Aynı branşta aynı gün ya da birkaç gün içinde birden fazla hastanede muayene olanlar, kurumun faturalarını gereksiz yere şişiriyor. Ancak, Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında, 1 Nisan 2009'dan itibaren, 10 gün içinde aynı branşta birden fazla muayene olunamayacak.
Bir sağlık kurumunun belli bir polikliniğinden, bir gün içinde en fazla 1 randevu alabilirsiniz. Bir günde bir sağlık kurumundan farklı poliklinikten alınmak kaydıyla en fazla 2 randevu alabilirsiniz.
Saat ve poliklinikler farklı olmak kaydıyla aynı güne kurum başına en fazla iki randevu alınabilmektedir.
Muayene olmuş kişi için 10 günlük süre içerisinde hastaneler tekrar muayene işlemi giremeyecekleri için hastaya katılım payı çıkmayacaktır. Bilindiği üzere kamu hastanelerinde muayene ücreti 8 lira, özel hastanelerde ise 15 liradır. Ayrıca özel hastaneler 70 liraya kadar ilave ücret isteme hakkına da sahiptir.
Bu kapsamda, MHRS üzerinden bir randevu alındığında kişilerin karşısına "Sayın vatandaşımız, randevunuza gitmeme veya gitmeyeceğiniz randevunuzu iptal etmeme durumunda aynı branştan tekrar randevu almanız ancak 15 gün sonra mümkün olacaktır." uyarısı çıkıyor.
İlgili 28 soru bulundu
“Özel hastanelerde muayene ücreti kaç gün geçerlidir?” diye merak eden kişiler için bu soruyu şu şekilde yanıtlayabiliriz. Özel hastanede kontrol süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Yani 10 gün içinde aynı branş ve uzmana ikinci kez muayene olduğun takdirde bu işlem için herhangi bir ücret ödemezsin.
Aynı dakikaya birden fazla hastaya randevu veriliyor, ek randevu alanlar beklemeyi kabul ediyor. Vatandaşlar, MHRS ek randevu sistemiyle birlikte randevu almak istediği kurum, kuruluş ya da poliklinik üzerinden randevu bulunmamasına karşılık, uygun randevu olduğu takdirde haberdar edilebilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, 1 Nisan'dan itibaren 10 gün içinde aynı branşta birden fazla muayene olunamayacağını açıkladı. Acar bu kararı gereksiz faturalar için aldıklarını söyledi.
Araç Muayene Günü Geçerse Ne Olur? Araç muayene günü geçmesi durumunda aracınıza muayene randevusu aldığınız esnada gecikilen her ay için muayene ücretine yüzde 5 ceza uygulanır. Peki, araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur? Bu durumda da yine bir aylık gecikme cezası uygulanır.
Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir. 1 aylık süre geçirildikten sonra muayene tekrarına gelindiği takdirde, ücretsiz muayene tekrar hakkını kaybetmiş olacak, dolayısıyla yeniden ücretli-genel muayene yaptırmak durumunda kalınacaktır.
Bir ay içerisinde kusuru giderilen araç yeniden muayene edilir. Bunun için tekrar ücret talep edilmez.
Muayene tarihinden önce araç muayenesi yapılabilir mi? Evet. Randevu alarak son günü beklemeden de aracınızın muayenesini yaptırabilirsiniz. Bir sonraki muayene tarihi bu tarih üzerinden hesaplanacaktır.
İşçinin hastalanması sonucu viziteye çıkarak iş yerinden izin alıp tedavisi için belirli zaman aralıklarında işte bulunmaması sonucu işçi ücretli izinli sayılır. Toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanan işçiler için ücretinden kesinti yapılmaması esastır.
Konrol muayeneleri için randevu alınması gerekli değildir. Ücretli hastalardan 10 gün içinde kontrol muayenesine geldiklerinde muayene ücreti talep edilemez.
Her vizite ücrete tabidir. Ancak bazı durumlarda hasta ilk 15 gün içerisinde kontrol muayenesine çağırılır ve ücretsiz görülür. Bu durumlar şunlardır. istenen bir tetkikler vardır sonuçları görülmek istenir veya ortaya çıkan acil bir yan etki vardır.
Muayenesiz araç kullanma cezası nedir diye bakıldığında bu meblağın 2023 yılı için 951 TL olduğunu söylemek mümkündür. Bu ceza tutarı kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25'lik bir indirim tutarı uygulanır.
Araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur sorusunun cevabı şöyledir. Aracın muayenesi 1 gün de gecikse 10 gün de gecikse araç, muayene geçerlilik tarihinin bittiği günden itibaren araç muayene cezasına tabiidir. Yani araç muayenesi 1 gün bile gecikse gecikme cezası ödenir.
Doktor randevusuna gidemeyen vatandaşlar, birkaç saniye içerisinde MHRS üzerinden randevu iptali yapabiliyor. Sisteme erişimi olmayan vatandaşlar, randevu alma veya iptal etme işlemlerini 182'yi arayarak da yapabilir.
Randevulu sisteme geçilmesi sağlık alanında yapılan önemli yeniliklerdir. 2010 yılından bu yana yaklaşık 13 yıldır randevulu sistem ile hastanede muayene olunmaktadır. Dolayısıyla randevusuz hasta kabul edilmemektedir.
1-Alo182 randevu sistemi üzerinden aynı gün için (gece saat 24:00 ü 1 dakika geçince yeni gün başlamış oluyor yani gece 00:01 den sonra başlayan gün için) randevu alamazsınız. En erken bir sonraki gün den başlamak üzere randevu alabilirisiniz.
Doktorlarımızın, randevuya gelmeyen hastaları bekleyerek zaman harcamamaları için hastanelerimizin yedek randevu açmasına izin verilmiştir. Açılan yedek randevuların, randevusuna gelmeyen hasta oranının altında olması şartı vardır. Hastaneler, saat başı en çok 1 yedek randevu açabilir.
En erken aynı gün 2 saat, en geç 15 gün sonrasına randevu verilen MHRS'de saat 16.00 olan yeni gün randevularının açılma saati 15 Ağustos tarihi itibarı ile 10.00 olacak şekilde güncellenmiştir.
Yedek randevular MHRS üzerinden alınmaktadır. Uygulama geçici ve hekimlerin isteğine bağlıdır. MHRS ÜZERİNDEN RANDEVU NASIL OLUŞTURULUR? Devlet hastanesinde tedavi görmek istiyorsanız, MHRS sistemi ve Alo 182 üzerinden işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri