Ayna benlik, bireylerin benlik görüşlerinin başkalarının kendilerini nasıl gördüğü algısı yoluyla etkilendiği süreçlerdir. Ayna benlik hem "kişinin kendi hakkındaki görüşlerini" hem de "başkalarının kendisi ile ilgili görüşlerine yönelik algısını" kapsamaktadır.
Başkaları sizi ne kadar tanıyor, sizin hakkınızda söz sahibi olacak kadar bir emekleri var mı üzerinizde? Karşınızdakiler sizi nasıl algılarsa ve bunu size nasıl yansıtırsa siz de o yansıyan kişi olursunuz, işte ayna benlik buradan çıkar. Karşınızdakilerin size bakışları, sözleri ve hissettirdikleri sizi oluşturur.
ayna benlik, ünlü sosyolog charles cooley tarafından ortaya atılmış sosyolojik bir kavramdır. bireyin benlik algısını, başkalarının onu nasıl gördüğü algısıyla şekillendirmesine denir.
Ayna benlik; bireyin, başkalarının kendisine karşı dışa vurulmuş tutumlarına dayalı olarak oluşturduğu, kendi kendisine ilişkin yargılarının toplamıdır (Hood, 2019: 26).
Charles Horton Cooley
Benliğin sosyal etkileşimlerimizin bir ürünü olduğunu vurgulamak için “aynalı benlik” ifadesini kullandı (Cooley,1902).
İlgili 36 soru bulundu
Sol taraftaki dikiz aynasını ayarladığınızda, aracın görünmemesi gerekir. Hafifçe sol tarafa başınızı eğdiğinizde aracınızı görmelisiniz. Bu durumda aracın arka bölümü % 5 görünmelidir. Önemli olan arkadaki yolun görünmesidir.
Bu teknik, danışana aynada kendisini yansıtarak durumu fark etmesini sağlar ve böylelikle altta yatan nedeni görüp nasıl başarılı olacağını bulmasına yardım etmeyi amaçlar. Kendisine dair özgüven dolu yeni bir imaj yaratması sağlanır.
Cooley ayna metaforundan yola çıkarak ayna benlik kavramını geliştirdi ve ün kazandı.
Kendini tanıma ile ilgili bir teori, kavramı, kişinin duyumların, düşüncelerin, zihinsel durumların ve tutumların kendisine ait olduğunu algılama kapasitesi olarak tanımlar. Öz-farkındalık ve benlik kavramı gibi diğer kavramlarla bağlantılıdır.
Carl Rogers tarafından ortaya atılan bu benlik algısı kuramı, yani fenomenolojik benlik kuramı, herkesin kendine özgü gerçekleri olduğu ve herkesin kendisinin merkez olduğu bir evrende yaşadığını savunur. Kişinin gerçek çevresi algıladığı çevredir, yani gerçeği algılar oluşturur.
Super, benlik ve meslek seçimi arasında bir bağ olduğunu düşünmüştür. Dolayısı ile bu kurama göre kişilerin meslek seçimi konusunda bir sentezleme yaşanmaktadır. Yetenekler, ilgi ve benlik tasarıları birer belirleyici olmaktadır. Bu şekilde benlik kuramı ortaya çıkmıştır.
Öz sunum (kendini sunma ya da benlik sunumu) bireylerin, etkileşim içinde bulundukları kişilerdeki izlenimlerini kontrol etme çabası olarak tanımlanır. İzlenim yönetimi bazı kaynaklarda öz sunum ile aynı anlamda kullanılmasına rağmen tanım olarak öz sunumu içinde barındıran, daha kapsayıcı bir kavramdır.
Benlik; öz varlık, birini kendisi yapan şey, onu diğerlerinden ayıran temel şey, kendilik olarak farklı biçimlerde tanımlanabilen bir kavramdır. Daha genel anlamda ise benlik, özne olarak "ben"in nesne olan "ben" hakkında düşünmesi olarak ifade edilebilir.
Bu bağlamda, özne benlik, nesne benlik, olası benlikler, ego kavramı, savunma mekanizmaları, benliğin bilinçdışı ile tanımlanması, benliğin sosyalleşme ile ilişkisi, benliğin gelişim süreçleri ve benliğin bellekle ilişkili olarak tanımlanması hakkındaki temel bazı görüşlerden söz edilmiştir.
Gerçek benlik kavramı; mutluluğa yönelik bireysel gelişmenin, sağlığın ve diğer insanlara duyulan gerçek sevginin kaynağıdır, ideal benlik ise, olumsuz değerlendirmelerle zarar görmüş benliktir ve mükemmel olmayı çabalamaktır (Mate, 1980; Akt: Akkoyun ve Ersever, 1989).
Ben Felsefesi denilince özneyi yani “Ben”i merkeze alarak öznenin üzerine düşünülen felsefi görüş akla gelmektedir. “Felsefe refleksif bir tavırdır”sözü bize felsefenin kendi üzerine düşünme faaliyeti olduğunu göstermektedir. Düşünme daima bir şeyi düşünmedir.
Bunların dışında, Rogers ideal benlikten bahsetmiştir. İdeal benliğin, benliğin alt kümesi olduğunu ve bireyin olmak istediği benlik olduğunu söylemiştir (Feist ve Feist, 2008). Benlik gibi, ideal benliğin de akışkan ve değişebilir bir yapısının olduğunu belirtmiştir (Frager ve Fadiman, 1998).
Benlik kavramının oluşması ve ben bilincinin gelişimi 22-24 aylar arasında olur. Bu dönemde bebekler üç zamiri (ben, sen, biz) bilir.
Genellikle aynaya baktığımızda ortaya çıkan ve kişinin dikkatini kendisine odaklanması olarak tanımlanan psikolojik duruma benlik farkındalığı denmektedir. Bir kişinin kendisine küçük bir el aynasında baktığında öznel benliğine odaklanır. Boy aynasına baktığında ya da fotoğraf çektirdiğinde kamusal benliğine odaklanır.
Ahlaki kimlik, bir dizi ahlaki özellikler çerçevesinde oluşturulmuş benlik algısı şeklinde tanımlanabilir. Ahlaki kişilik, hayatı daha ahlaki bir hale getiren doğuştan gelen özelliklerin, karakteristik uyum sağlamaların ve kişilik betimleyici yaşam öykülerinin karmaşık bir bileşkesidir.
Genelde, bireyin kendisi ile ilgili duyguları gerçek benlik ya da fenomenal benlik, olmayı istediği ya da nasıl olması gerektiği de ideal benlik olarak adlandırılmaktadır (Lazzari, Fioıavanti ve Gough, 1978).
Aynalama Tekniği , adından da anlaşılacağı gibi, karşınızdaki bir kişinin davranışlarını karşı tarafa aynı şekilde yansıtmanızı sağlayan hipnoz teknikleri nden biridir. Başka bir kişinin jestlerini, ses tonu ya da hatta mimiklerini'i kopyalamak aynalama durumu oluşturur.
Aynalama karşımızdaki kişinin hareketlerini, ona belli etmeden taklit etmektir. Bu teknik aradaki bağı birden artırır. Biriyle konuşurken, o bacak bacak üstüne atmışsa siz de aynı bacağı atın, o kollarını kavuşturmuşsa siz de yapın, tıpkı aynaya bakar gibi. Ama bunları belli etmeden yapın ki bilinçaltını etkilesin.
Bu teknik, kişinin karşısındaki insanın duygusal durumunu anlamak ve onun duygularını yansıtarak daha derin bir iletişim kurmak için kullanılır. Aynalama, karşınızdaki kişinin duygusal ifadelerini, beden dilini ve jestlerini dikkatlice gözlemleyerek onun duygusal durumunu anlamaya çalışmayı içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri