Terci-i bend, Ziya Paşa'nın 1859'da kaleme aldığı ünlü şiiridir. Ziya Paşa, bu eseri gençlik döneminde, sarayda mabeyn katibi olarak görev yaptığı sırada yazmıştır. Şiir, şairin ve Tanzimat döneminin diğer bürokrat-aydınlarının felsefi bunalımlarını yansıtır; kuvvetli bir akıl-kalp, akıl-iman çatışmasını ortaya koyar.
Terciiibentlerde ele alınan konular soyut olarak tasavvuf-i sorunlar, Allah'ın gücü, evrenin sonsuzluğu; insanın aciz olması; insan hayatının zorluğu, dünyadan ve felekten şikayet, ve varlık-yokluk ve ölüm gibi felsefi düşüncelerdir.
Terkib-i Bent, bentlerle kurulan uzun bir nazım biçimidir. Yaşamdan, talihten şikayet; felsefi düşünceler, dini, tasavvufi konular ve toplumsal yergilerin işlendiği şiirlerdir. En az 3 en fazla 12 bentten oluşur. Her bent genellikle 6 ila 10 beyitten oluşur.
Ak, C. (1990). ''Ziya Paşa'nın terkib-i bendi''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(2), 77-84. Abstract: Birinci donem Tanzimat Edebiyatımızın güçlü temsilcisi Ziya Paşa'nın bu eseri, yine edebiyatımızın güçlü şairlerinden Bağdatlı Ruhi'nin Terkib-i Bendine nazire olarak yazılmıştır.
"Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz / Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" ve "Nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir / Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir" gibi kimi beyitleri darb-ı mesel olmuştur. Adana'da 1950'li yıllarda ana cadde işlevi kazanan işlek yol, adını Ziya Paşa'dan alır.
İlgili 37 soru bulundu
Ziya Paşa Türk edebiyatının kendi geleneğine sahip çıkmasını istemiş, şiir ve yazı dilinin halkın dili olması gerektiğini savunmuştur. Fransız İhtilali'nin getirdiği düşüncelerden etkilenmiş ve şiirlerinde Divan şiir biçimleriyle hak, adalet, uygarlık, hürriyet gibi temaları işlemiştir.
Osmanlıcılık fikir akımı, Genç Osmanlılar Cemiyeti tarafından benimsendi. Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir. Osmanlıcılık fikir akımı, Balkan Savaşları'na kadar geçerliliğini korumuştur.
Bağdatlı Ruhi'nin en ünlü eseri Terkib-i Bend isimli 17 bendlik manzumesidir. Bu eser, asırlarca beğenilerek okunmuş, Tanzimat döneminde Ziya Paşa ve Muallim Naci bu esere nazire yazmıştır. Şair bu şiirde, devrinin kusurlu ve eksik yanlarını, din ve ahlak sahasındaki ikiyüzlülüğü, kötülükleri işlemiştir.
[1] Birkaç şeyin beraber olması. [2] Birkaç şeyin karıştırılması ile meydana getirilmek. [3] Birbirine karıştırılmış maddeler.
Ziya Paşa, (d. 1829, İstanbul - ö. 17 Mayıs 1880, Adana) Türk edebiyatının ilk manzum tercüme piyesi “Tartüf Yahut Riyanın Encamı” nı, Türk edebiyatındaki ilk röportaj örneği Rüya'yı, Türk edebiyatındaki ilk antoloji örneği Harabat'ı kaleme alan Tanzimat dönemi fikir insanı, gazeteci ve şairdir.
İkiden fazla bütünlük meydana getiren dizelere “bent bir başka deyişle küme, bölüm denilmektedir. Bu konu ile alakalı olarak verilebilecek olan bir başka örnek şu şekildedir: “Kırmızı Karanfil” şiiri üçer dizelik olan iki bentten meydana gelmiştir.
Türk edebiyatında Fuzuli, Baki, Nabi, Bağdatlı Ruhi ve Ziya Paşa'nın terkib-i bendleri meşhurdur. Fuzuli terkib-i bent şeklinde Kerbala için Al-i Aba Mersiyesi'ni yazmıştır.
Terkib-i Bendin bir bendi 6-10 arasında beyitten oluşur fakat bu sayı Terci-i Bentte 4-10 beyit arasındadır. İkisi de bentlerden oluşmaktadır. Terkib-i Bentte 3-12 arasında bent varken, Terci-i Bentte bu sayı 5-12 arasında değişmektedir. Terkib-i Bendin sonunda vasıta beyti değişirken, Terci-i Bentte bu değişmez.
Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğum ve sünnet törenleriyle padişah kızlarının düğün törenlerini anlatan manzum, mensur ya da manzum-mensur karışık yazılan eserler genellikle Surnâme adını taşır. Suriyye adıyla kaside şeklinde yazılan şiirlerle “tarih manzumeleri” de bu tür içinde değerlendirilir.
Bu makalede incelenen eser, “Terc-i Bend-i Şecâ'at-nâme-i Osmânî”dir. XIX. yüzyıla ait bir eserdir.
Sözlük anlamıyla “parça” demek olan kıt'a, nazım terimi olarak iki ya da daha çok, 9-10 beyte kadar olan, matla' ve mahlas beyti bulunmayan, gazelde olduğu gibi, yani xa xa xa kafiyeli bir nazım şeklinin adıdır.
Bir bütünü teşkil eden parçaların veya unsurların estetik ölçüler içinde birbiriyle uyuşması anlamına gelen, çeşitli ilim ve sanat dallarında kullanılan terim.
terkib / تركيب / terkîb
Birkaç şeyin beraber olması. Birkaç şeyin karıştırılması ile meydana getirilmek.
Türk Dil Kurumu terkip hakkında üç açıklama içeren ifadede bulunmuştur: - Birinci kullanımı, birleştirme, bir araya getirme, birleşim. - İkinci kullanımı, dil bilgisi terimi olan tamlama.
Terci-i Bent, her bendindeki beyit sayısı genellikle 4 ile 10 arasında olan ve en az üç bendden meydana gelen bir nazım biçimidir. Tercî'-i bendde de terkîb-i bendde olduğu gibi bendlere hâne ya da tercî'-hâne, bendleri birleştiren beyitlere de vâsıta yahut bendiyye denir.
Bu doğrultuda kümede bulunan mısraların sayısına göre ad alır. Böylece iki mısralık öbeklere beyit ismi verilir. Dört mısradan oluşmuş olan kıta veya dörtlük ile beraber, 3 ile 5 ve daha fazlası üzerine oluşan mısralar ise bent olarak bilinir.
Medhiye bölümü şairin kasidesini sunduğu kişiyi yüceltip övmesidir; fahriye bölümü ise kaside şairinin kendini övmesidir. Bu bir çeşit tezatlı tutum olarak görülebilir.
Yıl, 1879… Adanalıların; memurlara Fransızca kurslarını zorunlu tuttuğu için “Frenk Vali” Lakabı ile andığı Ziya Paşa, Vilayet Binası'ndan Taşköprü'ye doğru ilerlemektedir.
Türkçülük, Türkizm veya Pan-Türkizm, tüm Türk halkının kültürel ve politik birliğini ve yükselmesini amaçlayan; 1880'lerde Osmanlı İmparatorluğu'nda ve o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'da yaşayan Türk aydınlarının başlattığı harekettir.
İslamcılık (siyasal İslam ya da İslami köktencilik), modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri