Yusuf Atılgan'ın kaleme aldığı 'Aylak Adam' romanının ana karakteri adından da anlayabileceğimiz üzere hayatı aylaklık yapmakla geçen bir adam.
C. karakteri, Yusuf Atılgan'ın ünlü eseri Aylak Adam'ın merkezinde yer alan bir kahramandır. Küçük yaşta annesini kaybeden C., teyzesi tarafından büyütülür ve annesinin sevgisini arar.
28 yaşlarında, içerisinde hizmetçilerin olduğu evde çocukluğunun geçtiği söylenen, kumar düşkünü babaya sahip bir roman karakteri olan C.'nin hayatına anlam verecek değeri arama çabası romanda anlatılmaktadır.
Aylak Adam kitabı, Yusuf Atılgan tarafından yazılan, psikolojik ögelerin yoğun olarak kullanıldığı bir romandır. Türk edebiyatının ilk modernist romanları arasında bulunan Aylak Adam'ın kitap özeti, bizlere C. adlı bir karakter üzerinden yalnızlık, hayatın anlamsızlığı ve sıradanlığı temalarını anlatır.
1959 yılında yazar Yusuf Atılgan tarafından yazılmış olan Aylak Adam romanı bir modern romandır. Aylak Adam romanı modern bir roman olsa da postmodern unsurları içerisinde barındıran bir roman olarak da karşımıza çıkıyor. Aylak Adam romanında tanrısal bakış açısı kullanılmıştır.
İlgili 38 soru bulundu
Aylak Adam'da Anlatım Teknikleri
Yusuf Atılgan Aylak Adam‟da, özellikle bilinç akışı, iç monolog, diyalog, geriye dönüş, günlük, mektup ve leitmotif tekniğini kullanır. Bu şekilde birçok anlatım tekniğinin yazar tarafından serbestçe kullanıldığı romanlar, postmodern edebiyatın söylem çoğulluğunu bize hatırlatır.
Roman, 60'lı yılların başında bizimle birlikte tüm dünyada da konuşulmaya başlanan kentli aylak aydın bireyi konu alıyordu. Bugün artık çağdaş klasiklerimiz arasında yer alan Aylak Adam'ın dikkat çektiği entelektüel sorunlar güncelliğini koruyor.
Bu çalışmada, Yusuf Atılgan'ın üzerine en fazla düşünülen ve hakkında analizler yazılan romanı Aylak Adam varoluşçu bir bakış açısıyla ele alınacaktır.
Roman, sık sık tekrarlanan semt adlarından rahatlıkla anlaşılabileceği gibi İstanbul'da, 1950'li yıllarda geçer. Romanın ana karakteri C.'nin evi, uğradığı meyhaneler ve yazın gittiği yerler açıkça belirtilir ve bunlar romanın gidişatı içinde yer tutar.
Aylak Adam'da Anlatım Teknikleri
Yusuf Atılgan Aylak Adam‟da, özellikle bilinç akışı, iç monolog, diyalog, geriye dönüş, günlük, mektup ve leitmotif tekniğini kullanır. Bu şekilde birçok anlatım tekniğinin yazar tarafından serbestçe kullanıldığı romanlar, postmodern edebiyatın söylem çoğulluğunu bize hatırlatır.
Kemal'in evleneceği haberini aldıktan sonra, C. onun evinden ayrılır. Roman, C.'nin bir kez daha B.'yi görmesi ile sona erer. Eserin başından beri, “gerçek sevgiyi” arayan C., aradığı kişinin “o” olduğunu düşündüğünden B.'nin bindiği otobüsün peşinden koşmaya çalışır.
İşte Aylak Adam romanı, toplum ve aydın arasında gitgide büyüyen bu uçurumu en net şekilde gözler önüne seren Türk romanlarından biri.
9 yaş ve üzeri için uygundur
Hikaye ünlü Rus yazar Nikolay Gogol tarafından yazılmış ve Aylak Adam Yayınlarından basılan kitabı Emek Kızıltaş çevirmiş ve resimlemiş.
Yusuf Atılgan, Aylak Adam'da “C.” isimli (belki de isimsiz) karakterin yaşamından bir yıllık kesit sunar bizlere. Romanı dört ana bölüme ayıran Atılgan, bu bölümlere de mevsim isimlerini verir: “Kış, İlkyaz, Yaz, Güz.” Roman, teknik olarak sunduğu yenilikle de adından söz ettirir.
Türkçede aylak “işsiz, boş gezen, avare (kimse)” anlamındadır.
Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli isimli eserinin ana kahramanı olan Zebercet bu tiplemelerin en belirginlerindendir.
Anayurt Oteli Kitabı Konusu ve Anafikri
Kitapta yalnızlık, yabancılaşma tarzında konular işlenmektedir. Kitabın kahramanı otelinde kurmuş olduğu kendi dünyasında yaşamaktadır. Değişik ve farklı psikolojik sorunları bulunmaktadır. Kitapta çok hafif bir biçimde özgürlük konusunu da görebiliyoruz.
Yusuf Atılgan Manisa'nın Hacırahmanlı kasabasında dünyaya gelmiştir. Orta öğrenimini Manisa ve Balıkesir'de, Yüksek öğrenimini ise İstanbul'da tamamlamıştır. Türk edebiyatında “az yazmasına rağmen çok tanınan”, eserleri üzerinde tartışılan önemli bir yazardır. Aylak Adam ve Anayurt Oteli adlı iki romanı vardır.
Anayurt Oteli (1973) Yusuf Atılgan'ın ikinci romanıdır.
Neden-sonuç ilişkisi -bir şekilde etkiye tepki de denebilir ancak edebi bir roman söz konusu olduğundan bu ifade tercih edilmiştir- bir olay ya da durum örgüsü içerisinde anlamsal bağın anlaşılıp ilgi kurulabilmesi adına güçlü bir araçtır.
Maî ve Siyah'ın baş kahramanı Ahmet Cemil, henüz öğrenimini tamamlayamadan babasını kaybeder. Annesi ve kız kardeşi İkbal'in ge- çimini üstlenir.
İstanbul'un sokaklarını, geçmişini, kimyasını ve dokusunu, kayıp karısını arayan bir avukat aracılığıyla anlatan Kara Kitap'ı 1990'da Türkiye'de yayınladı.
Yusuf Atılgan (27 Haziran 1921, Manisa - 9 Ekim 1989, İstanbul), Türk yazar ve öğretmen. Türk edebiyatının ve Türk romanının modernist bir düzleme geçtiği 1950-1980 yılları arasında yazdı. Bu dönemin ilk modernist Türk yazarlarından birisiydi.
Mithat Cemal Kuntay (1885-1956) da Üç İstanbul romanında İstanbul'u merkez olarak alır. Üç İstanbul (1938), şair ve yazar Kuntay'ın tek romanıdır.
Canistan, Yusuf Atılgan'ın tamamlanmamış üçüncü ve son romanı. Kitap dört kısımdan oluşmaktadır: Duruşma, yargıç, tanık ve sanık. Duruşmada eski bir hesaplaşma yaşanır. Yargıç bölümünde hesap soran şahıs anlatılır, Tanık'ta da olaya tanık olan kişi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri