Süt ürünleri, beyaz et, yumurta ve kırmızı et gibi protein oranı yüksek besinler bağırsakta tamamen emilir, yani posa bırakmaz. Dolayısıyla bu yiyecekler kolonoskopi diyetinde kendine yer bulan besinlerdir.
Kolonoskopiden 2 gün önce ne yenir? İşlemden yaklaşık 2 gün önce yumuşak gıda diyetine geçilir. Yumuşak yiyeceklere örnek olarak da omlet, smoothieler, sebze püreleri ve çorbalar verilebilir.
Kolonoskopiden bir gün öncesine kadar; yumurta, yoğurt, peynir, sakatat hariç kırmızı veya beyaz et, balık tüketilebilir. Kolonoskopiden bir gün önce: Katı yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun yerine su, çay, meyve suyu tüketilebilir. Kolonoskopiden bir gün önce bir veya iki kez yoğurt tüketilebilir.
İŞLEM ÖNCESİ
Kolonoskopinin başarısı için bağırsakların içinin boş ve temiz olması gereklidir. Bu nedenle 48 saat önceden katı gıda alımı kesilmeli ve işlem gününe kadar sadece berrak sıvı-yumuşak gıdalarla beslenilmelidir.
Açık sıvı diyet: Posasız, tanesiz sıvı içecek içerir. Açık sıvı diyet; şekerli çay, meyve suyu, komposto suyu, limonata, et ve tavuk suyu gibi sıvı içeceklerden oluşur.
İlgili 40 soru bulundu
Diyetle alınan posa başlıca kurubaklagiller (nohut, mercimek, barbunya, kuru fasülye), tam tahıllı ekmekler, sebzeler, meyveler ve tahıllardan karşılanır.
Bahçeden hasat edilen ve fabrikalara getirilen zeytinler, çekirdeğiyle preslenerek zeytinyağı elde ediliyor. Zeytin sıkıldıktan sonra yağ bakımından zenginliğini yitirmeyen posası, pirina işleme fabrikalarına gönderiliyor.
Kolonoskopi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir? İşlemden 3 gün önce başlayarak ağır, hazmı zor kızarmış gıdalar ve posalı yiyecekler ( sebze, meyve, salatalık, domates, zeytin vb) tüketmeyiniz.
Tamamına yakını emilir ve posa bırakmaz bu nedenle serbestçe tüketilebilir. Bunun yanında bol posa bırakan sebze, meyve, kuruyemiş, baklagiller ve ekmek tüketmek uygun olmayacaktır.
Çoğu hasta kolonoskopi olabilmek için en az iki gün süreyle aç kalınması gerektiğini düşünmektedir.
*Kolonoskopi işleminden,1 saat sonra hafif yiyeceklerle beslenmeye başlayabilirsiniz.
Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve süt ürünleri gibi protein içeren besinler posa bırakmaz. Ancak sakatat, deri ve balık pulu gibi besinler hem atık bırakabilir hem de kolonoskopi işlemini zorlaştırır. Posa bırakmayan protein ağırlıklı kırmızı et, tavuk eti, yoğurt, peynir ve yumurta gibi besinler tercih edilmelidir.
Süt ürünleri, beyaz et, yumurta ve kırmızı et gibi protein oranı yüksek besinler bağırsakta tamamen emilir, yani posa bırakmaz. Dolayısıyla bu yiyecekler kolonoskopi diyetinde kendine yer bulan besinlerdir.
İşlemden sonra ilk dışkılama genellikle aynı gün içinde olmaktadır. Hatta bu süre bir iki gün de sürebilmektedir. Ancak bundan daha uzun süre tuvalete çıkamadığınız durumlarda mutlaka doktorunuzla iletişime geçerek onu konu hakkında bilgilendirmeniz gerekir.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır. Kolonoskopi işlemi için hastaya 2 adet lavman verilir. Bu lavmanların biri işlemden iki diğer lavman ise bir saat önce kullanır.
Çay, kahve, gazlı içecekler ve meşrubatların tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Posasız meyve suları ve bitki çayları da işleme 3 saat kala olan süreçte tüketilebilen içecekler arasındadır. Ancak süt ve ayrandan kesinlikle uzak durulması gerekmektedir.
Kolonoskopi sırasında bağırsak delinmesi, bağırsak kanaması gibi komplikasyonlar 1/1000 sıkılıkta ortaya çıkarlar. Tecrübeli ellerde bu komplikasyon oranı çok daha düşük olup bu istenmeyen durumların ortaya çıkması halinde ise kısa sürede yapılacak cerrahi müdahaleler ile sorun ortadan kaldırılabilmektedir.
Kolonoskopi şortu, kolonoskopi kıyafetleri arasında oldukça popülerdir. Kolonoskopi şortları, tek kullanımlık bir özelliğe sahiptir. Kolonoskopi şortu için ayrı olarak dikilen kumaş bölgesi de kolonoskopi cihazının hasta giyinik durumdayken kullanılmasını sağlar.
Ortak özellikleri ise pürüzsüz dokuları ve nefis tatları olacak. Evet, bu çorbalar taneli taneli değil, pürüzsüz bir kıvamda olacak, bu sayede taneli çorbalarla arası iyi olmayanlar da afiyetle çorba içebilecek.
Tanesiz çorbalar (et suyu, tavuk suyu, tarhana çorbası, süt, yoğurt ile yapılan çorbalar vb). Çorbalarda çok az olmak kaydıyla kepeksiz un ve pirinç kullanılabilir.
Kolonoskopi, alanında uzman bir hekim tarafından yapıldığı zaman tehlikesi oldukça düşük ve güvenli bir işlemdir. Ama nadir de olsa kanama, karında şiddetli ağrı, kolonun delinmesi, solunum, ağrı ve kalp sorunları gibi çeşitli komplikasyonlar görülebilir.
Kuru baklagiller olan kuru fasulye, börülce, bezelye, mercimek, nohut ve barbunya, elma, armut, şeftali, ayva, incir, çilek, kuru kayısı ve kuru incir, marul, kereviz, karnabahar, brokoli, ıspanak, havuç ve patates posalı yiyeceklerdir.
Posa içeriği en yüksek doğal besinler; kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerdir. Bunları badem, yerfıstığı, ceviz gibi yağlı tohumlar, kepeği ayrılmamış tahıl ürünleri, sebze ve meyveler izlemektedir. Soyulmadan yenilebilen sebze ve meyvelerin kabukları ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir.
Sebze, meyve ve kuru baklagiller posanın zengin kaynaklarıdır. Posadan zengin beslenmek için tam tahıllı ekmek, yulaf, günde 1-2 porsiyon pişmiş sebze, haftada 2-3 kez kurubaklagil, sade makarna yerine esmer makarna ve esmer pirinç ya da bulgur tercih ediniz."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri