Senkron devir, 3 faz alternatif manyetik döner alanın devir sayısıdır. Asenkron motorlarda rotor, döner alan devrinden bir miktar (kayma oranı kadar) yavaş döner. Senkron devir, makinenin frekansına ve kutup çifti sayısına bağlıdır.
Bundan dolayı senkron motorların devir sayıları sadece frekans ve kutup sayıları değiştirilerek ayarlanır. Kaynağın frekansına ve kutup sayılarına bağlı olarak her zaman senkron hızla dönen sabit hızlı makinelere senkron makine denir.
Senkron hız
, stator manyetik alanın dönüş devridir. 1,000 RPM (16.67 Hz) ve 1,200 RPM (20 Hz) 'ye eşittir, kaynak sistemler sırasıyla 50 Hz and 60 Hz dir. Asenkron motor asla senkron hızda dönmez. Böylece dönme hızı alt senkron hız ve asenkron motor olarak adlandırılır.
Yükü değişmesine rağmen devir sayısı sabit kalan motorlara Senkron motor adı verilir. Senkron Motorlar senkron hızda dönerler. Bundan dolayı senkron motorların devir sayıları sadece frekans ve kutup sayıları değiştirilmek koşulu ile ayarlanır.
2.1 Senkronizasyon Şartları
İki elektriksel sistemin paralel olarak bağlanması için gerekli şartlar aşağıdaki gibi sıralanabilir. Faz sıralaları aynı olmalıdır. Üretilen gerilimin dalga şekilleri aynı veya benzer olmalıdır. Gerilimlerin etkin değerleri birbirine eşit olmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Senkron makinelerde rotor devir sayısı ile döner alan devir sayısı birbirine eşittir. Diğer bir deyişle birbirleriyle “senkron” çalışırlar. Bu makineler kayma meydana gelmez (s = 0). Alternatör olarak çalışmada döner alan, dönme hareketi yapan bir doğal mıknatıs veya elektro mıknatıs tarafından meydana getirilir.
Senkron(Sync) ve Asenkron(Async) Programlama Arasındaki Fark Nedir ? Senkron programlamada kodlar yukarıdan aşağıya doğru hiyerarşik bir biçimde çalışır. Asenkron programlamada ise öncelikli olarak hangi fonksiyon çalıştırılmak isteniyorsa o çalışır.
Mıknatısların yerleşim şekillerine göre ise Yüzey Montajlı Kalıcı Mıknatıslı Senkron Motor (SM_PMSM) ve İç Kalıcı Mıknatıslı Senkron Motor (I_PMSM) olarak iki çeşittir.
Endüstride servo motor diye bir motor tipi yoktur bu motorlar fırçasız doğru akım motorlarıdır ve literatüre “Senkron AC” ve “Tork” motor olarak girmiştir.
Senkron makinede jeneratör olarak çalışmada döner alan, dönme hareketi sağlayan doğal mıknatıs veya elektro mık- natısla sağlanır.Motor olarak çalışan senkron makinede yük belirli bir değerden fazla olursa makine senkron devirden düşer ve durur.
Bir elektrik makinesi olarak frekans ve kutup sayısıyla orantılı bir şekilde hareket ederek sabit bir hızda dönen alternatif akım makinelerine senkron makine denir. Eğer senkron makineye elektrik enerjisi verilip mekanik enerjisi elde edilirse senkron motor olarak çalışır.
Rotorun devir sayısı hiçbir zaman döner alanın devir sayısına yani senkron hıza ulaşamaz. Rotor sargılarında bir emk endüklenebilmesi için rotor hızının (asenkron hız) döner manyetik alanın hızından (senkron hız) küçük olması gerekmektedir.
Kablosuz erişim sistemlerinde frekans arttıkça, yani daha yüksek frekanslar kullanıldıkça iletişim kalitesi artar. Fakat frekansın yükseltilmesine bağlı olarak aktarılan güçte azalma meydana gelir.
uygulanan AC gerilimin frekansı arttırıldığında motorun hızı artar. Frekans azaltıldığında ise motorun hızıda azalır. Yani asenkron motorun hızı şebeke frekansı ile doğru orantılıdır.
16.6 Üç fazlı asenkron motorda kalkınma ve yol verme :
Kısa devre rotorlu asenkron motorlar ilk anda (rotor durduğu için) sekonderi kısa devre edilmiş trafoya benzerler.Bu nedenle kalkınma anında nominal akım değerlerinin 4–6 katı kadar fazla akım çekerler.
Asenkron motor adı verilmesinin nedeni, stator sargılarında meydana gelen manyetik alanın dönüş hızı ile rotor devir sayısının aynı olmamasıdır. Rotor hızı stator manyetik alanın hızından daima daha azdır.
Elektrik motorlarını sınıflandıracak olursak; DC motor doğru akımla çalışan elektrik motorlarıdır ve AC motor alternatif akımla çalışan elektrik motorlarıdır.
2.3 Kalıcı Mıknatıslı Senkron Motorlar (PMSM)
Bu motorlar temelde sinüzoidal zıt EMK dalga formuna sahip bir AC senkron motordur. PMSM, yapısal olarak fırçasız DC motor ile en- düksiyon motorun birleşimidir. Fırçasız bir DC motor gibi, statorda sargıları ve kalıcı bir mıknatıs rotoru vardır.
Uzaktan eşzamanlı iletişim senkron iletişim olarak da adlandırılmaktadır. (örnek olarak cep telefonları, Skype, Google Meet, Zoom gibi web konferans sistemleri aracılığıyla gerçekleştirilen iletişim süreçleri verilebilir. Benzer biçimde uzaktan eşzamansız iletişim asenkron iletişim olarak da adlandırılmaktadır.
Türkçe anlamı ise 'eş zamanlı olma, aynı anda olma' gibi ifadeler ile tabir edilmektedir.
Senkron makineler rotor yapısına göre ikiye ayrılırlar. Senkron makina; statör sargılarında alternatif akım bulunur. Rotor sargılarında ise doğru akım bulunan ve rotor hızı senkron devirle dönen veya döndürülen makinelerdir.
Motosiklette birden fazla karbüratör varsa bunların hava akışını sağlayan kelebeklerin hepsinin aynı açıklıkla hareket ettirmek için senkron ayarı yapılır. Birisi %50 diğeri %60 açıklık gibi durumlar olmasın diye. Enjeksiyonlu veya karbüratörlü fark etmez bütün motosikletlerde yapılır.
Senkron, Türkiye'de bankacılık sektörüne yönelik güvenlik çözümleri ve hizmetleri geliştirerek, konsept olarak sunan ilk şirkettir.
Senkron ayarı en son yapılmış, öncelikli rolantide durmama 5 10 15 sn gibi sürekli sabit gaz vererek orta devir veya biraz üstünde tutarak gazı kapatınca rolanti aynı devirde durmaz, 1000 1200 800 1300 devirde gibi durur birkaç sn. sonra sabit rolantiye geçer.Bu ayar orta ve üst devirde %10 15 gibi etki eder hava ayarı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri