Eğer sorularda böyle bir durumla karşı karşıya kalınırsa, içerisinde yalan söylemenin söz konusu olabileceği cümle inkâr (yadsıma) cümlesi olarak kabul edilmelidir. Örnek: – Tüm öğretmenlere kadro vereceğimizi söylemedik. – Sitenin girişindeki camı ben kırmadım! – Psikolojinin bozulmasına ben mi neden olmuşum?
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
Yadsıma:Öne sürülen bir savı tanımama, onu yok sayma, olumsuzlama. Azımsama: Bir şeyi yeterli bulmama anlamını ifade etmek için kullanılır.
TDK açısından yadsımak kelimesinin, 'Söylediği sözü, yaptığı işi ya da tanık olduğu bir durumu yapmadığını, bilmediğini söylemek, saklamak ve inkar etmek' biçimde ifade edildiğini diye dile getirmek mümkün.
Türk Dil kurumuna göre yadsımak kelime olarak yapılan bir işi inkar etmek ve işi yok saymak anlamına gelmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Kişilerin bir konuda maruz kaldıkları olumsuz etkilere karşı, artık tepki gösterememe durumunu anlatmaktadır. Duyarsızlaşma anlamında da kullanılır. Çevremizde hoşumuza gitmeyen şeylere karşı gün geçtikçe alışma durumuna kanıksama şeklinde tanımlanır. Ekmek fiyatlarının yükselmesine vatandaş artık tepki vermiyor.
yadsınamaz ne demek? Yok sayılamaz, apaçık, inkar edilemez. Muhakkak, itiraz kabul etmez. Incontrovertible.
Yadsıma(İnkar)
Var olan duygu ve düşünceyi ya da durumu yok saymak, inkar etmektir.
YADSIMA NEDİR? Yadsıma: İnkâr, olumsuzlama, ret, değilleme. Bir varlığın (doğal, toplumsal ya da zihinsel bir sürecin) ilerlemesi, gelişmesi ile ilgili aşamalarının art arda gelişinin özel bazı biçimlerinde, diyalektik yadsımanın işleyişini görürüz.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Sürekli tekrar edilen şeylere alışma anlamına gelmektedir.
Hayıflanma, birinin yaptığı bir şey ya da söylediği bir söz karşısında üzülmek demektir. Aynı zamanda yapılan bir şey yüzünden pişmanlık duymak anlamına da gelir.
Kalburüstü TDK sözlük tanımları şu şekilde sıralanmaktadır; Seçkin, önde gelen, sivrilmiş Değerli olan, güzel. Başarılı
Buyruk kelimesinin anlamı; birisinin size yapmanız gerektiğini söylediği bir şey, zorlayıcı ve baskılayıcı emir, mecbur kalmak, yapmak zorunda olmak ifadelerini taşır. Buyruk Nedir TDK: Buyuru, emir, ferman, bir egemenlik altında yaşamak ve herhangi bir davranışın yapılması için zorlayıcı söz olarak ifade edilir.
Yadsıma - İnkar (Denial)
Benlik için tehlike oluşturabilecek bir uyaranın yok sayılmaması, görmezden gelinmesidir.
“Yadsınamaz” sözcüğünde de olumsuzluk anlamı olduğu için “yadsınamaz”; 'inkâr edilemez, reddedilemez' anlamına gelmektedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan Nefiy kelimesinin ilk anlamı sürgüne gönderme ve uzaklaştırma iken, ikinci anlamı inkardır. Dolayısıyla inkar ve yadsıma sözcüklerinin yerine bu kelime kullanılabilir.
Yadsıma (İnkâr Etme)
Bir şeyi inkâr etme, kabul etmeme anlamı taşıyan cümlelerdir.
Bireyin bazı zamanlarda yaşadığı durum, dürtü, istek veya herhangi bir yaşam olayı için sadece bastırma ve yadsıma savunma mekanizmaları yeterli gelmeyebilir. Bu olguların doğrudan kendisinde değil öncelikle dışarıya aktarılıp, dışarıdan kendisine yöneltiliyormuş gibi algılanmasına yansıtma denir.
Kanıksama nedir sorusunun cevabı Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre “Çok tekrarlama sebebiyle etkilenmez olmak, alışmak” ve “Bıkkınlık getirmek, usanmak.” anlamına gelmektedir. Kanıksamak bir diğer anlam olarak da “duyarsızlaşma” olarak kabul edilir.
Yâd etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Anmak, hatırlamak. “Seni her gün yad ederiz buralarda.”
Yâd kelimesinin sözlük anlamı hatıradır. Yad Etmek Ne Anlama Gelir? Yad etmek iki farklı anlamda kullanılır. 2- Sınıf arkadaşlarımla bir araya gelip eski günleri yâd ettik. - (Hatırlamak anlamında.)
YAD EL KELİMESİNİN ANLAMI
Yabancı yer, gurbet anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle yadel şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yad el şeklinde olmalıdır.
''Kanmak'' kelimesinden türetilmiş olan kanıksama kelimesinin sözlük anlamı alışmak ve kabullenmektir. Bu kelime daha çok olumsuz durumlar ve olaylar için kullanılır. Kişinin hiç istemediği halde sık sık tekrarlanan şeylere alışmak zorunda kalması, kanıksamak olarak nitelendirilir.
Dil devriminden sonra literatüre giren bu kelime, matematik ve kimya gibi sayısal bilimlerde terim anlamında kullanılır. İndirgemek, bir meselenin daha kolay ve daha hızlı anlaşılmasını sağlamak anlamına gelir. Bu kelime mecazen, hafife almak ve önemsememek manasında da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri