Aylaklar, Melih Cevdet Anday'ın kendi adıyla yayınladığı dört romandan ilkidir. 1965 yılında yayınlanmıştır. Romanda, Osmanlı zamanından kalma bir konakta, gittikçe ufalmış bir aile ve onların yanında parazit hayatı yaşayan yakınlarından oluşan tembel, aylak, işsiz güçsüz bir grup insan yaşar.
Meşrutiyet'ten sonraki toplumsal dönüşümlerin her bir devresini ustaca sentezleyen Melih Cevdet Anday, Abdülhamid'in eczacıbaşısı Şükrü Paşa'dan kalma bir konağa yerleştirdiği roman kahramanları üzerinden cumhuriyet Türkiye'si toplumunun tahlilini yapıyor. Aylaklar, Türkçe edebiyatın en derli toplu romanlarından biri.
Meryem Gibi, Melih Cevdet Anday'ın Murat Tek imzasıyla İkdam gazetesinde 1962 yılında tefrika edildikten sonra 1991 yılında Meryem Gibi adıyla yayımlanan romanıdır.
Melih Cevdet Anday (13 Mart 1915, Çanakkale – 28 Kasım 2002, İstanbul), Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır.
Roman, 60'lı yılların başında bizimle birlikte tüm dünyada da konuşulmaya başlanan kentli aylak aydın bireyi konu alıyordu. Bugün artık çağdaş klasiklerimiz arasında yer alan Aylak Adam'ın dikkat çektiği entelektüel sorunlar güncelliğini koruyor.
İlgili 31 soru bulundu
L'etranger 1942, Aylak Adam 1959 tarihli romanlar; yani tam olarak metropolleşmenin büyük bir ivmeyle arttığı yıllar.
Türkçede aylak “işsiz, boş gezen, avare (kimse)” anlamındadır.
AYLAKLIK. i. Aylak olma, boş gezme, işsizlik, âvârelik. ѻ Aylaklık etmek: Çalışmamak, tembellik etmek.
Aylak Adam kitabının ana fikri ise toplumda yer alan ve dayatılan normlar hiçbir zaman kabul edilmeyecektir. Bundan dolayı toplumsal normlara kimse uymak zorunda değildir.
Kemal'in evleneceği haberini aldıktan sonra, C. onun evinden ayrılır. Roman, C.'nin bir kez daha B.'yi görmesi ile sona erer. Eserin başından beri, “gerçek sevgiyi” arayan C., aradığı kişinin “o” olduğunu düşündüğünden B.'nin bindiği otobüsün peşinden koşmaya çalışır.
Aylak Adam'da Anlatım Teknikleri
Yusuf Atılgan Aylak Adam‟da, özellikle bilinç akışı, iç monolog, diyalog, geriye dönüş, günlük, mektup ve leitmotif tekniğini kullanır. Bu şekilde birçok anlatım tekniğinin yazar tarafından serbestçe kullanıldığı romanlar, postmodern edebiyatın söylem çoğulluğunu bize hatırlatır.
Modernist anlayışın biçim ve anlatım olanaklarını, ağırlıklı olarak Aylak Adam, Anayurt Oteli'ndeki başkarakterler C. ve Zebercet etrafında şekillendiren Atılgan, salt modernist romanın değil aynı zamanda insanı birey olarak tanımlayıp merkeze almak ve söylemi tüm yönleriyle onun üzerine kurmakla da Türk edebiyatının ...
Yusuf Atılgan Aylak Adam romanında bilinç akımı, iç monolog, leitmotif, diyalog, mektup yazma ve günlük tutma gibi anlatım tekniklerini kullanır.
Roman, sık sık tekrarlanan semt adlarından rahatlıkla anlaşılabileceği gibi İstanbul'da, 1950'li yıllarda geçer. Romanın ana karakteri C.'nin evi, uğradığı meyhaneler ve yazın gittiği yerler açıkça belirtilir ve bunlar romanın gidişatı içinde yer tutar.
Bu çalışmada, Yusuf Atılgan'ın üzerine en fazla düşünülen ve hakkında analizler yazılan romanı Aylak Adam varoluşçu bir bakış açısıyla ele alınacaktır.
Makale boyunca modernist edebiyatın bir yaratısı olan aylak adam tipinin varoluşsal özellikleri felsefi bakımdan belirlenip değerlendirilir.
Aylak Adam'da Anlatım Teknikleri
Yusuf Atılgan Aylak Adam‟da, özellikle bilinç akışı, iç monolog, diyalog, geriye dönüş, günlük, mektup ve leitmotif tekniğini kullanır. Bu şekilde birçok anlatım tekniğinin yazar tarafından serbestçe kullanıldığı romanlar, postmodern edebiyatın söylem çoğulluğunu bize hatırlatır.
Hz. Meryem, Allah'ın güç ve kudretinin eseri olarak, oğlu İsa'ya babasız bir şekilde hamile kalmıştır. Kuran-ı Kerim'de anlatıldığına göre Meryem'in annesi, ona hamile olduğunda karnındaki yavrusunu Allah'a hizmet için adadığını ilan etti.
Fakat Kur'an'da Îsâ'nın babasız dünyaya geldiği bildirildiğine göre onun ve annesinin ilâhî cevhere sahip olduğunu iddia eden hıristiyan dogmasına destek vermenin bir anlamı yoktur. Esasen Kur'an'da Îsâ'nın babasız doğduğu ifade edilirken Meryem'in hiç evlenmediğinden söz edilmez.
Çarmıh hadisesinde kırk dokuz veya elli yaşında olduğu, bundan sonra on veya on üç yıl yaşadığı, altmış üç veya yetmiş iki yaşında öldüğü gibi çeşitli rivayetler vardır (Patsch, s. 218-219; Tümer, s. 78-79).
Aylak Adam kitabı, Yusuf Atılgan tarafından yazılan, psikolojik ögelerin yoğun olarak kullanıldığı bir romandır. Türk edebiyatının ilk modernist romanları arasında bulunan Aylak Adam'ın kitap özeti, bizlere C. adlı bir karakter üzerinden yalnızlık, hayatın anlamsızlığı ve sıradanlığı temalarını anlatır.
İsmini bile bilmediğimiz ve kitapta 'C. ' olarak bahsedilen “aylak adam” 28 yaşında işi gücü olmayan bir adamdır. Günlerini İstanbul'un sokaklarında dolanarak, içki içerek veya kitap okuyarak geçiren karakterimiz babasından kalan miras sayesinde kendisinin deyimiyle oldukça paralıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri