Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Yerleşim Yerlerine Göre Nüfus İstatistikleri verilerine göre Biga'nın en büyük köyü belli oldu. Biga Ağaköy, 2023 sonu itibariyle 2 bini aşan nüfusuyla Biga'nın en kalabalık köyü oldu.
Şahmelek Koyu Hakkında
Çanakkale'nin en güzel parçalarından biri olan Şahmelek Koyu, Biga ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Koy, her yaz aylarında ziyaretçilerine denizini güneşini ve kumsalını sunar. Şahmelek Koyu'nda vakit geçirmenin başka bir güzelliği daha vardır.
Biga; Merkez belediyemizle birlikte 3 belediye ve 108 köyden oluşan 90788 nüfuslu bir ilçedir.
Biga'nın iki beldesinin nüfus farkı belli oldu.
2023 nüfus verilerine göre, Karabiga'nın nüfusu 3 bin 206 olurken Gümüşçay'ın nüfusu ise bin 974 olarak belirlendi. Bu verilere göre, Karabiga'nın nüfusu, Gümüşçay'ın nüfusunu bin 232 kişiyle geride bıraktı.
Cevizli lokumu, peynir helvası, eti ve köftesi meşhur olan Biga'da üretilen peynir tatlısının ünü ise sınırları aşmış durumda.Biga'nın pirinci, peynir tatlısı ve Işıkeli nohut kahvesini coğrafi işaretli ürünler haline getirmek için başvurular yapılırken, özellikle et ve süt diyarı olarak anılan Biga etinin markalaşması ...
İlgili 41 soru bulundu
Biga, Çanakkale'nin en geniş yüzölçümüne sahip ilçesidir. Biga ovası olarak anılan geniş bir ovaya sahiptir. İklimi: İlçe Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş iklimine sahip ise de kıyıdan 30-40 km sonra arazinin yükselmesiyle kara ikliminin etkisi başlar.
Biga, sahilleri, ormanlık alanları, akarsuları, ovaları, gölleri ve dağları ile muhteşem bir doğal güzellik zenginliğine sahiptir. Termal kaplıca tesisine de sahip olan Biga, tarihi ve doğal değerleriyle dikkat çeken bir Çanakkale ilçesidir.
Kazdağlarının eteğine kurulmuş olan Yenice, Çanakkale'nin yüz ölçümü olarak en büyük ilçesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çanakkale ilinin güneydoğusunda yer almaktadır. 76 köyü bulunur. 1 Belde (Kalkım Beldesi) ve 76 köyü vardır.
Biga ilçe merkezi nüfusu ise toplam 57 bin 125 oldu. İlçe merkezinde 28 bin 380 erkek yaşarken, 28 bin 745 kadın yaşıyor. Beldeler ve köylerde ise toplam 34 bin 412 vatandaş yaşıyor. Beldeler ve köylerde 17 bin 324 erkek yaşarken, 17 bin 88 de kadın yaşıyor.
Arkeolog Selahattin Kandemir Truva Harabeleri adlı eserinde 12. Yüzyılda yaşamış Bizans tarihçesi Anna Komnenos'a dayanarak Biga'nın Truva Kralı An Comenen tarafından İ. Ö. 2000-1900 yılları arasında bir koloni kenti olarak kurulduğunu yazmaktadır.
Vezirköprü ilçesi, Orta Karadeniz bölümünde, Kuzey Anadolu Dağları'nın ikinci sırasının Aşağı Kızılırmak vadisi çevresine rastlayan kıyı ardı kesiminde yer almaktadır. Vezirköprü Türkiye'de en fazla köye sahip ilçe olup, Samsun'un en büyük beşinci ilçesidir.
Biga ilçe sınırları içinde ilçe merkezi dışında 2'si belde ve 109'u köy olmak üzere 111 yerleşim birimi mevcuttur. İlçe merkezinde 10 mahalle bulunmaktadır.
Alanın Tanımı: ÖDA, kuzeyde Çanakkale Boğazı ve güneyde Edremit Körfezi'yle sınırlanan Biga Yarımadası'nın orta bölümünde yer alır. Biga Dağları, en yüksek tepesi 934 olmak kaydıyla ortalama 400–450 metre yüksekliğinde tepelerden oluşan ve kuzey güney yönünde uzanan küçük bir dağ silsilesidir.
Bigalı Köyü
1915 yılında “Boğalı” ismiyle anılan Bigalı, son olarak “Çamyayla” ismini almış. Köy ve çevresini önemli kılan şey ise, Yarbay Mustafa Kemal'in komutasındaki 19. Piyade Tümeni kuruluşunda yer alan birliklerin, yaklaşık bir ay süreyle yerleştiği mevkilere ev sahipliği yapmış olması.
İlçe toprakları Marmara Denizine kıyı ise de ilçe merkezi denizden 15 km. güneyde iç kesimdedir. Biga'nın İklimi: İlçe Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş iklimine sahip ise de kıyıdan 30-40 km. sonra arazinin yükselmesiyle kara ikliminin etkisi başlar.
İlçemiz 18 Eylül 1922 Yılında işgal ordularından kurtarılmış olup. Biga' nın kurtuluş günü olan 18 Eylül ilçemizde her yıl büyük coşku ve etkinliklerle kutlanmaktadır. Biga T.B.M.M.' nin 20 Ocak 1921 tarihinde kabul ettiği 85 sayılı Anayasa Kanunu ile ilçe olmuş bir yerleşim yeridir.
Engebeli yerler; ulaşım şartlarının elverişsizliği, tarım alanlarının kısıtlı olması gibi sebeplerle seyrek nüfusludur.
Biga, Marmara Bölgesi'nde yer almaktadır. Marmara Bölgesi'ne ait olan Çanakkale ilinin bir ilçesi olarak bilinen Biga, 90.000 kişilik bir nüfusa sahip olan ve Çanakkale'nin en güzel şehirlerinden biri olarak bilinmektedir. Çanakkale'nin il merkezine uzaklığı ise yaklaşık olarak 98 kilometreye yakın olarak bilinir.
2019 yerel seçimlerinde Bülent Erdoğan, AKP'nin adayı olarak %49,79 oy oranı ile belediye başkanı seçildi. Bozcaada, Çanakkale ilinin nüfus bakımından en küçük ilçesidir. Bozcaada ilçesinin yüzölçümü 40 km'dir ve anakaraya uzaklığı 6 km'dir. Bozcaada ilçesinin nüfusu 2021 yılının verilerine göre 3.098'dir.
Aslanapa Kütahya ilinin bir ilçesidir. Daha önceleri Merkez İlçeye bağlı Nahiye Merkezi iken Özal döneminde Şaphane ve Dumlupınar'la birlikte ilçeliğe hak kazanmıştır. İlin ve Türkiye'nin en küçük ilçe mekezlerinden biridir. Nüfusu 1.893'tür.
Biga Yarımadası, antik ismiyle Troas ya da Troad, Çanakkale Boğazı'nın ikiye böldüğü Anadolu ve Rumeli bağlantısının doğu kısmıdır. Boğazın kuzeyinde Gelibolu Yarımadası, güneyinde ise Biga Yarımadası yer alır. Bugün Çanakkale ilinin topraklarının bütünü Biga Yarımadası'nı oluşturur.
Biga, Çanakkale ilinin kendi adıyla anılan yarımadada kurulmuş, merkeze 90 km uzaklıkta olan ilçesidir. Doğuda Gönen, batıda Lapseki, güneyde Çan, kuzeyde ise Marmara Denizi ile çevrilidir.
Biga Yarımadası'nda görülen başlıca jeomorfolojik şekiller; bati, kuzey ve güneyde görülen irili ufaklı kıyı ovaları, bunların gerisinde kalan tepelik alanlar ile platolar ve iç kısımlarda yer alan dağlık sahalardır.
Karabiga Belediyesi sınırları içerisinde önce balık ve su ürünleri gelmektedir. Marmara denizinin bu bereketli bölgesi her çeşit lezzetli balığı barındırmaktadır. Ayrıca düz arazilerimizde bölgemizin en randımanlı pirinci yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri