Lazların Helenleştirilmesi veya Yunanlaştırılması; Laz halkının tarihin ilk dönemlerinden Yunanların Karadenize gelip adında "Pontus" koydukları koloniyi ortaya çıkarmasıyla başlar.
Pontuslu demek sadece Karadenizli demektir ve Karadeniz'de birçok etnik kültür ve dil vardır. Karadeniz'de herkes Rum değildir, Pontuslu demek de Rum demek değildir.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. çok küçük bir Ortodoks azınlık Batum'da.
Gürcistan, kuzeydoğu Anadolu ve eski Rus bölgesi Güney Kafkasya'dakiler, çağdaş Yunan akademik çevrelerinde sıklıkla Doğu Pontus Rumu ya da Kafkasyalı Rumlar olarak anılır, ama aynı zamanda bu tabirler Rum asıllı olup Türkçe konuşan Urumları da içerir.
Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan'da 250 bin Laz yaşamaktadır. Kaynaklarda 'Güney Kafkas Halkı' olarak geçer.
İlgili 33 soru bulundu
Laz halkının kafkas halklarından olduğunu bahsederken . Laz halkı, bug0n dahil tarihin hiçbir döneminde kafkasyada yaşamamıştır. TC inde bile bugün Artvin ve Rize illeri sahillerinde yaşamaktadır . Bizim ne kafkasya , Ne kafkas halkı, nede kafkas dilleri ile bir bağımız vardır..
Neticede 19. yüzyılın başında bugünkü Trabzon vilayeti dahilindeki nüfus Ermeni, Rum ve Türklerden oluşmaktaydı. Nüfusun çoğunluğunu Türkler oluşturmaktaydı. Rumlar daha ziyade Trabzon şehri ile Yomra, Maçka ve Akçaabat dahilindeki yerleşmelerde yaşıyorlardı.
Bölgenin kapsadığı alan tarih içinde değişikliğe uğramıştır fakat genellikle doğuda Kolhis'ten (günümüz Gürcistan'ı) batıda Paflagonya'ya kadar olan bölge olarak belirlenmektedir. Helen, Roma ve Bizans dönemlerinde Trabzon İmparatorluğu'na kadar, bazı devletler ve vilayetler Pontus ismini almıştır.
Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır.
Rize'nin etnolojik yapısında Laz, Rum ve Ermeni varlığı söz konusu olsa da Türkîik bir özellik dikkat çeker. Bölgenin kendine özgü şivesiyle Türkçe konuşulur.
6. bozo “kız; kız çocuğu” (Marr, 1910, s. 131a; de Jong, 2004, s. 5b). bozo (Arhavi - Rize) “Kız” (DS, C II, s. 752a).
Özellikle Rize ilinin Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı ve İkizdere ilçelerinde, Artvin ilinin Arhavi, Hopa, Borçka ilçelerinde ve Türkiye- Gürcistan sınırı olan Sarp'ta kalabalık nüfuslar halinde yaşadıkları bilinmektedir.
Lazca ile Pontusça/Rumca aynı dil değildir ve Lazların. Trabzon'daki Pontuslularla(Rumlarla)bir ilgileri yoktur, iki halk ayrı halklardır bu tarihi gerçeğe inanmayan, inanmak istemeyenler için aşağıda Lazca ile Rumca.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Trabzon'un ana dili Rumca olan köyleri biliniyor, Rumca köy adları yüzyıllardır kullanılıyor. Of, Çaykara, Maçka ve Tonya ilçelerinde bulunan bu köylerde, babaannem gibi Türkçe bilmeden ömrünü tüketen nice Müslüman kadın yaşadı, babam gibi ana dili Rumca olan nice Müslüman çocuk büyüdü.
Trabzon, Ordu, Giresun, Rize ve Gümüşhane illerinden oluşan Trabzon Vilayeti, Rum- Pontus faaliyetleri dahilinde bulunuyordu. Karadeniz kıyılarında teşkilatlanmış olan Pontus Cemiyeti, çalışmalarını İstanbul'daki merkeze bağlı olarak rahatlıkla sürdürmekteydi.
Aslında günümüz Yunanistan-Ege adaları ve çevresi için "Yunanlıktan" bahsedilebilir. Rum ise tarihte daha farklı bir kavram olsa da günümüzde ve yakın daha yakın tarihte Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır. Rumluk, Roma'dan gelir. Romalı denilebilir.
Roma, Bizans, Rumlar ve Anadolu'yu ifade eden bir isim. “Romalı, Roma'ya mensup” anlamındaki Romaio isminin Arapça'ya geçmiş şekli olan Rûm kelimesi Arap-İslâm kaynaklarında Romalılar, Bizanslılar ve İslâm topraklarında yaşayan Rumlar için kullanılmıştır.
Bilim insanları, Minioan ve Miken uygarlıklarını oluşturan halkın atalarının Anadolu'dan Yunanistan ve Girit'e göç eden erken Neolitik çiftçiler olduğunu belirtiyorlar. Çalışma ayrıca, modern Yunanlıların da büyük ölçüde Mikenlerin torunları olduğunu ortaya koydu.
Pontus, Türkiye'nin Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerine Yunanlarca verilen isim.
Trabzon İmparatorluğu'nda nüfusun büyük çoğunluğunu da kadim zamanlardan beri bölgede ikamet eden Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum imparatorlukla çağdaş tarihçilerin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu "Tzaniti (Lazistan) Krallığı" olarak anılmıştır.
En büyük Pontuslu Müslüman Rum topluluğu Of Vadisi'nde (Çaykara, Dernekpazarı ve Of'un bir kısmı) bulunur.
Trabzon, 1864 Kafkas Göçü'nde göçmenlerin Osmanlı topraklarına giriş yaptıkları ana limanlardan biri oldu.
Mart 1916'da Osmanlı-Rus savaşı başlar. Doğu Karadeniz'deki Müslümanlar Karadeniz'in içlerine kaçarlar. 16 Ağustos 1916'da Ruslar Trabzon'a girer. Türk yönetimi zayıftır, Trabzon valiliğini Rumlara bırakıp kaçar.
Türkiye Rumları ya da Türkiye Yunanları, Rum Kırımı'ndan sonra Lozan Mübadelesi maddesiyle zorunlu göçten muaf tutulan, Gökçeada, Bozcaada ve İstanbul'da yaşayan ve Osmanlı Rumlarına dayanan Hellen kökenli azınlıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri