Kayyum: Yarattıklarını koruyup idare eden ve işlerini düzenleyen olarak tanımlanabilir.
Ya-Kayyum Zikrinin Fazileti ve Faydaları
El -Kayyum zikrinin saati de müşteridir. El-Kayyum zikrinin başlıca fazilet ve yararları ise şöyledir: El-Kayyum zikrine günde 156 defa okuyarak devam eden kimsenin rızkı genişler. Unutkanlıktan kurtulmak için El-Kayyum zikrine günde 16 defa okuyarak devam edilmelidir.
Kayyum demek; gözetmek, sebat, kendi kendine kaim olmak, idare etmek, düzeltip doğrultmak ve bir şeyin hakkını tam vermek manalarına gelir.
Kayyum kelime anlamı olarak 'Her şeyin varlığı kendisine bağlı olan; kainatı idare eden.'' biçiminde tanımlanmaktadır. Bunun üzerinden El-Kayyûm kelimesi kısa manası ile bu anlamın Allah'a ithaf edilmesidir.
El Kayyum esmasının zikir günü Perşembe olup, her haftanın perşembe günü "Ya Kayyum" zikretmek kişinin rızkını genişletir. Allah'a sığınarak günahlarından arınmasını sağlar.
İlgili 42 soru bulundu
Yani kayyum eğer belli bir görev dahilinde atanırsa o görevini yerine getirmekle yükümlü olacaktır. Onun dışında şirketle ilgili kendi tasarrufunda kararlar veremez. Çünkü diğer türlü sınırsız yetkili bir kayyum olursa kötü niyetle bunu kullanabilir ve yasalardaki haklarının ihlal edebilir.
Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır. Ticaret şirketlerine kayyum atanması ile ilgili Ticaret Kanununda bir düzenleme yoktur. Anonim şirketin kanunen gerekli organlarından birinin yokluğu halinde Medeni kanun hükümlerine göre mahkemece yönetim kayyumu atanır.
El Hayy ismi şerifi hayat veren sonsuz hayat kaynağı, can veren anlamına gelmektedir. El Kayyum ismi şerifi in anlamı ise gökleri ve yerleri ayakta tutan, varlığı daimi anlamına gelmektedir.
Allah'ın (C.C.) 99 ismi Esmaül Hüsna'dan Ya hayyü: Her şeye hayat veren diriliği sonsuz, can veren. Ya Kayyum: Daima baki bütün varlığı, gökleri,yeri ve her şeyi varlığıyla ayakta tutan. Anlamına gelir.
El-Hayy esmasının zikrine devam edenin ömrü uzun ve sıhhatli olur. Hasta bir kimseye " El-Hayy" esması 18 defa yahut 324 defa okunursa Allah'ın izniyle hasta şifa bulacaktır. Ya Hayyu Ya Kayyum isimleri birlikte 184 defa zikredildiğinde kişi her muradına Allah'ın izniyle erişir.
Genel olarak başkasına ait bir malı yöneten, başkasının işini yapması için devletin görevlendirdiği kişilere 'kayyum' denir. Arapça kökenli bir kelimedir. 'Kama' yani durmak anlamındaki Arapça kelimenin kökünden gelir. 'Kıyam' yani yerine geçmek, yürütmek anlamındaki kelimeden türetilmiştir.
Ayetel kürsi adetliyken hem yüzünden hem de ezberden okumak caiz olmamaktadır. Adet hali gibi durumlarda gusül abdesti alındıktan sonra ancak okumak mümkündür. Gusül gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime dokunmak ve yüzünden okumak haramdır.
Ayetel Kürsi'de yer alan Allahu la ilahe illa hüvel hayyul kayyum sözlerinin anlamı da merak konusu olmaktadır. Bakara Suresinin 255. Ayeti kerimesinin anlamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
037 El Kayyum - YouTube. El Kayyum Ayet; “Allah odur ki ondan başka ilah olmayandır. O, hayy ve kayyûmdur.” Manası; Kıyamda olan, kıyamda tutan ve varlığı varlıkta tutan zat, ayrıca kıymet ve değer veren.
El-Hayy ismi daima canlı, her şeye gücü yetebilen ve her şeyi bilen anlamına gelmektedir. El-Kayyum ismi ise yeri ve göğü ayakta tutan, tüm evreni idare eden manasındadır. El-Aliyy ise en yüce demektir. El-Azim ise sonsuz derecede büyük manasındadır.
Ya Rab, Ya Hayyü, Ya Kayyûm Ya Zel Celali vel- İkram * Allah'ım * Bize helâl rızık ver Eğer rızkımız semada ise onu indir * Eğer yerde ise onu çıkar, Uzakta ise onu yaklaştır, Yakın ise kolaylaştır. * Az ise çoğalt, Çok ise onu bereketlendir...
“Ya Hayyu ya Kayyum, la ilahe illa ente” ( Ey diri ve kaim olan! Senden başka ilah yoktur) bu duayı okuyan ve sürekli tekrarlayan herkesin aklı ve kalbi sürekli diri kalır.
Türkçe Okunuşu: Bismillâhirrahmanirrahim, Ya Hayyû yâ Kayyûmü, bi rahmetike esteğîsü.
El-Hayy anlamı genel olarak hayatın kaynağı demektir. Allah-u Teala tüm yaşamın kaynağıdır. O yaradandır ve yüce bir varlıktır. El- Hayy esması Arapça kökenli bir isim olup diri, canlı ve ölümsüz anlamına gelmektedir.
Ya Hayy ismi şerifini zikretmeye devam eden kişinin hem ömrü uzun hem de afiyette olduğu gibi kalbi de Allah ın nuru ile nurlanır. Hasta olanlar okuması halinde şifaya kavuşurken, Ya Hayyu Ya Kayyum isimlerini 184 defa zikredenin her muradı Allah ın izni ile gerçekleşir.
Diyanet'in açıklamasına göre; Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Sözlükte "doğrulup ayakta durmak, devam ve sebat etmek, bir işin idaresini üzerine almak, gözetip korumak" anlamındaki kıyâm kökünden mübalağa ifade eden bir sıfat olup "her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, kâinatı idare eden" demektir.
Duruşma için 60 günlük süre de dikkate alındığında, ön inceleme duruşması ancak 199 içinde yapılabilmektedir. Sonraki aşamalarla birlikte yazılı yargılama için gerekçi kararın yazımı dâhil 449 günlük standart bir süre tespit edilmiştir.
Kayyım ya da kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse olarak tanımlanıyor. Kayyumu mahkemeler atar.
Kayyum olarak atanan kişinin, başına geldiği şirketin faaliyet alanları iş ve işleyişini biliyor olması asgari şart. Öte yandan, kayyum olarak atanan kişinin mahkûmiyet almamış olması da gerekir. İstanbul Barosu avukatlarından Şevket Çelik, kayyumluk uygulamasını yakından takip eden isimlerden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri