Halk arasında asbestin (amyant) diğer adlarından birisi ''kaya yünü''dür. Bazen de ”taş yünü” diye de anılıyor. Asbest lifsi olup, asitlere, basınca, ısı ve ateşe dayanımlıdır.
İzocam Taşyünü 13 yıldır sahip olduğu EUCEB sertifikası ile insan sağlığına zarar vermeyen bir ürün olduğunu uluslararası standartlarla kanıtlıyor.
Kanserojen özelliği dolayısıyla ABD ve Avrupa ülkelerinde 1990'lı yıllardan sonra, Türkiye'de ise 2010 ve 2013 yılından sonra üretilmesi, ticareti, ithalatı, ihracatı, kullanımı yasaklanmıştır. Cam yünü ve taş yünü liflerinin ise kanser yaptığı konusu tartışmalıdır.
Ürün çevre zararlısı olarak sınıflandırılmamıştır.
Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir. Taş yünü böcek yapar mı? Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcek ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez.
İlgili 40 soru bulundu
Malzemenin R değeri ne kadar yüksekse o kadar iyi dirence sahip olduğu anlaşılır. Bu doğrultuda camyünü, ortalama 2.2 ile 2.7 arasında bir R değerine sahiptir. Taşyünü ise 3.0 ile 3.3 arasında değişen bir R değerine sahiptir. Dolayısıyla taşyünün ısıl geçirgenlik direnci, camyününe göre daha yüksektir.
Kaya yünü olarak da isimlendirilen taş yünü; volkanik kayaçlardan elde edilen bazalt, diyabaz, dolomit gibi mineral, inorganik taşların 1400-1500°C arasında ergitilip, elyaf haline getirilmesi sonucunda elde edilir.
Şu anda cam yünü ve taş yününün kanserojen madde olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur, o kadar ki son yıllarda mineral yün üretiminde çalışanlar üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmıştır ancak bunlar solunum sistemi ile ilgili hastalıkları göstermemektedir ne de tümörlerle ilgili diğer semptomlar.
Taş yünü tabiatta bulunan kimyasal özellik ve mineraller bakımından üstün özelliklere sahip kayalardan elde edilir. Kaliteli, dayanıklı ve kullanım yelpazesinin geniş olması yalıtım alanında tercih edilen malzemelerden olmasını sağlar. Kullanım amacına göre farklı boyut ve teknik özelliklerde üretilir.
Taş yünü, volkanik kayaçlardan elde edilen bir malzemedir. Bazalt taşlarının yaklaşık 1500 °C'de ısıtılarak eritilmesi sonucunda elyaf elde edilir. Elde edilen bu elyaf, taşyünü ısı yalıtım levhası için ana hammadde olur. Özetle taşyünü %97 oranında elyaf içeren ısı yalıtım malzemesidir.
Halk arasında asbestin (amyant) diğer adlarından birisi ''kaya yünü''dür. Bazen de ”taş yünü” diye de anılıyor. Asbest lifsi olup, asitlere, basınca, ısı ve ateşe dayanımlıdır.
Taşyünü volkanik bir kaya olan bazalt taşının 1350 oC-1400 oC'de ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu oluşturulmaktadır. Bazalt siyah renkli ve çok sert bir kayaçtır bu nedenle yapı taşı olarak da kullanılabilmektedir.
Taş yünü inşaat, gemi ve tesisat gibi sanayi alanları ile evlerde de ısı ve ses yalıtımı sağlar. Çatı, dış cephe, iç duvar bölmeleri, pencere ve kapılarda meydana gelen ısı kayıplarını büyük oranda engeller. Oda sıcaklığını ortalama bir seviyede tutarak konfor şartlarının devam etmesine yardımcı olur.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Taşyünü asma tavan , günümüzde ısı ve rutubet yalıtımı sağladığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Taş yünü , volkanik kayaçlardan elde edilen bir yapı malzemesidir. Taş yününün bir diğer önemli özelliği ısıtma ve soğutmada sağladığı enerji tasarrufudur.
Asbest, geleneksel olarak öğrenilen ısı ve su yalıtım özellikleri nedeniyle kırsal alan yaşayanlarınca sıva işinde, çatıların ısı ve su yalıtımında, ocakların yalıtımında yaygın olarak kullanılmıştır.
Isı köprülerini azaltır ve enerji tasarrufu sağlar. Ses Yalıtımı: Taş yünü, ses yalıtımında etkili bir malzemedir. Ofis binaları, tiyatrolar, konferans salonları, oteller ve konutlar gibi alanlarda gürültü kontrolü için tercih edilir. Ses dalgalarını emerek ve ileterek gürültüyü azaltır.
Ayrıca mineral yünlerin sağlıkla ilgili olarak EUCEB (Mineral Yünler için Avrupa Sertifikasyon Kurulu) tarafından sertifikalandırılmış olmaları gerekmektedir. Özetle; taş yünü, kaya yünü, cam yünü, cüruf yünü gibi malzemelerin tamamı mineral yündür.
Taşyünü buhar yoğuşmasına ve direk olarak suya maruz bırakılmamalıdır. Sudan ve buhar yoğuşmasından korunmalıdır. Su ile ıslanması durumunda ısı iletkenlik özelliği artar ve malzemenin bünyesi bozulmaya başlar. Su emme miktarı hacimlerinin %2,5 – %10′ u arasında değişiklik gösterir.
Taşyününün ömrü genel olarak 10 – 15 yıl arası değişiklik göstermektedir. Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir.
Asbest, yeryüzünün toprak örtüsünde doğal olarak bulunan bir mineraldir. Yer kabuğunu oluşturan kayaların yapısında da değişen oranlarda asbest mineralleri bulunur. Asbest, özellikle volkanik aktivitenin yüksek olduğu alanlarda sık rastlanan bir maddedir.
İzocam Kalibel, uygulama kolaylığının yanı sıra sunduğu diğer pek çok avantajla öne çıkıyor. Sahip olduğu EUCEB sertifikası, İzocam Kalibel'in içeriğinde bulunan camyününün sağlığa zararsız olduğunu kanıtlıyor.
Mantolama uygulaması yapılamyacaksa taş yünü kullanımı yerine kanuf mineral plus ürünleri kullanımı daha uygundur. knauf mineral plus taşyünü ne oranla çok daha iyi ısı ve ses yalıtımı özelliklerine sahipken çatılarda ve giydirme cephelerde uygulamsı da daha kolaydır.
Taşyünü; diğer ismi ile kayayünü, volkanik kayaçlarda elde edilen bir yalıtım malzemesidir.
Kaplamasız taşyünü ürünler TS EN 13501-1'e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri