Dolayısıyla aydınlanma şiddeti, ışık kaynağından uzaklığa ve ışınların yüzeye düşme açısına bağlıdır. Aydınlanma şiddeti, kaynakla yüzey arasındaki mesafenin karesiyle ters; yüzeyin normali ile ışınların yaptığı açının kosinisüyle doğru orantılıdır.
Işık şiddeti 1 candela olan ışık kaynağının yarıçapı 1 metre olan içib boş kürenin merkezine yerleştirmesi sonucu, ışık kaynağının kürenin 1 m2lik küre yüzey alanında oluşturduğu ışık akısına lümen denilmektedir. Kürelerde ışık akısı yarıçapa bağlı değildir.
Işık akısı kaynağın ışınım gücüne ve göz duyarlılığına bağlıdır. (Genellikle her iki parametre de dalgaboyuna göre bir eğri oluşturduğundan, bu eğriler duyarlık sınırları içinde entegre edilmelidirler.) Bu şekilde bulunan ışık akısının steradyan cinsinden bir katı açı içine düşen miktarı ışık şiddetini gösterir.
Bir küre için mevcut ışık akısı da yalnızca kaynağın gücüne bağlı olmaktadır. Bunun beraberinde ışık akısı kaynaktan uzaklığa yahut yüzeyin büyüklüğüne bağlı durumda değildir.
Aydınlanma ışık kaynaklarından çıkan fotonların bir yüzeyde oluşturduğu etkisidir. O zaman yüzeye düşen foton miktarı aydınlanmanın ölçüsünü belirler. Ortamdaki foton miktarı artıkça çok aydınlık oldu veya ortamdaki foton miktarı azaldıkça loş (aydınlık miktarının azlığı anlamına gelen) oldu deriz.
İlgili 31 soru bulundu
Aydınlanma felsefesinin kaynağı Rönesans felsefesi ve özellikle de 17. yüzyıl felsefesinin ortaya koyduğu ilkelerdir. Rönesans'tan itibaren düşüncenin tarihsel otoritelerden kurtulması, bilgi ve yaşam hakkında akla ve deneyime dayanmaya başlaması söz konusudur.
Aydınlanma, din ile ilişkilendirilmiş hurafelerin tesirinden dünyanın arındırılarak, aklı ve bireyin kendisini esas alan bir yaklaşım olup özellikle onsekizinci yüzyıldan itibaren Batı toplumlarının düşünce tarzında ve toplumsal yaşam alanında büyük değişmelere neden olmuştur.
Işık açısı daraltıldığında ışık akısı yani lümen değeri sabit kalır ancak ışık şiddeti yani kandela değeri artar.
Birçok ayna, %90-95 verimlilik ile yansıtır; yani ışığın %5-10 civarı soğurulur. Dolayısıyla gerçekte bu sistem sonsuza kadar parlaklaşamayacaktır ve aynalar ile ışık kaynağının fotonları soğurma hızı ile ışık kaynağının foton üretme hızı arasında bir denge sağlanacaktır.
Efsane 1: Yüksek watt değerine sahip LED lambalar daha fazla ışık verir. Cevap: Hayır, birçok kişi lambanın üzerinde yazan yüksek watt değerinin daha parlak ışık vereceğini düşünür, ancak bu durum her zaman doğru değildir.
Işık akısı bir fiziksel niceliktir ve insan gözünün algıladığı ışık gücünün miktarını ifade eder. Bu tariften de anlaşıldığı gibi, ışık akısı hem ışınım yapan kaynağın gücüne hem de insan gözünün özelliğine bağlıdır. SI birimi MKS sisteminde lumen dir.(lm kısaltmasıyla gösterilir.)
Temel ve türetilmiş büyüklük birbirinden farklıdır. Temel büyüklük, başka birimlere gerek kalmadan ifade edilen birimlerdir. Bu büyüklüğe örnek birimler; kütle, zaman, uzunluk, akım şiddeti, sıcaklık, ışık şiddeti ve madde miktarıdır. Türetilmiş büyüklük ise başka büyüklüklerle ifade edilir.
Kaynaktan birim zamanda yayılan ışık miktarına ise ışık akısı (Φ) adı verilir. Işık akısı sadece kaynağın ışık şiddetine bağlıdır. Aydınlanma şiddeti (E) birim yüzeye düşen ışık akısıdır. Aydınlanma şiddeti ışık kaynağının şiddetine, konumuna ve ışığın geliş açısına bağlı olarak değişir.
Dolayısı ile de aydınlanma şiddetleri, ışık kaynağından uzaklığa ve de ışınların ilgili yüzeye düşme açısına bağlı olarak değişmektedir. Buna ek olarak bir lümenlik (lm) olan aydınlatma gücü aslen bir metrekarelik alanı eşit olarak aydınlattığı zaman aydınlatma şiddeti tam olarak bir lüks olur.
Sürat, hacim, genleşme katsayısı, yüzey alanı, ışık şiddeti, akım şiddeti, özkütle skaler büyüklük olarak ifade edilebilir. Skaler büyüklüklerde yalnızca şiddet kavramı bulunur. Sıcaklık, zaman gibi kavramlar skaler büyüklük olarak ifade edilebilir.
Φ = 4 ∙ π ∙ I Φ = 4 ∙ π ∙ I olur. Işık şiddeti 1 cd olan kaynağın 1 m yarıçaplı kürenin 1 m2 lik yüzeyinde oluşturduğu ışık akısı 1 lümen dir. Işık şiddeti 1 cd olan kaynağın 1 m yarıçaplı kürenin tüm yüzeyinde oluşturduğu ışık akısı 4p lümen dir.
İnsan gözü kızılötesi ve ultraviyole ışınları göremez. Optik verimlilik ise görüş enerjisinin lamba tüketimine oranını belirler. Bu nedenle, en yüksek ışık verimi, tüm lamba çıkış radyasyonu 400 ila 780 nm aralığında olduğunda elde edilir. Maksimum verimlilik watt başına 680 lümendir.
Evet, fotonlar soğurucu bir cisim çıkmadıkça veya yansıtıcı bir cisim yönlerini değiştirmedikçe aynı yönde sonsuza kadar gidebilirler.
Aynalar yüzeylerine çarpan ışığı, renklerini (dalga boylarını) değiştirmeden aynı şekilde yansıtır. Bu yüzden cisimlerin renklerini ayna üzerinde gerçekte olduğu gibi görebiliyoruz.
Işık akısının bir steradyanlık katı açı içine düşen miktarına ışık şiddeti denilir. Birimi candela (kandela) dır. (Kandela uluslararası SI birimler arasında yedi temel birimden biridir.) Bu ifadelerde I ışık şiddetidir.
Bir ışık kaynağından bir yüzey üzerine gelen ışık miktarına ışık akısı denilmektedir. Bir mum şiddetindeki bir kaynağın bir metre mesafede bulunan 1 m2 likbir yüzeye dik olarak gönderdiği ışık akısına (miktarına) bir lümen denir.
Rönesans dönemi, genellikle 15. ve 16. yüzyıllar olarak bilinir ve Orta Çağ'ın bitiminden sonra başlar. 1739 Fransız ihtilalinden sonraki yüzyıl, 18. yüzyıldan sonra ortaya çıkan gelişmeler aydınlanma dönemi olarak adlandırılabilir. Bu dönemler, ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre değişir.
Kant'ın Aydınlanma Anlayışı
Sorusuna Yanıt” başlığını taşıyan makale şöyle başlamaktadır: Aydınlanma, insanın kendi suçu ile düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır. Bu ergin olmayış durumu ise, insanın kendi aklını bir başkasının kıla- vuzluğuna başvurmaksızın kullanamayışıdır.
Kendini gören göz demektir –ya da daha doğrusu, kendi 'Kendi'sini gören ben. Felsefi terimlerde, aydınlanma tüm ikiliklerin birliğini, tüm karşıtların uyumlu bileşimini, sonsuz çokluk ve türlülüğün tekliğini kavramaktır. Psikoloji terimlerinde, aydınlanma tüm sınırlanma ve başkalık duyusunun aşılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri