Eş, hem denk hem de aynı anlamına gelir.
eş zamanlı olarak, aynı zamanda olarak, beraberinde.
Aynı kelimesinin eş anlamlılarına bakacak olursak 'ayrımsız, özdeş, tıpkısı, nüsha, bire bir' kelimeleri karşımıza çıkmaktadır.
Yeniden, bir daha, tekrar, gene. 2. Öyle de olsa, öyle olmasına karşılık. 3 Buna rağmen, bununla birlikte." tanımları verilmektedir. Sözcüğün türü zarf olarak belirtilmektedir. “gene” sözcüğünün karşılığı ise “yine” sözcüğüyle verilmek- tedir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Eş anlamlı kelimeler yazılışları ve okunuşları birbirinden farklı olan ancak aynı anlamı taşıyan sözcüklerdir.
Eş sesli kelimeler yazılış ve okunuş bakımından aynı olan kelimelerdir. Fakat anlamları birbirinden farklıdır. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir. Kısaca eş sesli kelimeler bir kelimenin birden fazla anlam barındırmasıdır.
Eski Türkçe yana “tekrar, yeniden” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yan- “geri gelmek, dönmek” fiilinden Eski Türkçe +A ekiyle türetilmiştir.
Yine sözcüklerinin TDK'ya göre tekrar, yeniden anlamlarında kullanıldıkları bilinmektedir. Bu sözcük sık sık gine olarak yanlış yazılmaktadır. Yine kelimesini gine ya da gene olarak kullanmak yanlış bir kullanımdır.
Nitekimin eş anlamlısı olan kelimeler nitekimle tam olarak aynı anlama gelmese de benzer anlamda kullanılabilir. Nitekim eş anlamlısı kelimeler: Gerçekten. Hakikaten.
Farklı, tezat, değişik kelimeleri aynı ile zıt anlamlıdır. Aynı sözcüğüyle eş anlamlı olan kelimeleri ve bu kelimenin içinde yer aldığı deyimler hakkında merak edilenleri derledik.
Durmaksızın ve durmadan sözcükleri sürekli kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Dil araştırmalarında “anlamdaş, eş manalı, eş anlamlı, müteradif, sinonim” terimleriyle karşılanan eş anlamlılığın tanımı genellikle sözlüksel bağlamda yapılmaktadır.
(bkz: evet) (bkz: kesinlikle) (bkz: katılıyorum) (bkz: bence de) (bkz: e tabi) (bkz: hı hı) kurtulalım şu aynen hastalığından artık.
diğer taraftan, öte yandan.
Gerçek, kimi zaman doğru ile eş anlamlı olarak kullanılır.
Gene kelimesi; yine, yeniden, tekrar ve bir daha manalarına gelmekte olan bir kelime olarak bilinmektedir. En genel kullanılan anlamı, yine ve yeniden olarak ifade edilebilir. Ancak öyle olmasına karşın manasında da kullanılmakta olan bir kelimedir.
2. Bu sözcüklerin kullanım ve yayılma alanları nelerdir? olurken, “gene” Batı Türkçesine ait bir şekil olarak tespit edilmiştir.
3'ÜNCÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
Sebep kelimesi köken itibari ile Arapça bir kelimedir. Dilimize Arapçadan girmiştir. Neden kelimesi ise Türkçe bir kelimedir.
Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra. Bu şekilde daha birçok farklı eş sesli kelimeleri Türkçe içerisinden söylemek mümkün.
Ak kelimesi sesteş bir sözcüktür. Eş sesli anlamı ise beyaz olarak bilinmektedir. Ak ve beyaz eş sesli sözcüklerdir.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Söylenişleri aynı fakat anlamları farklı olan kelimelere sesteş kelimeler denir.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri