Elektronik park freni ya da kısa adıyla EPB, klasik el freni sistemlerinin gelişmiş versiyonu olarak yeni nesil otomobillerde kendisine yer buluyor. Ana işlevi park halindeyken aracın hareket etmesini engellemek olan fren sistemi, sürücülere kayda değer oranda kullanım kolaylığı sağlıyor.
Elektronik park frenleri, sürücünün tutma mekanizmasını bir düğme ile etkinleştirmesi ile devreye girer. Daha sonra fren balataları arka frenlere elektrikli olarak uygulanır. Bu işleyiş, bir elektronik kontrol ünitesi (ECU) ve bir aktüatör mekanizması ile gerçekleştirilir.
Elektrikli el frenini bırakmak için anahtara basmaya gerek yoktur. Bu özelliği devre dışı bırakmak için, araç hareket halinde iken, el freni kontrol şalterini kaldırın ve tutun, bu durumda elektrikli el freni uygulanmış olur.
El freni çok pratik bir kullanıma sahiptir. Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Otomatik Arabayı Park Etme
Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Aracınızın lastikleri aşınır ve bu sebeple de ömrü azalır. Aracınızın ömrü azalır. Aracınızın ciddi bir kontrolden geçmesi gerekebilir. Eğer uzun vadede yola giderseniz ne yazık ki aracınızda yangın çıkabilir.
El Freni Çekerek Arka Tekerlerin Kitlenmesine Neden Olur.. Önden Çekişli Araçlarda Değilde Arkadan İtişli Araçlarda Diferansiyeli Kitler Ve İlerde Sorun Yaratabilir..
EL FRENİ DURAN VEYA DÜŞÜK HIZLARDAKİ ARAÇLAR DA VERİMLİ OLUR.100 KM HIZLA GİDEN ARAÇDA ARKADAŞIN DEDİĞİ GİBİ BALATA KOKUSUNDA BAYILIRSINIZ.ÇÜNKÜ O HIZDA DÖNEN LASTİĞİ EL FRENİYLE DURDURMANIZ ÇOK ZOR. arkalar dönmeye devam eder sadece pis bir balata kokusu duyarsınız bir süre sonra.
Otomatik vites arabada el freni, araç durduğunda ve vites “P” yani park moduna alındığında çekilmelidir.
Kesinlikle donma yapmaz.......
El Freni ile Nasıl Kalkar
Debriyaja sonuna kadar basın, vitesi 1'e alın. Ayağınızı debriyajdan yavaşça çekip gaza basın. Yine motorun sesi değişecek, direksiyonda titreme olacak ve araba ileriye doğru atılacak. Bu noktada el frenini yavaşça bırakmanız gerekiyor.
3.2. Otomatik Arabada El Freni Ne Zaman İndirilir? Otomatik araçlarda el freninin; kalkış esnasında, ayak frene basılıyken, vites herhangi bir hareket ayarına getirildikten sonra indirilmesi gerekiyor.
Farklı araçlarda yer alan el freninin en önemli görevi, park halindeyken aracın hareketsiz bir şekilde durmasını sağlamaktır. Bu sebepten dolayı araç dururken ve park halindeyken mutlaka el freni çekilmelidir.
Auto hold sistemi sürücülere kolaylık sağlayan bir sistemdir. Çünkü bu sistem araç dururken, aracın öne ya da arkaya hareket etmesine engel olmaktadır. Auto hold sisteminin araçta açık olması halinde, otomobilin durması ile devreye girmektedir. Bu sistem tekerleklere fren uygulayarak aracın kaymasına engel olmaktadır.
Araçlardaki el freni işaretinin yanıp sönmesi durumunda bu ikazı ihmal etmemeniz gerekir. El freni çekiliyken yanan bu işaret indirdiğinizde sönmektedir. Sorunun sahibi olan aracınız size el freni sisteminde bir sorun olduğunu bildirmektedir. Öncellikle bakılması gereken yer fren hidroliği sistemidir.
Vermez,aynen devam. Düz gitmesi için yapılan aracı yan yan götürürsen mutlaka zarar verecektir.
şanzımana zarar verebilir. dik bir rampada el frenini çekmeden P de bırakırsanız sonradan diğer viteslere geçiremeyebilirsiniz. şanzımana zarar verebilir.
Araç vitese alınmadan önce el freni tutulup yukarı çekilerek kaldırılır. Park yapılacağı zaman üzerinde bulunan butona basılı tutarak el freni kaldırılır, hareket edileceği zaman ise el freni indirilir.
Kışın özellikle 0 C derecenin altındaki soğuklarda el freni teli dolup kendini salmayabilir. Balata diske veya kampanaya yapışıp bırakmayabilir. Düz bir yerdeyse sorun yok viteste araç durur.
Yeni nesil araçlarda 1 km ile 10 km arasında görsel ve sesli bir biçimde uyarı sensörleri devreye girer. El frenini indirme unutkanlığı aracınıza kesinlikle zarar verir, hatta kilometrelerce devam ettiğiniz bu durumda aracınızdan kötü koku gelmeye başlayabilir.
Bunun için el freni 2 diş çekilir ve vida sıkılmaya başlanır. Bir süre sonra vida zor dönmeye başlayacaktır ve sıkışıklık belirli bir değere geldiğinde işlem tamamlanır.
Eğer el frenini indirmeden yola çıktıysanız, öncelikle el freninin ömrünün kısalacağını bilmelisiniz. Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar.
Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz. Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araç kalkış yapamaz. Bu nedenle araç ilk çalıştırılacağı zaman vites P konumuna getirilmelidir.
Uygulayabileceğiniz en sağlıklı yöntem, buzunu çözmek için balataları ısıtmaktır. fren balatasını ısıtmak için sıcak su dökmeyi deneyebilirsiniz. Çok soğuk bir il veya ilçe de yaşıyorsanız , arabanıza saç kurutma makinesi ve küçük bir araba jeneratörü takmanız mantıklı bir çözüm olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri