Konu hakkında Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir özelgede de, “Aynı işyeri adresinde birden fazla mükellefin faaliyet göstermesini sınırlayan yasal bir düzenleme bulunmaması nedeniyle vergi dairelerinde mükellefiyet kaydınızın yapılmasında mevzuatımız açısından bir sakınca bulunmamaktadır.
Bir işletme kendi adına bir ticari marka tescil ettirmişse, benzer veya aynı adı kullanarak fikri mülkiyet haklarını ihlal eden herhangi bir başka kuruluşa karşı yasal işlem başlatabilir.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
İşletme sahibinin, ticaret sicil gazetesinde de işletme ismini ilan etmesi gerekmektedir. Bu, işletmenin resmiyetini ve yasal statüsünü belgelendirir. Bunun yanında, işletme sahibinin, Ticaret Odası dışında başka bir odaya kayıtlı olması, ticaret siciline tescil etme sürecini engellemez.
İlgili 25 soru bulundu
Sık kullanılan harfler
Bu araştırmaya göre, ABD'de marka isimlerinin çoğu C ve S harfleriyle başlıyor. Şirket isimlerinde ise C ve S harflerinin yanında A da tercih ediliyor. Türkiye'de ise marka isimlerinin çoğu S-Ş, T ve A harfleriyle başlarken, şirketler isimlerinin ilk harfleri olarak A ve B'yi tercih ediyor.
Şahıs Şirketine Marka İsmi Verilebilir mi? Evet. Kurmuş olduğunuz şahıs şirketinize, dilediğiniz ve özgün bir marka ismi verebilmeniz mümkündür.
Şahıs şirketleri de gerçek kişiler gibi marka tescil başvurusu yapabilirler. Şahıs şirketleri, ismen “şirket” olarak adlandırılırsa da kural olarak hukuki bakımdan “şirket” değillerdir.
Şahıs şirketi birçok farklı sektörde faaliyet gösterebilmektedir. Örneğin terzi, kuaför ve manav gibi pek çok küçük ölçekli şahıs şirketi kurulabileceği gibi bilgisayar programlama faaliyeti gösteren büyük ölçekli şirketler de kurabilmek mümkündür.
Şirket ismi seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Dijital mecralarda rahatlıkla kullanabilmeli. Daha önce sosyal medya hesabı, alan adı vs. açılmamış olmalı. Çevrenizde farklı kültür seviyesinde olan kişilerden de görüş aldıktan sonra yapacağınız işi en iyi yansıtan isme karar vermelisiniz.
Limited ve anonim şirketlerin ticaret unvanlarında; “Limited Şirket”, “Anonim Şirket” ve “Kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Ticaret unvanında gerçek bir kişinin ad veya soyadı bulunması halinde şirket türünü gösteren ibarelerin rumuzla veya kısaltılmış olarak yazılmaları mümkün değildir.
(1) İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibareler Türkçe olmak kaydıyla ticaret unvanı serbestçe belirlenebilir. ve gerçeğe aykırı olamaz.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre “Kolektif” ve “Komandit” olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunuyor. Gelin bu iki şahıs şirketini inceleyelim. Türkiye'de Şirket Kurmak adlı kitapçıkta da belirtildiği gibi; yalnızca gerçek kişilerin ortak olabildiği kolektif şirket en az iki ortakla kurulabiliyor.
Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
Adi Şirket: Adi ortaklık olarak da ifade edilen, 2 veya daha fazla kişinin ortaklığı ile kurulan bir şirket türüdür. Ortaklar gerçek veya tüzel kişi olabilir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Türk Ticaret Kanunu kapsamında kuruluş sermayesi şartı bulunan şirket türleri ise limitet ve anonimdir. Limitet şirketler için kuruluş sermayesi, 2024 yılı itibarıyla en az 10.000 TL olmalıdır. Anonim şirketlerde 2024 kuruluş sermayesi alt limiti 50.000 TL'dir.
E-ticaret için şirket türünün yasal prosedürler açısından önemi yoktur, başka bir deyişle, kurulacak limited, anonim veya sermaye şirketi gibi türler açısından aynı işlevi görmektedir. Hızla büyüyen bir sektör olarak e-ticaret, birçok girişimci için kendi işinin patronu olma fırsatını sunmaktadır.
Ticari bir değeri olan her türlü işlemin faturalanması zorunlu bir durumdur.
Ticari firma olarak Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler e-fatura uygulamasından yararlanabilir.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
Sermaye ve şahıs şirketleri arasında vergi levhası onay süresi farklıdır. Anonim ve limitet gibi sermaye şirketlerinde nispeten daha uzun süre beklemek gerekir. Fakat şahıs şirketlerinin kuruldukları gün levhayı alması mümkündür.
Şahıs şirketleri fatura keserken kağıt fatura olabildiği gibi e-fatura da kullanabilirler. İnternet erişimi olan her yerden e-fatura kesebilecekleri e fatura programı ile saniyeler içinde faturalarını keserek müşterilerine gönderebilirler.
2024 Yılı Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti
Bu süreçte ödenmesi gereken maliyetler: Şirket kurulum bedeli 1500 TL. Noterden vekalet 800 TL. Noterden imza beyannamesi 450 TL (gerek varsa – örneğin bazı e-ticaret platformları mağaza açmanız için talep etmektedir)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri