İnternet üzerinden veya bilişim araçları vasıtası ile dolandırıcılık veya kimlik hırsızlığı yapmak. Bilgi hırsızlığı yapmak. Kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirmek. Kullanıcılara hakaret, küfür içerikli ya da müstehcen içerikli veriler göndermek.
Sadece bilişim ortamında işlenebilen, bilgisayar ve internete özgü suçlar dar anlamda bilişim suçlarıdır. Bilişim sistemine hukuka aykırı şekilde girme veya bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçları bu suçlara örnek olarak gösterilebilir.
Bilişim Suçları ise bilgileri otomatik işleme tabi tutan veya verilerin nakline yarayan bir sistemde gayri kanuni, gayri ahlaki veya yetki dışı gerçekleştirilen her türlü davranış olarak tanımlanabilir. Ya da, bilgisayar ve iletişim teknolojileri kullanılarak işlenen suçlar şekliyle de tanımlanabilir.
Bilişim sistemine girme suçu (TCK m.243), Sistemi Engelleme, Bozma, Erişilmez Kılma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu (TCK m.244), Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu (TCK m.245), Yasak cihaz veya porgram kullanma suçu (TCK m.245/a).
Ancak, Türk Ceza Kanununda düzenlenen kimi klasik suçların, bilişim sistemlerinden yararlanarak işlenmesi de mümkündür. Bu suçlara en yaygın örnekler olarak, haberleşmenin ihlal suçu, hakaret suçu, özel hayatın gizliliğini ihlal suçu, dolandırıcılık suçu, hırsızlık suçu gibi suçlar verilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Bilişim suçları; TCK M. 243, Bilişim Sistemine Girme Suçu, TCK M. 244, Sistemi Engelleme, Bozma, Erişilmez Kılma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu, TCK M. 245, Banka veya Kredi Kartının Kötüye Kullanılması Suçu, TCK M. 245/A, Yasak Cihaz veya Program Kullanma Suçudur. Bilişim Suçları Cezası Nedir?
Suçun niteliği ve ceza miktarına göre bazı bilişim suçları uzman asliye ceza bilişim mahkemeleri, bazı bilişim suçları ise uzman ağır ceza bilişim mahkemelerinde görülecektir.
Bilişim Suçlarında Başvuru süreci ve Ceza
Şikâyetinizi dilekçe yoluyla Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Diğer bir seçenek olarak Cimer üzerinden de şikâyetinizi oluşturabilme hakkınız bulunmaktadır.
Bilişim suçlarının sonuçlanması Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu hedef süre ile alakalıdır. Ceza davalarının sonuçlanması yargıda hedef süresi 300 gün ile 390 gün arasında değişmektedir.
“Teknoloji kullanarak dijital ortamda kişi veya kurumlara maddi veya manevi olarak zarar vermek” bilişim suçları olarak tanımlanabilir.
Haksız Çıkar Sağlama Yoluyla Bilişim Suçları
Bilişim suçunun cezası 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası veya bununla beraber adli para cezası bulunmaktadır. Bu durumda fail hem hapis cezasıyla hem de adli para cezasıyla birlikte aynı anda cezalandırılmaktadır.
Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır.
sorusunun en net cevabı şikayet dilekçesi veya bizzat ifade vermek suretiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na ya da Siber Suçlarla Mücadele Eden Şube Müdürlükleri şikayet edilebilir. Başvurunun mail yoluyla yapılması mümkün değildir. Şikayet dilekçesi ile bizzat veya avukatınız aracılığı başvurmanız gereklidir.
Bilişim hırsızlığı, bilişim sistemi vasıtasıyla işlenen nitelikli bir hırsızlık ve bilişim suçu türüdür. TCK madde 141 hırsızlık suçunu “taşınmaz bir malı, malı elinde bulunduran kişinin rızası olmadan bulunduğu yerden almak” olarak tanımlamıştır.
Yargıtay tarafından belirtilen görüşe göre fake/sahte hesap açmak tek başına suç oluşturmamaktadır. Açılan fake/sahte hesap ile internetten tehdit, hakaret gibi farklı suçların gerçekleştirilmesi halinde ise gerçekleştirilecek olan incelemeler ve araştırmalar neticesinde ilgili hesap sahibine ulaşılması mümkündür.
Yasak cihaz ve programlar suçunun kanuni düzenlemesinde kanun koyucu hapis cezası ve adli para cezası birlikte öngörüldüğü için adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Bilişim Suçları Nereye Şikayet Edilir? Tüm siber suçlar şikayete tabi değildir. Bazı suçlar şikayete bakılmaksızın ihbar üzerine savcılık tarafından otomatik olarak soruşturulur. Soruşturma ve kovuşturmaya tabi suçlar, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili suçun düzenlendiği maddesinde belirtilmiştir.
Siber suçlarda hem hapis hem de para cezası uygulanıyor. İşlenen suça göre 3 aydan 7 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Bu cezanın yararı veya indirimi hakimin takdir yetkisine bağlıdır. Madde 243'te 6 aydan 2 yıla kadar, madde 244'te 1 yıldan 5 yıla kadar, madde 245'te ise 3 yıldan 7 yıla kadar yatar oluyor.
Mobil cihazlar üzerinde yapılan adli inceleme ve analiz normal şartlar altında 2 ile 15 gün arasında sonuçlanır. Ancak acil durumlarda savcıların özel istek ve beyanıyla bu süre kısalabilir.
Adli Bilişim Hukuk Mevzuat Kanun Maddeleri
(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren var olan verileri başka bir yere gönderen kişi altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Toplumsal statüsü yüksek ve itibarlı kişilerin dolandırıcılık, resmi evrakta sahtecilik, rüşvet, zimmete para geçirme, kaçakçılık, yolsuzluk, güveni kötüye kullanma vs. gibi suçları işleyerek cezai müeyyideleri ihlal etmesiyle beyaz yaka suçları ortaya çıkmaktadır.
İnternet servislerinin kullanılarak insanları dolandırmak, kullanmak veya kişisel bilgilerini çalmak internet dolandırıcılığı olarak adlandırılır. En bilinen örneklerden biri kötü amaçlı güvenlik yazılımlarıdır.
Bilişim Sistemindeki Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçunun Cezası: Bilişim sistemine girme fiili nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK m.243/3).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri