Akne durumunda sebum üretimi neden artar? Yağ bezleri, androjen adı verilen hormonlara bağlıdır. Yaşamın belirli dönemlerinde, özellikle ergenlik çağında, daha büyük miktarlarda bulunan bu androjenler, yağ bezlerinin büyümesini ve sebum üretimini tetikler.
Sebum, yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı. Yağ bezleri normalde sebum adı verilen bir madde salgılarlar. Bu salgı bildiğimiz yağ özelliklerini taşır ve amacı cildi korumaktır. Yağ bezlerinin önemli kısmı vücutta kıl köklerinin (foliküllerin) içinde yer alırlar ve salgı bu kıl kökünün yüzeyine olur.
Tüketilen gıdalar, hormonal dengesizlikler, kimyasal sert sabun kullanımı, belli başlı hastalıklar, ilaçlar ya da stres sebum üretimini tetikleyebilir. Vücut fazla sebum ürettiğinde eğer nem açısından bir dengelenme yapılmaz ise ciltte tıkanıklıklar başlar. Yağı tutmak için gözenekler ilk olarak genişler.
Ciltte Sebum Neden Artar? Sebum, cildin nem seviyesini dengeleyen doğal bir sıvıdır. Cildin nem dengesi bozulmuşsa cilt kendini korumak adına daha fazla sebum üretmeye başlar. Fazla sebum üretimi ise bir süre sonra gözenek dışına çıkarak cildin yağlanmasına sebep olur.
İlgili 44 soru bulundu
Öncelikle seçeceğiniz cilt temizleme ürünleriyle cildinizi, gözeneklerin içine kadar temizlemelisiniz. Temizleme jeli, tonik, haftada bir ya da iki kere maske/peeling yaparak cildinizi sürekli olarak temiz tutmalısınız. Daha sonra ise sebum kontrol kremini her gün düzenli olarak kullanabilirsiniz.
Yüksek potasyum, lif, çinko, lektin, A, C ve E vitamini içeren besinler (muz, avokado, salatalık); cildinizi oksidatif stres ve erken yaşlanmadan korur, sivilcelere neden olabilecek bakterileri uzak tutar ve sebum yağı üretiminizi düzenlemeye yardımcı olur.
Sebumun vücutta çok fazla üretilmesi durumunda gözenekler tıkanır ve cilt yüzeyi ile saç diplerinde yoğun bir yağlanma görülür. Yağlanma sonucu sivilce ve akne gibi problemler baş gösterebilir. Aksine sebumun az miktarda üretilmesi cilt yüzeyinde kuruluğa sebep olur.
Sebese Bez ve Sebum Yapımının Rolü Sebase bezler; trigliserid, serbest yağ asitleri ve parçalanma ürünleri, balmumu esterleri, skualen, kolesterol ve kolestrol esterlerinden oluşan sebum yapımını sağlamakta. Tek başına bir kanal ile yada pilosebase ünitte ortak kanal ile deri yüzeyine açılmakta.
Sebum Dengesi: Yağlı ve Akne Eğilimli Ciltlerin Problemi. Karma, yağlı ve akne eğilimli ciltlerdeki sebum miktarı ve kalitesi düzensizdir. Bu durum sivilce ve akne kaynaklı leke oluşma riskini artırır. Ergenlik sivilcesi sık görülse de gençleri psikolojik yönden de etkiler.
Düzenli olarak yüzün yıkanması, temizliğinin yapılması ve sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulması önemlidir. Ayrıca cildi düzenli olarak nemlendirmek ve yüz maskesi yapmak da cilt yağlanmasının önüne geçebilir.
Düzenli cilt temizliği: Sabahları ve akşamları, nazik bir temizleyici ile yüzünüzü temizleyin. Bu, ciltteki yağı ve kirleri temizler, sivilcelerin oluşumunu önler. Kuru havlu ile yüzünüzü silin: Yüzünüzü temizledikten sonra, kuru bir havlu ile nazikçe kurulayın. Bu, ciltteki yağ üretimini azaltmaya yardımcı olabilir.
Spor Yapmak / Hareketsiz Yaşam. Spor yapmak ve hareketli bir yaşam cildin su ve yağ dengesinin sağlanmasında önemli bir faktördür. Hareketsiz yaşam da cildin su ve yağ dengesinin bozulmasında bir o kadar etkilidir. Spor ve egzersiz kas pompasını ve dolaşımı güçlendirerek, vücudun ciltten toksin atılımına yardımcı olur.
Sebum salgısının aşırı artması durumunda kanaldan salgılanan yağ ve yine kanaldan atılan ölü deri hücreler ile birleşerek deri gözeneklerini tıkar. Böylece bu kanalda rahatlıkla bakteri ürer. Bu bakterilerin ürettiği kimyasal maddeler yağ bezinde iltihabi reaksiyonu uyarır ve böylelikle kanalın duvarı çatlar.
Cildin sebum dengesinin sağlanması için etkili cilt temizliği yapılmalıdır. Antibiyotiklerin de akne tedavisinde yeri vardır. Krem ve veya oral formu tercih edilebilir. Yağ bezlerinin aktivitesini baskılamak ve yeni komedon oluşumunu önlemek içinde ilaçlar geliştirilmiştir.
Normal cilt; gözenekler küçük, cilt pürüzsüz ve yumuşaktır, görünür sivilce bulunmaz. Yağlı cilt; parlaklık vardır, gözenekler açıktır, siyah noktalar, beyaz yağ butoncukları olabilir ve az da olsa sivilcelenme yaşanabilir. Kuru cilt; gözenekler küçüktür, cilt kurudur, yer yer kepeklenme gösterebilir.
Yağ bezleri, androjen adı verilen hormonlara bağlıdır. Yaşamın belirli dönemlerinde, özellikle ergenlik çağında, daha büyük miktarlarda bulunan bu androjenler, yağ bezlerinin büyümesini ve sebum üretimini tetikler.
Sebum cildimizdeki yağ bezleri tarafından salgılanan ve genel olarak tüm memelilerde görülen bir cilt sıvısıdır. Sebumun ana amacı, cilt ve saçlı deriyi kurumaktan korumak, dış etkenlere karşı dayanıklılığı arttırmaktır.
Sebum, saç köklerindeki yağ bezleri tarafından üretilen; saç derisini ve köklerini korumak ile görevli bir salgıdır. Saç derisinin sebum üretim dengesinin bozulması ve aşırı üretime geçmesi çok sayıda farklı sebepten meydana gelebilir. Yağlı saçlar, hacimsiz görünümleri ve parlak saç dipleri ile kendini belli eder.
Cilt bariyeri zayıfladığında veya bozulduğunda, cilt dış etkenlere karşı daha hassas hale gelir ve bu durum genellikle ciltte kızarıklıkla sonuçlanır. Kaşıntı, bir başka yaygın belirtidir. Cildin nem dengesi bozulduğunda, cilt genellikle kaşınır ve pul pul dökülebilir.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Her zaman sebum ürettiğinizden, yağlı saçlar için herhangi bir 'tedavi' 'yoktur. Fakat bir derinlemesine temizlik şampuanı kullanarak sorunu kontrol altında tutabilirsiniz. Bu da saçınızı haftada en az 3 defa yıkamak anlamına gelir - saçınızı sık sık yıkamak yoluyla, biriken yağlarıgiderebilirsiniz.
Cilt Yağlanması Nedir? Yüz ve saç derisi vücutta en çok yağ bezi bulunduran bölgelerdir. Bu bölgede deri altında bulunan bezlerin salgılarını fazla üretmesi cilt yağlanmasına yol açar. Cildin aşırı yağlanmasının yaşa bağlı hormon üretimi, yanlış kullanılan kozmetik ürünleri, yaşam tarzı kaynaklı nedenleri olabilir.
Cilt altında olan yağ bezlerinin yağ salgılaması 'sebum' denilen bir madde nedeniyle olmaktadır. Bu yağlanma fazla olduğunda saç dökülmesine olan etki ortaya çıkar.
Yanak bölgesine peçete testi yaptığınızda peçete kuru, burun çevresi ve alın bölgesinde ise yağlı bir görünümdeyse karma cilt tipi, Peçete tüm yüz bölgesine uygulandığında oldukça yağlı ve nemli bir görünüme sahipse bu durum yağlı cilt tipi göstergesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri