Ay, Dünya'nın gölgesinden geçtiğinde ve güneş ışığının Ay'ın yüzeyini aydınlatmasını engellediğin böyle bir tutulma yaşanıyor. Güneş ışığının ufak bir kısmı, Dünya'nın atmosferi yoluyla dolaylı olarak Ay yüzeyine hala ulaşıyor ve Ay kırmızı, sarı ve turuncu bir parıltıyla kaplanıyor.
Ay, Dünyanın gölgesinden geçerken, atmosferimizden geçen Güneş ışığının kısa dalga boyu, atmosferde saçılır. Ay'dan geri yansıyan, uzun dalga boyuna ait ışık, kırmızı ve turuncu renkler halinde görülür.
Ay, Dünyanın gölgesinden geçerken, atmosferimizden geçen Güneş ışığının kısa dalga boyu, atmosferde saçılır. Ay'dan geri yansıyan, uzun dalga boyuna ait ışık, kırmızı ve turuncu renkler halinde görülür.
Ufuk çizgisi hizasındayken Ay'dan yansıyan ışığın atmosferde aldığı yol uzadığı için, dalga boyu kısa olan mavi ışığın neredeyse tamamı saçılır ve Ay kırmızı-turuncu renkte görünür.
Ay bu özel rengini, Dünya atmosferinden Ay'ın gölgeli yüzeyine yansıyan güneş ışığıyla alıyor. Kanlı Ay'ın Süper Ay olayıyla ile çakışmasıysa nadiren gözlemleniyor. Bu, Ay'ın yörüngesinde Dünya'ya en yakın noktada olduğu ve normalden daha büyük göründüğü anlamına geliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Ayın kırmızı olması depremin habercisi değildir. Ayın kırmızı renk alması genellikle Ay'ın atmosferden gelen ışığın kırmızı ve turuncu tonlarıyla saçılması sonucu gerçekleşebilir. Bu tür renklenmeler genellikle Ay'ın alçak bir konumda doğduğu veya battığı zamanlarda gözlemlenebilir.
Kanlı Ay tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.00'de başlayacak bu tutulma, saat 01.26'da sona erecek.
Baş ucu noktasına kıyasla Ay ufka yakın olduğunda ondan gelen ışık Yer'in atmosferinde daha uzun yol kat eder ve Yer'in atmosferi ışığı daha çok dağıtır (kırıp-yansıtır). Tayftaki renkler arasında mavi daha çok saçılırken sarı daha az saçılır; bu nedenle Ay sarı ve sarıya yakın bir renge bürünür.
Ara renklerden biri olan turuncu, sarı ile kırmızı renklerinin karışımından oluşur.
30 Ağustos'ta gözlemlenen dolunaya Mavi Ay ismi veriliyor. Mavi, Ay'a renginden dolayı verilen bir isim değil ve Mavi Ay her iki ya da üç yılda bir, aynı ay içinde iki kez dolunay evresi oluştuğunda gözlemlenebiliyor.
6 Nisan 2023 (Tam Pembe Ay)
Tam Pembe Ay olarak da adlandırılan Nisan 2023 Dolunayı , 6 Nisan 2023 Perşembe günü 12:34 AM EDT veya 4:34 AM UTC'de gerçekleşecek. Bu, 2023 İlkbahar sezonunun ilk dolunayı ve 2023 bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunay olacak.
Büyük Okyanus'un batısı Asya'nın kuzeydoğu ucunda tutulma devam ederken Ay batacak. Avustralya Asya'nın büyük kısmı Yemen Madagaskar Afrika'nın en doğu ucunda tutulmanın tamamı izlenecek. Afrika en kuzeyi hariç Avrupa ve ülkemizde Ay tutulmuş doğacak. Ülkemizden izlenemeyecektir.
Bir sonraki Süper Ay içinse 18 Eylül 2024 tarihine kadar beklememiz gerekiyor. 2024 yılında toplam iki Süper Ay gerçekleşirken, diğer Süper Ay 17 Ekim 2024 tarihinde gözlemlenecek.
Ay, Dünya'nın gölgesinden geçtiğinde ve güneş ışığının Ay'ın yüzeyini aydınlatmasını engellediğin böyle bir tutulma yaşanıyor. Güneş ışığının ufak bir kısmı, Dünya'nın atmosferi yoluyla dolaylı olarak Ay yüzeyine hala ulaşıyor ve Ay kırmızı, sarı ve turuncu bir parıltıyla kaplanıyor.
Kavuniçi, portakal rengi ya da turuncu renk kırmızının enerjisini ve sarının mutluluk hissini birleştirir. Neşe ve güneşin sıcaklığını simgeleyen bir renktir. Turuncu hevesli olmayı, merakı, mutluluğu, yaratıcılığı, kararlılığı, çekimi, başarıyı, cesareti ve enerjik olmayı simgeler.
Renklerin anlamları arasında turuncu rengi; mutluluk, cesaret, canlılık ve güveni simgeler. Dışa dönük insanların favori rengi turuncudur ve turuncu rengi sosyalleşmeyi temsil eden bir renktir.
Turuncu renk, dostluğu, arkadaşlığı ve güveni temsil eden en güçlü renktir. Sonbaharın değişim enerjisini hissettiren turuncu rengin insan üzerindeki etkisi, yenilenme, değişime ve dönüşüme yönelme olur. Sıcak ve samimi duyguları ifade eden turuncu renk kişiler üzerinde pozitif etkiler bırakır.
Kırmızı...Aşkın ve arzunun rengidir. Mutluluğu temsil eder ve kişinin iştahını açar. En uyarıcı renk olarak kabul edildiği için insanların üzerinde canlandırıcı, kışkırtıcı ve heyecan verici bir etki yaratır.
Ay'dan farklı açılarla gelen ışıklar buz kristallerine ulaştıktan sonra, kırılarak dairesel halkalar oluşturuyor. Buz kristallerinin tümünün aynı biçimde oluşu, oluşan halkaları tamamlayarak Ay'ın etrafında dairesel bir görüntüye sebep oluyor.
Ayın durakları Kur'ân-ı Kerîm'de de zikredilmiştir: “Güneşi ışıklı ve ayı nurlu kılan, yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için ona konak yerleri düzenleyen O'dur” (Yûnus 10/5); “Ay için de birtakım menziller tayin ettik. Nihayet o, kuru hurma dalı gibi (hilâl) bir hale döner” (Yâsîn 36/39).
22° hale, Güneş veya Ay etrafında, altıgen buz kristalleri sebebiyle çember şeklinde görünen bir optik fenomendir. Bu optik fenomen Güneş etrafında oluşursa, Güneş halesi, Güneş Aylası. Ay etrafında oluşursa, Ay halesi ya da Ay Aylası isimleriyle de bilinmektedir. 22° hale, yoğunlukla kış mevsiminde ortaya çıkmaktadır.
KANLI AY TUTULMASI NE ZAMAN? 2023 yılının ilk ay tutulması Mayıs ayında gerçekleşmişti. Yılın ikin Ay tutulması ise Kandilli Rasathanesi 2023 yılı gök olayları takvimine göre 28-29 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleşecek. Parçalı Ay tutulması saat 21:01'de başlayacak ve 01:26'da sona erecek.
Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay, tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür.
Yeni Ay'a 14 Ekim'de eşlik eden güneş tutulmasının ardından, 28 Ekim 2023'teki Dolunay'a 22:14'te parçalı ay tutulması eşlik edecek. Saat 20:02'de başlayıp 00:26'da sona erecek olan bu tutulma Avrupa, Afrika ve Avustralya'da görülebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri