Bakara Suresi'nin 255. Ayeti olan Ayetel Kürsi, surenin en uzun ayeti değildir. İçerisinde Allah'ın kürsüsü zikredildiği için Ayetü'l Kürsi adı ile bilinmektedir.
Ayetel kürsi ayeti kerimesi pek çok konuda sıkıntı ve zorluk anında okunabilecek bir dua olma niteliği taşımaktadır. Bakara suresinin 255.ayeti olarak Kuranı kerimde yerini almaktadır.
Ayete-l kürsi de kuran-ı kerimde geçen bir ayet olduğu için zammı sure olarak namazda okunabilir. Yalnız şuna dikkat edilmelidir ki 2. rakette okunan zammı sure 1. Rekâtta okunan zammı sureden daha uzun olmamalıdır. Bu şekilde okumak namazın mekruhlarındandır.
Şurada Paylaş! Ayetel Kürsi, Kur'an-ı Kerim'in Bakara Suresi'nin 255. ayetidir ve İslam dünyasında büyük bir öneme sahiptir.
İlk etapta Ayetel Kürsi'yi ezberlemeye gayret etmekle birlikte bu ayetin yerine geçici olarak Kafirun, İhlas, Felak ve Nas sureleri okunabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Devamlı olarak Ayetel Kürsi okumaya devam eden kişi hem dünyada hem de ahirette büyük makamlara erişir. Ayetel Kürsi duasını nimetlere 313 defa okuyup ve her okuyuşta hu diye üfürülürse o nimet bereketlenir. 313 ayet- el kürsinin hatim adedidir.
Allâh'ım! Senden başka ilâh yoktur, Seni her çeşit kusurdan tenzîh ederim. Ben nefsime zulüm edenlerdenim." Bununla duâ edip de icâbet görmeyen yoktur. *"Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir."
Ayetel Kürsi Kuran-ı Kerim'in içerisinde bulunan bir ayettir. Kuran-ı Kerim'in ikinci suresi olan Bakara suresinde yer almakta olan bir ayettir. Bakara suresinin 255. ayeti olarak ifade edilebilir. Ayetel Kürsi, Kuran'ı Kerim'de 41.sayfada yer almaktadır.
Diğer bir okuma yöntemi ise Ayetel Kürsinin durak yerleri kadar 17 kez okumak veya kelimeleri sayısınca 50 kez okumak yahut harfleri sayısınca 170 kez okunması duaların kabulune faydalı olmaktadır. Rasul ve nebilerin ile Ashabı kiram sayısınca 313 okumak da her derde deva bir zikir olmaktadır.
Ayetel Kürsi, Kur'an-ı Kerim'i tutarak okunmadığı müddetçe abdestsizken okunabilir. Ancak abdest alınarak okunması daha faziletli olduğundan abdestli halde okunması tavsiye edilir.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Namazlardan sonra 'Âyetü'l-kürsî'yi okumak menduptur. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), 'Âyetü'l-kürsî'nin özellikle yatmadan önce ve namazlardan sonra okunmasını öğütlemiştir (Buhârî, Vekâlet, 10 [2311]; Tirmizî, Fezâilü'l-Kur'ân, 2 [2879]; Nesâî, es-Sünen'ül-kübrâ, 9/44 [9848]; Taberânî, el-Mu'cemü'l-kebîr, 8/114 [7532]).
Tahiyyat duasını okumak vaciptir.
Bu duayı okumamak namazı bozmasa da namazın sevabı azalır.
Kuran-ı Kerim'de Bakara suresi'nin 255. ayeti Ayet-el Kürsi olmaktadır. Ay esasında Ayetel Kürsi başlı başına bir sure olmayı ayettir. Bu ayetin ise çok fazla fazileti vardır.
Ayetel Kürsi duasının namaz kılarken okunup okunmayacağı da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu ayet Müslümanlar için farz olan namazlarda okunabilir. Bunun yanında namazdan sonra da okunabilmektedir.
Rivayete göre her kim Ayetel Kürsi'den önce 1 kez bu duayı okur ve ardından Ayetel Kürsi'yi okursa 70 milyar hasene sevap kazanır.
41 Ayetel Kürsi Mucizesi | Rabbine sığınmak için okumalı Rabbimiz'in büyüklüğünü ve azametini anlatan bu sûre, bizleri her türlü şer ve beladan en güzel şekilde korur ve muhafaza eder. Bunu okuyan kişiye cennetin sekiz kapısı açılır ve dilediği kapıdan cennete girer.
Medine döneminde indiği rivayet edilen bu ayet, İslam'ın temel unsurlarını ve Allah'ın kudretini anlatır. Ayetel Kursi'nin, Kuran'ın dörtte biri olduğu vurgulanması sebebiyle, duaların kabul olması için bol bol okunmalıdır. Nazara karşı okunursa koruma sağlar. Şeytanın vereceği kötülüklerden korur.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Anlamlı en kısa âyet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân" dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır (Bakara, 2/282). Fâtiha sûresinin başındaki besmele dâhil, Kur'ân da 6236 âyet vardır.
Ayetel Kürsi Türkçe Anlamı
Diyanet meali şu şekildedir: "Allah, O Allah'tır. O, yegâne hak mâbuddur ki O'ndan başka İlâh yok, yalnız O; daima yaşayan, duran, tutan, her an bütün hilkat üzerinde hâkim, Hayy ü Kayyum ancak O'dur. Ne gaflet basar O'nu, ne uyku. Göklerde, yerde ne varsa hepsi O'nundur.
Ayetel Kürsi, Kur-an'ı Kerim'de Bakara Suresi'nin 255. Ayetidir. Ayetel Kürsi okunuşu gün içerisinde sık sık yapılır. Bu duanın kişiyi kötülüklerden, beladan, hastalıktan ve nice musibetten koruduğuna inanılır.
(Merakıl-felah)daki hadis-i şerifte, (Her namazdan sonra, üç kere Estagfirullah elazim ellezi la ilahe illa huv el-hayyel kayyume ve etubü ileyh okuyanın bütün günahları affolur) buyuruldu. Bu fakir [Muhammed Masum hazretleri] farz namazlardan sonra, 70 kere istigfar okuyorum.
Euzu billahi mineşşeytanirracim 'Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım. ' şeytandan uzak tut.
Peygamber efendimiz de sıkıntılı hissedilen zamanlarda okuması gereken bir duayı söylemiş. O dua da şöyledir: La ilahe illallahül'azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il'azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim. Anlamı: Allah'ım beni tüm sıkıntılarımdan kurtar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri