıstığı ve mandalina (king) üretiminde ise üçüncü sıradadır.
Türkiyenin En Meşhur Kabak Tatlısı AYDIN'da Şehir. Kebab Salonunda Yenir. Şehir Kebab Salonu, AYDIN'da Hükümet Bulvarı İşbankası Arka Sokağında..
İzmir Saat Kulesi, İzmir Tarihi Asansör Binası, Efes Müzesi, Konak Meydanı, Kadifekale Dağı, Efes Müzesi, İzmir Arkeoloji Etnografya Müzesi, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Smyrna, Key Museum, Şirince gibi yerler İzmir'in meşhur gezilecek yerlerindendir.
Aydın ilinin yüzölçümü 8.116 km2'dir. Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi yer alır. Ortalama deniz seviyesi 64 metredir. Aydın'da 395.494 hektar alanda sulu tarım yapılmaktadır.
İlçeleri. Aydın ili, Merkez (Aydın), Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar ilçelerinden meydana gelmiştir.
Özellikle yaz turizminde öne çıktığı için, Aydın'ı Mayıs - Eylül ayları arasında ziyaret etmek daha iyi olacaktır. Böylece sıcak havaları değerlendirerek hem tarihi, turistik yerleri gezebilir, denize girebilir, kamp yapabilir, su sporlarını değerlendirebilir ve doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.
Muğla ve Fethiye'ye ait olan sündürme, yöreye özgü olan turp otu ile yapılmaktadır. Daha çok sebze ve yeşillik ağırlıklı olan Ege mutfağına uyum sağlayan sündürme genellikle ara sıcak ya da aperatif olarak tüketilmektedir.
Türkiye'nin gözbebeği Marmaris halı, bal, semt pazarları, hediyelik eşya dükkânları, butik otelleri, nefes kesen koyları, masmavi denizi, tertemiz havası, büyüleyici doğası, barlar sokağı, plajları ve tertemiz sokakları ile meşhurdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri