Yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evreleri Ay'ın ana evreleridir.
Ay'ın ana evreleri; yeni ay, ilk dördün, dolunay, son dördündür. Ay'ın ara evreleri ise; hilal ve şişkin aydır.
Ayın kendi ışık kaynağı olmadığı için güneşten aldığı ışığı bize yansıtır. Bu sebepten dolayı Dünya'dan baktığımız zaman ay farklı şekillerde görünür. Ayın her gece farklı şekillerde görünmesine ayın evreleri denir. Ay'ın 4 ana ve 4 ara evresi olmak üzere toplamda 8 tane evresi bulunmaktadır.
Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir. Ay'ı tüm yüzeyinin aydınlık göründüğü dolunay evresi, Ay'ın Dünya'ya dönük yüzü Güneş'in karşısına geldiği zaman görülür.
AYIN EVRELERİ Bu sekiz evre sırasıyla yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evreleri Ay'ın ana evreleridir. Ayın 4 ana evresi nelerdir? Yeni Ay.
İlgili 27 soru bulundu
Ayın dördüncü ve son aşaması ise, son dördün olarak adlandırılmaktadır. Son dördün aşamasında ayın sol yüzeyinde aydınlanma görülür. Bu evrede ay yine yarım daire şeklinde gözlemlenebilir. Bu evrelerin hepsinin sebebi, ayın rutin hareketleridir.
Ay, aydınlık tarafta ise Yeni Ay evresinde demektir ve dünyanın karanlık tarafından görülmez. Bu döngü yaklaşık olarak 5 gün sürer. Eğer Yeni Ay evresinde, tam veya yarım tutulma gerçekleşmezse, hem aydınlık hem de karanlık tarafta kalanlar, yaklaşık olarak bir ayın 5 günü Ay'ı göremezler.
Ay tıpkı dünyada da olduğu gibi hareket halindedir. Ayın üç çeşit hareketi bulunmaktadır. Ay kendi ekseni çevresinde, Dünyanın etrafında ve bununla birlikte Güneş'in etrafında da döner. Ay kendi ekseni çevresinde ve dünyanın etrafında dönüş işlemini yirmi yedi gün ve sekiz saat içinde tamamlar.
*Yeni Ay'ın ilk ara aşamasından sonra Ay'ın ince bir şeridinin görünür hale geldiği an ise Hilal'dir.
Aslında Ay, ufukta da tam tepe noktamızda iken de aynı büyüklüktedir ama, ufka yakın iken daha büyük olduğu yanılgısına düşeriz. Bu duruma Ay İllüzyonu (Yanılgısı) adını veriyoruz.
Yeni ay, ayın ilk evresi olarak tanımlanır. Ancak, yeni ayın görüldüğü istisnai bazı durumlar olabiliyor. Örneğin, güneş tutulması sırasında yeni ay dünyadan gözükebilir.
Ay'ın yeni ay evresinden bir hafta sonra yarım daire biçiminde (D) göründüğü evre; Güneş'e göre açısal uzaklığı 90° olduğu andaki görünüşüdür. Şişkin ay: İlk dördün safhasından sonra Ay'ın uzanım açısının 90° ile 180° arasında olduğu zamanlar oluşan evre şişkin evre olarak bilinir.
4 evreden oluşan ayın evrelerini şu şekilde ele almak mümkün; 'Yeniay, ilk dördün, dolunay ve son dördün' Bu şekilde farklı evreleri doğrultusunda ay dünya üzerinden değişik biçimlerde ve şekillerde görünür. Halk arasında diğer bir isim ile çeyrek ay ya da yarım ay gibi isimler takılır.
Ay, dünya ile güneş arasında iken biz gölgeli yüzünü karanlık olarak görürürüz. Buna yeni ay evresi denir.
Buradan da anlaşılacağı gibi bu ifade yanlıştır. Ayın yalnızca 4 evresi vardır. Ara evresi yoktur.
Bir yıl Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce adı verilen aylardan oluşur.
Eylül ayı, yılın dokuzuncu ayı olarak bilinmektedir. Her ayın kaçıncı ay olduğunu hafızanızda tutmanız oldukça zor olabilir. Eylül ayı, ağustos ayından sonra ve ekim ayından önce gelmektedir.
Türkçeye ise Şubat ayı Süryaniceden gelmiştir. Kökeni "şabat" sözcüğüdür. Aynı zamanda şubāṭ, Rumi takviminin 11. ayına, şəbāṭ ise Süryani takviminin 11. ve son ayına denk gelmektedir.
Ay, dünya etrafında dönerken güneş, dünya ve ay "güneş -dünya-ay" ya da "güneş-ay-dünya" şeklinde sıralanır. Bu sıralama her ay (29,5 günde bir) tekrarlanır ve dünyadan bakıldığında ayın görünen şekline ayın evreleri denir.
Ayın kendi eksenin etrafında dönüşünü ise derece olarak verebiliriz. Bir tam dönüşü kabaca 27.32 gün sürer. 360 dereceyi bu sürede dönüyorsa günde 13.177 derece dönüyor diyebiliriz. Ya da saatte 0.549 derece.
Ay'ın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi aynıdır. Yaklaşık 29 gün süren bu periyot yüzünden Ay'ın sürekli aynı yüzü dünyaya bakar. Bu sebeple karanlık yüzü adı verilen diğer tarafını hiç göremeyiz.
O zaman hemen şunu söyleyebiliriz AY her gün yaklaşık 1 saat (ortalama 52 dakika) sonra batar. İlkdördün evresine geldiğimizde Ay, Dünya ve Güneş arasında kalan açı 90 derece yani 6 saat. Bu ne demek Güneş battığında Ay tepemizde ve gece yarısı yöresinde batacak demektir.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya "Kanlı Ay Tutulması" da deniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri