➡ Tilavet esnasında satırın altına doğru yazılmış küçük nun harfini gördüğümüz zaman, nun harfinden önceki kelimenin sonunda yer alan tenvindeki cezimli nun harfini okuyuştan kaldırır; onun yerine esreli nun ekleriz. Bu şekilde iki sessiz harf arasındaki geçişe sesli bir harf ekleyerek okuyuşu devam ettirmiş oluruz.
Harekesiz Ya(ﻯ), kalın okunan harfleri "ı" sesi ile başlayan ve "i" sesi ile sona eren bir sesle, ince okunan harfleriyse "i" sesiyle uzatarak okutur.
Dilin ucunun üst ön dişlerin etlerine değmesiyle çıkar. İnce bir harftir. Türkçe'de ki n sesine benzer.
Durulacak kelimenin son harfi üstün, esre veya ötre harekeliyse veya iki esre, iki ötre ise veya zamirse yada son harf şeddeliyse durmak istendiğinde normal şekilde son harf cezimlenerek okunur ve durulur.
Nun harfi Arapçada kelimeyi çoğul hale getirir. Nun, mütekellim-i maalgayrdır yani birinci çoğul şahıs olan “biz” anlamındadır. Fatiha'daki “na'büdü” ve “nestain” gibi... El hasıl Nun, “ben”i “biz” yapar.
İlgili 34 soru bulundu
Türk alfabesinin on yedinci, ebced tertibinin ve Fenike alfabesinin on dördüncü harfi olup ebced hesabında sayı değeri 50'dir. Nûn Fenike, Ârâmî, İbrânî ve Arap dillerinde “balık” anlamına gelir, Yunanca'ya “nü” olarak geçmiştir. Ayrıca Arapça'da “hokka” ve “kılıç demiri” mânalarında kullanıldığı belirtilir.
"ع" (Ayn) harfi, boğazın tam ortasından, boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur.
Fethateyn (İki Üstün) (ــًـ):
“İki Üstün” alan harfin soluna, genellikle “Elif” harfi de yazılır. Geçişte okunmayan bu Elif, durulduğunda uzatma harfi görevi yapar. İki üstündeki Nûn sesi kalkar ve harf, üstün yönünde iki hareke miktarı uzatılarak okunur.
Mim harfi, cim harfi, tı harfi, ze harfi, sad harfi noktalama işaretleri olarak Kuran-ı Kerim'de harflerin anlamlarını koruyarak okumayı sağlamaktadır. Secavend harfler yaygın olarak bilinen harflerin yanında birkaç harf daha anlamı itibariyle secavend olarak bilinmektedir.
a) Üst ön dişlerin dudakların iç kısmına değdirilmesiyle(ف ) harfi çıkar. b) Dudakların arada bir nohut tanesi kadar boşluk kalacak şekilde ileri götürülmesiyle (و ) harfi çıkar. 5) Hayşûm (الخيشوم): Geniz kovuğu demektir. Buradan ğunne ve nûn-i muhfât (yani ihfâ olunan nûn) çıkar.
Nun (ن), Arap alfabesinin yirmibeşinci harfi. İbranice muadili Nun harfidir. Ebced hesabındaki değeri 50'dir.
Ha (ح), Arap alfabesinin altıncı harfi.
Dik üstünden sonra okunmayan vav ile ye bulunabilir. İki üstünün (tenvin) yanında okunmayan elif bulunur. Kısa hemze'nin altındaki vav ile ye okunmazlar. EL takısı okunmayabilir.
"د" (dal) harfi, dil ucunun iki üst ön dişlerin iç tarafının ortasına değmesiyle çıkar. İnce okunur. "ذ" (zal) harfi, dil ucunun üst kısmı, üst ön dişlerin başlarına değerek çıkar.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Türkçe ibadet tartışmalarına açıklık getirdi. Yılmaz, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun ''ibadetin bugüne kadar uygulanageldiği biçimde yapılması gerektiği'' kararına vardığını ancak Kuran'ın Türkçe okunmasının çok sevap olduğunu bildirdi.
Tenvîn harflerin sonunda bulunan harekelerin çift okunmasıdır. Sözcüğün sonunda gelen fetha, kesra, damme harekeleri çift okunur.
Zı (ظ) sesi dilin üst yüzü damağa yapıştırılıp, dil ucu üst dişlerin iç tarafına iyice yaklaştırıldıktan sonra soluk verilirek çıkan Z ve S arası vızıltılı bir "z" sesidir ve daimâ kalındır. Vurgulu bir Z sesi olduğu için yaygın olarak Ż ile gösterilir.
Ayet sonu veya vakıf işaretinden önceki kelimenin son harekesi esre, üstün, ötre veya tenvin olduğuna bakılmaksızın cezimliymişcesine amel edilir ve sükûn üzerine durulur.
Elif harfi Kesra harekesi ile ı ile i arasında, Fetha ile a ile e arasında, Damme ile u ile ü arasında bir ses verir. Elif harfi kelimenin kökünde varsa hemze ile yazılır. Uzun okutucu olarak kullanıldığında bağlı bulunduğu harfi e sesinden a sesine doğru uzatarak okutur.
Ğayn sesi dil kökü damağa doğru yaklaştırılarak, dilin ucu da yumuşak damağa yapıştırılmak suretiyle dilin kökünden çıkarılan tok, dolgun bir sestir. Gargara yaparken çıkan sese benzetilebilir. Bu sesin Türkçede karşılığı yoktur.
Cevap : Râ harfi dört yerde ince okunur. Birincisi: Râ harfinin harekesi esre olduğu zaman ince okunur. İkincisi: Râ sâkin olup mâkabli meksür olduğu zaman ince okunur. Üçüncüsü: Râ sâkin olup mâkabli de sakin ise, önceki harf de esreli olduğundan râ yine ince okunur.
Sorunun cevabı: V şıkkı. Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
NUN. Dilin ucunun üst ön dişlerin etlerine değmesiyle çıkar. İnce bir harftir.
Hemze sâkinse hafifçe yumuşatılarak önündeki harekeye göre okunur (BÜ'Sün ⟶ BÜ' / vSün, Zİ'Bün ⟶ Zİ' / yBün, SE'ELE ⟶ SÊLE, SÜ'İLE ⟶ SÜ'i / yLE, LE'ÜME ⟶ LE'ü / vME).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri