Müşkülpesent demek zor beğenen, beğenme konusunda titiz davranan kimsedir. Bir diğer anlamı ise verilen bir iş üzerinde işi yapmaya isteksiz davranmak ayrıca işi yapmamak için her türlü bahaneyi uydurmak, bin dereden su getirmek anlamında kullanılır.
Karşılarındaki kişiler tarafından zor beğenen, kolay tatmin olmayan ya da zor insanlar olarak tanımlanan sapyoseksüeller, söylediğiniz en ufak bir cümlenin altında bile anlam ararlar. Sorgulamayı severler. İnsanlar tarafından kolay anlaşılamadıkları için de kibirli ve egosu yüksek bulunurlar.
müşkülpesent - Nişanyan Sözlük. Arapça muşkil مشكل “zor” ve Farsça pasand پسند “hoşlanan” sözcüklerinin bileşiğidir.
''Müşkülpesent'', Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre kullanılan bir sıfattır ve kişiyi veya davranışı tanımlamak için kullanılır. ''Müşkülpesent'', kişinin aşırı titiz ve mükemmeliyetçi olduğunu ifade eder.
Şikemperver aslında Türkçeye Farsçadan gelmiştir. Şikemperver bir sıfattır. Anlamı; boğazına düşkün, yemek yemekten zevk alan, yemek yemeyi seven kişiler şeklindedir.
İlgili 29 soru bulundu
(Ar. ma'lūmāt ve Fars. furūş “satan” ile ma'lūmāt-fürūş) Kendini bilgili imiş gibi gösteren, bilgiçlik taslayan.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
MÜSTÂFÎ 1. Bir iş veya hizmetten affını isteyen, kendi isteğiyle ayrılan, istîfâ eden (kimse).
Narsist kişilik bozukluğu, içinde birkaç farklı davranış şeklini de barındırır. Bunlardan obsesif narsist olanı, aşırı derecede kuralcı ve takıntılı olmayı ifade eder. Bu kişiler çok ufak ayrıntılarda boğularak esas olanı görmez. Düzen ve titizlik konusunda abartılı davranışlar sergilerler.
Narsisizm, toplumdaki bazı bireylerin yükseltilmiş özgüven ile kendilerini sürekli diğer insanlardan üstün görmesiyle ortaya çıkan bir kişilik bozukluğudur. Diğer insanlara göre kendilerini üstün görürler.
Sözlükte “yaymak, açmak, kaplamak; bağışlamak” mânalarındaki safh kökünün “müfâale” kalıbından masdar olan musâfaha “el sıkışmak, nazikçe dokunmak, selâmlaşmak” gibi anlamlara gelir.
Müsrif kelimesi anlam olarak, elinde bulunan herhangi bir şeyin kıymetini bilmeden ölçüsüz bir şekilde harcama yapan insanlar olarak açıklanmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre müsrif kelimesi, tutumlu olamama ve ziyan etme anlamında ifade edilmektedir.
Tekfir (Arapça: تكفير), İslam hukukunda bir Müslümanın başka bir Müslümanı kafir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye mükeffir denilir.
TDK Sözlüğünde münferidin anlamı; 'Tek, ayrı, kendi başına olan' olarak yer almaktadır.
Türk Dil kurumuna göre mütevellit kelimesi meydana gelmek ve ileri gelmek anlamlarında kullanılmaktadır. Mütevellit kelimesi doğmuş, dünyaya gelmiş anlamına geldiği gibi belirli bir mevkiye gelmiş anlamında da kullanılmaktadır.
Teamül TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman teamül kelimesi, 'Bir yerde öteden beri olagelen davranış' şeklinde öne çıkmaktadır. Yani eski zamanlardan beri alışkanlık haline gelmiş bir davranış olarak ifade edilir.
Kelime Anlamı: Müteaddit kelimesi, ardışık, sırayla veya peş peşe gelen anlamına gelir. Bir dizi veya olayların birbirini izlemesi durumunu ifade eder. Kökeni: "Müteaddit" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "مُتَعَاضِد" (mutaaddid) kelimesi birbirini takip eden veya ardışık anlamına gelir.
Aynı şekilde Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman Hamaset yapmak sözüne karşılık, 'yiğitlik, yüreklilik' şeklinde ifade etmek mümkün. Aynı zamanda herhangi bir konuyu dinleyenleri etkileyebilmek ya da heyecanlandırmak adına abartılı şekilde anlatmak biçiminde de ifade etmek mümkün.
(ﻣﺘﺒﻴّﻦ) sıf. (Ar. tebeyyun “belli olmak”tan mutebeyyin) Meydana çıkan, belli olan, açık, vâzıh, zâhir.
Türk Dil Kurumuna Göre Muharrer Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil kurumuna göre muharrer kelimesi yazılmış, yazılı ve yazıya geçirilmiş anlamına gelen bir kelimedir.
Anlamı: "Teferruat" kelimesi, bir olayın veya konunun ayrıntıları, detayları veya incelikleri anlamına gelir. Bu kelime, bir şeyin daha ayrıntılı bir şekilde açıklanması veya incelenmesi gereken bölümlerini ifade etmek için kullanılır. Teferruat, bir konunun veya olayın daha derinlemesine anlaşılması için önemlidir.
“İlm-i ledün ise; Allah'tan gelen bilgi” demektir (el-İsfehani, 1992: 739).
1 - İnfï'âl vezni: Bu vezinden ziyadeli masdar türetmek için herhangi bir üçüzlü kök masdarın başına elif (1) ve nun (¿), kökteki aslî ikinci harften sonra elif (1) eklenir. Genellikle dönüşlü, bazen edilgen masdarlar türetir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri