"AMANOS SEGMENTİ 521'DE, 7.5 İLE KIRILMIŞTI" Antakya'nın yakınındaki Amanos segmenti ise 521 yılında 7.5 büyüklüğünde depremle kırıldı. Segmentin bir kısmı kırıldı. Bu güneyindeki Yesemek segmentini etkiledi. Yesemek segmenti de 1822 yılında 7.5 büyüklüğünde depremle kırılmıştı.
Dr. Ahmet Ercan, Gaziantep'in batısında 7,8 büyüklüğünde bir depremin görülebileceğini açıkladı. Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Emin Yılmaz da Prof. Ercan'ın bu açıklamasını desteklerken, “Yesemek segmenti 200 yıldır suskun kırılmamış.
Gaziantep'i etkileyecek deprem Yesemek İslahiye segmenti. Kilis, Suriye, Halep'ten gelen bir fay hattı.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, merak edilenleri busabahmalatya.com'a açıkladı. Malatya'nın üç tarafının faylarla çevrili olduğunu, Malatya fayının Akçadağ'a kadar kırıldığını fakat sonrasındaki fayın hala kırılmadığını söyledi.
İlgili 40 soru bulundu
Tabii ki hayır, insanlar fayları kırarak deprem yaratamazlar. Deprem, yer kabuğunda meydana gelen doğal bir olaydır ve fay hatları boyunca meydana gelen doğal kaymalar sonucu oluşur.
Bu fay hattı 6 Şubat'ta kırılan Elbistan fay hattının Doğanşehir'e doğru uzanan yırtılması sonrası 21 gün sonra 27 Şubat'ta 5.6 ile kırılan fay hattı. 2 gün öncede 5.3'lük bugün de 5 üzerinde bir deprem yaratmıştır.
Malatya sulama kanalının Beydağı tarafı yani güneydoğu, kuzeydoğu kesimlerinin zemini sağlam.
Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.
Çöşnük fayı, Gündüzbey'den Malatya'ya gelen Su Taşıma Kanalının kenarından Doğanşehir'e kadar giden bir faydır ve uzmanların söylemlerine göre Doğu Anadolu fayının küçük bir koludur.
BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum...
Fay hattı, yer kabuğu üzerindeki kayaların gerilme, sıkışma gibi yüksek basınç oluşturan şartlar altında kırılması ile oluşur. Fay hattı kırılırsa ne olur? Fay hatlarında kırılmalar birbirini tetikleyerek meydana gelebilir. Fay hattı kırılması sonucu şiddetli depremler meydana gelebilir.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır ama fayın bu kısmı halen yüzeyde kaymaya devam ediyor. 1939-1942 depremi var, bunlarda böyle bir şey söz konusu değil. Dengeleme filan bitmiş, fay kitlenmiş ama burada halen kayıyor, yılda 2 santime yakın neredeyse kayıyor.
Kenan Akbayram, “Yedisu fay zonu adını verdiğimiz Bingöl ile Erzincan arasındaki yaklaşık 75 kilometrelik fay kuşağı var. Bu fay kuşağının tek parçalı olarak kırılması halinde 7'den büyük deprem üretileceği hesaplandı” dedi.
"Çok segmentli kırılmayı hiçbir bilim insanı öngöremedi"
"Ancak 7 tane fay kırıldı. Şimdi o geri kalan faylarla ilgili neden bilgimiz yoktu? Çünkü, daha hendek çalışması yapılmamıştı. Bugün Türkiye'de 485 faydan sadece 200 civarındakine kesilip bakılabildi. 285 fayın daha kesilmesi gerekiyor.
- Yedisu bölgesi açısından en önemli nokta 65 km uzunluğunda olan Yedisu segmenti üzerindeki en son depremin 23 Temmuz 1784 yılında olmuş ve 5000 kişinin can kaybına neden olmuştur.
1986 Malatya depremi, 5 Mayıs 1986'da yerel saat ile 06.35'te Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde gerçekleşen 6.1 Mw büyüklüğündeki deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre maksimum şiddet VIII (Yıkıcı) olarak ölçüldü.
Dr. Mehmet Önal, Malatya-Ovacık fayı için bir tehlike olmadığını ancak Pütürge fayının bir kısmının kırılmadığını, sürekli deprem ürettiğini belirtti. Önal, özellikle Malatya merkezden doğuya doğru kırılmayan bir fayın daha olduğunu ve ne zaman kırılacağının belli olmadığını ifade etti.
Savrun Fayı nerede? Savrun Fayı, Türkiye'nin doğu ve güneydoğu bölgelerinde yer alan bir aktif fay hattıdır. Fay hattı, Malatya'nın Darende ilçesinden başlayarak Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana illerine doğru uzanır.
Uzmanların dikkat çektiği Malatya Fayı'nda son durum ne? 'En son deprem 2600-2700 yıl önce meydana geldi'
Malatya'da son durum: Depremin etki alanındaki en soğuk şehirde ölü sayısı bini aştı Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremden en fazla etkilenen illerden biri yaklaşık 200 kilometre kuzey doğuda bulunan Malatya. Şehirde hasar gören ve yıkılan çok sayıda bina var.
Bu fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşan ve Çöşnük Fayı'nın kırılan ve kırılmayan kısımları hakkında bilgi veren Emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal,” Malatya Çöşnük Fayı'nın kırmızı ile çizilen parçası kırıldı.
Kayseri özellikle Ecemiş fay zonu (Ecemiş Koridoru) gibi Türkiye jeolojisi açısından oldukça önemli olan bir kuşak üzerinde yer alır. Birçoğu diri olan bu faylar bölgenin depremselliği açısından oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri