Muz alırken bunlara dikkat! Muz kendiliğinden olgunlaşmış olmalı. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir. Kendiliğinden olgunlaşmamış muz mide asidini artırır ve kabızlığa neden olur.
Sarı muzlar daha fazla şeker içerirler, ancak sindirim için yeşil olanlardan daha iyidirler ve çok fazla besin kaybetmezler ve kahverengi olanlar kadar fazla şeker içermezler.
Meyveler, olgunlaşma sürecinde etilen isimli bir hormon üretir. Bu hormon sayesinde muzun rengi yeşilden, sarıya döner ve tatlanır. Bununla birlikte, genelde meyve olgunlaştıkça etilen üretme miktarı düşerken, muzlarda durum tam tersidir.
Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır. Bunun yanı sıra Bozyazı'da da yetiştirilmektedir.
Potasyum bakımından daha az olduğu için benekli muzun çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Daha çok şekerlendiği için yeşil muza göre daha lezzetli olsa da vitamin ve mineraller bakımından oldukça fakirleşir. Ancak yine rafine şeker tüketmek yerine şeker ihtiyacını karşılamak için benekli muz tüketilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Düzenli olarak muz tüketmeye devam ettiğinizde kemik sağlığınızı korumuş olursunuz. Muz tam bir potasyum deposu dedik ama içinde hiç de göz ardı edilemeyecek kadar bol miktarda kalsiyum bulunuyor. Hepimizin bildiği gibi kalsiyum da özellikle kemiklerin gelişimi açısından en çok ihtiyaç duyduğumuz minerallerden biri.
Muzun faydaları oldukça fazladır ancak tüketirken sınırları zorlamamak gerekmektedir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yetişkinlerin günde iki muzdan fazla yememesini önermektedir.
Muz kış mevsiminde yetişen bir meyvedir. Sonbahar aylarında ekilen muz, 3-3,5 ay boyunca hasat edilebilir. Kasım ayındaki hasattan itibaren aralık, ocak, şubat ve mart aylarında muz tüketilebilir. Sonbahar ayındaki hasattan itibaren ilkbahar mevsimine kadar muz tüketimi yaygındır.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Muzun anavatanı, Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasında kalan adalardır.
Potasyum ve magnezyum açısından daha zengin olan kararmış muz tüketimini artırarak kas kramplarınızı azaltabilirsiniz. Aynı zamanda bolca enerji vermesi sayesinde kararmış muzu spor öncesinde iyi bir takviye olarak kabul edebilirsiniz.
Organik Yerli Muz (1kg)
Muz dalından yeşil toplanır ve zaman içinde olgunlaşır. Size muzlarımız yeşil olarak ulaştığında, oda sıcaklığında olgunlaşmasını bekleyerek tüketin. Kese kağıdı içerisinde yanında bir elma ile daha hızlı olgunlaştırabilirsiniz.
Muz tam bir lif ve protein kaynağı olmakla beraber içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi mineralleri ve C, A, B6 gibi vitaminleri buna örnek verebiliriz. Ayrıca muz antioksidan olma niteliği taşır.
Muz alırken bunlara dikkat!
Muz kendiliğinden olgunlaşmış olmalı. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir. Kendiliğinden olgunlaşmamış muz mide asidini artırır ve kabızlığa neden olur.
İyi Muz nasıl seçilir? - Muz, sert, parlak görünümlü, morluklardan ve zedelenmelerden uzak, gövdesi ve uç kısmı sağlam olmalıdır.
Olgunlaştıkça bileşimindeki nişasta şekere dönüşüyor ve tadı değişiyor. Bu yüzden olgunlaşmış muzlar çok daha tatlıdırlar. Yeşil muzun kıvamı sarı muza göre daha katıdır ve tariflerin içerisinde çırpılması zorlaşabilir. Bu katılık yeşil muzun iyi bir pektin kaynağı olmasından ileri gelir.
Dünya muz üretiminde ise yine Hindistan %26,6'lık üretim payı ile ilk sırada yer alırken, %10'luk üretim payı ile Çin ikinci sırada, %6,3'lük üretim payı ile Endonezya üçüncü sırada yer almaktadır. Üretimde ilk sıralarda yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla Filipinler, Ekvator, Brezilya ve Ruanda'dır(1).
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
Ticaret ve ekonomi. Türkiye'de üretilen muzun tamamına yakını iç pazara sunulmaktadır ve ihracat yok denecek kadar azdır. Bunun nedeni yurt içi muz üretim maliyetlerinin ithal muz üretim maliyetine göre yüksek olması, dolayısıyla da Türk muzunun dünya piyasasında diğer ülkelerden gelen muzlarla rekabet edememesidir.
Sindirim sisteminden kemik sağlığına, bağırsak hastalarından kansere, kalp sağlığından beyin sağlığına kadar muz tüketiminin faydaları saymakla bitmez. Her gün muz yemek için sebep çok.
Sağlıklı bir insan günde 7,5 muz yiyebilir
Her bir muz 450 mg potasyum içeriyor. Bu da sağlıklı bir insanın tavsiye edilen potasyum seviyesi için en az 7,5 muz yiyebileceği anlamına geliyor.
Çünkü: Muz buzdolabında saklandığında olgunlaşma süreci yavaşlayacak, daha uzun süre kararmadan kalacaktır. Olgunlaşmış muzları da buzdolabına kaldırarak kararma süreçlerini yavaşlatabilirsiniz, unutmayın. Muzları mümkünse buzdolaplarının sebzelik bölümünde saklamalısınız.
Kalp sağlığınızı korumanıza katkı sağlar. Uzun süre yüksek seyreden tansiyon, kalp ve damar hastalıkları açısından en önemli risk faktörlerinden bir tanesi anlamına gelir. Hem kan basıncını dengelemeye yardımcı olan hem de kalp kasının faaliyetlerini düzenleyen potasyum minerali, muzda bol miktarda yer alır.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri