Başkaları sizi ne kadar tanıyor, sizin hakkınızda söz sahibi olacak kadar bir emekleri var mı üzerinizde? Karşınızdakiler sizi nasıl algılarsa ve bunu size nasıl yansıtırsa siz de o yansıyan kişi olursunuz, işte ayna benlik buradan çıkar. Karşınızdakilerin size bakışları, sözleri ve hissettirdikleri sizi oluşturur.
Ayna benlik, bireylerin benlik görüşlerinin başkalarının kendilerini nasıl gördüğü algısı yoluyla etkilendiği süreçlerdir. Ayna benlik hem "kişinin kendi hakkındaki görüşlerini" hem de "başkalarının kendisi ile ilgili görüşlerine yönelik algısını" kapsamaktadır.
Ayna benlik; bireyin, başkalarının kendisine karşı dışa vurulmuş tutumlarına dayalı olarak oluşturduğu, kendi kendisine ilişkin yargılarının toplamıdır (Hood, 2019: 26).
Benlik; öz varlık, birini kendisi yapan şey, onu diğerlerinden ayıran temel şey, kendilik olarak farklı biçimlerde tanımlanabilen bir kavramdır. Daha genel anlamda ise benlik, özne olarak "ben"in nesne olan "ben" hakkında düşünmesi olarak ifade edilebilir. Psikolojik açıdan benlik oldukça derin ve geniş kavramdır.
Cooley ve Ayna Benlik Teorisi
Kavram, ilk olarak 1902'de Amerikalı sosyolog Charles Horton Cooley tarafından ortaya atıldı.
İlgili 32 soru bulundu
Benlik için Bracken'e göre altı farklı etki alanı bulunmaktadır. Bracken'in 1992 yılında ortaya attığı teorisine göre sosyal, yetkinlik, etkisel, fiziksel, akademik, aile, özeleştiri, benlik saygısı ve ideal benlik kişinin benliğini oluşturmaktadır.
Bukalemun etkisinin daha bilinen adı “ayna benlik”tir.
Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik.
Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini "kişilik" başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı ise, benliktir. Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
Çocuk Benlik/Ego Durumu: Bireyin kendi çocukluğundan izler taşıyan duygu, düşünce ve davranış örüntüleri takımıdır. Çocuk ego durumu içinde ebeveyn, yetişkin, çocuk durumları birlikte bulunmaktadır. Bebek doğduğu zaman çocuk ego durumunun fizyolojik etmenleri, doğuştan gelen ihtiyaçları, bulunmaktadır.
Charles Horton Cooley
Benliğin sosyal etkileşimlerimizin bir ürünü olduğunu vurgulamak için “aynalı benlik” ifadesini kullandı (Cooley,1902). Cooley'e göre bir öz kimlik veya benlik kavramı geliştirme sürecinin üç aşaması vardır.
Manevi veya ruhsal benlik bireyin değerleri ve ahlaki ölçütlerine ilişkin düşünce ve duygularını içermektedir. Sahip olduğumuz ya da kiminle konuştuğunuz değil kim olduğumuz konusundaki öznel düşünce ve duygularımızın özüdür. Ruhsal benlik ben neden yaşıyorum sorusuna verdiğiniz yanıtla ilgilidir.
Psikolojide ayna etkisi. Jacques Lacan'ın ayna teorisine göre, kimliğimizi karşımızdaki kişinin üzerinden yansıtarak inşa ederiz. Dolayısıyla, karşımızdaki insanın sevip sevmediğimiz özellikleri kendi kişiliğimize ait sevdiğimiz ya da sevmediğimiz özelliklerinin yansımaları anlamına gelir.
Charles Horton Cooley (17 Ağustos 1864 – 7 Mayıs 1929), Amerikalı sosyolog. Sembolik etkileşim teorisyenlerinden Cooley, görünümlü cam benlik kavramı ile bilinmektedir.
Gerçek benlik kavramı; mutluluğa yönelik bireysel gelişmenin, sağlığın ve diğer insanlara duyulan gerçek sevginin kaynağıdır, ideal benlik ise, olumsuz değerlendirmelerle zarar görmüş benliktir ve mükemmel olmayı çabalamaktır (Mate, 1980; Akt: Akkoyun ve Ersever, 1989).
Bu süreçte kişi, çevresinde bulunan kişilerin davranışlarından ve tepkilerinden etkilenerek kendi benliğini oluşturabilir. Bu yolla oluşan benlik algısına “yansıtılmış benlik algısı” denmektedir. Çevremizdekilerin bizi nasıl algıladığı ve bize karşı nasıl tepkide bulunduğu ile kendi benliğimize ilişkin algımız oluşur.
Gerçek benlik, gerçekte kim olduğumuzdur. Nasıl düşündüğümüz, nasıl hissettiğimiz, nasıl göründüğümüz ve nasıl davrandığımızdır. Gerçek benlik başkaları tarafından görülebilir, ancak başkalarının bizi nasıl gördüğünü gerçekten bilmemizin hiçbir yolu olmadığından, gerçek benlik bizim kendi imajımızdır.
Eric Berne tarafından literatüre kazandırılan Transaksiyonel Analizde, 'Anne-Baba', 'Yetişkin' ve 'Çocuk' benlik durumu olmak üzere üç tip benlik durumundan söz edilir. Benlik durumları birbirine benzer duygu, düşünce ve davranışlardan oluşmuş bir bütündür.
Özbenlik, kişinin diğer insanlara karşı duyduğu yeterli ve etkin olma duygusudur. Olumlu bir özbenlik algısına sahip olmak kişinin yaşamını büyük derecede kolaylaştırıcıdır ve bu bakımdan çok önemlidir.
Sahte benlik, kısaca kişinin fikirlerini olduğu gibi yansıtmaması ve inandığı, düşündüğü şeyleri söylememesidir. Özgün bir birey olamayan, kendine yabancılaşan ve olduğu gibi görünmeyen bir insanın tezahürüdür. Kişi, kendi kişiliğinin üzerini örtecek şekilde davranışlar sergilemektedir.
Yüksek Benlik; evrenle ve yaşamla, dolaysız bağlantı içinde olan Tanrısal yanımızdır. Yaşamı, kutuplaşmanın ötesinde kavrayandır. Bütün'e aittir, parçalanma duygusundan izoledir. Yüksek Benlik; evrenle ve yaşamla, dolaysız bağlantı içinde olan Tanrısal yanımızdır.
İnsanda üç farklı ego halinin bulunduğunu ifade eden analiz yönteminde söz konusu üç ego; çocuk egosu, yetişkin egosu ve ebeveyn egosu olarak karşımıza çıkıyor.
Benlik Kavramı nedir? (Psikoterapi ve Benlik)
Kişiyi o kişi yapar, kişiyi başkalarından ayıran duygu, tutum ve davranışların örgütlenmiş bütünlüğünü anlatır. Benlik kavramı, insanın kendi benliğini algılama ve kavrama biçimi olarak tanımlanır. Kişinin kendini nasıl görür ve kendisine nasıl değer verir, bunları anlatır.
Benlik saygısı, bireyin kendi değerine dair yapıyor olduğu öznel değerlendirmedir. Benlik saygısı, bireyin kendi hakkındaki inançlarını (örneğin, "sevilmiyorum", "iyi şeyleri hak ediyorum") ve zafer kazanma, umutsuzluk, gurur ve utanç duyma gibi duygusal durumları kapsar.
Genellikle aynaya baktığımızda ortaya çıkan ve kişinin dikkatini kendisine odaklanması olarak tanımlanan psikolojik duruma benlik farkındalığı denmektedir. Bir kişinin kendisine küçük bir el aynasında baktığında öznel benliğine odaklanır. Boy aynasına baktığında ya da fotoğraf çektirdiğinde kamusal benliğine odaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri