Birçok ayna, %90-95 verimlilik ile yansıtır; yani ışığın %5-10 civarı soğurulur. Dolayısıyla gerçekte bu sistem sonsuza kadar parlaklaşamayacaktır ve aynalar ile ışık kaynağının fotonları soğurma hızı ile ışık kaynağının foton üretme hızı arasında bir denge sağlanacaktır.
Ancak aynalar için durum biraz daha farklıdır. Karşısına koyulan cisim hangi renkteyse ayna o renkte görünür. Çünkü aynalar yüzeylerine çarpan ışığı aynı şekilde yansıtır, yani aynaya çarpan ışığın gelme ve yansıma açısı aynıdır.
En çok kullanılan saydam madde camdır. Camdan yapılan ayna genelde saydam değildir, ama sahne sanatlarında arkası da görülebilen yarı saydam aynalar hayalet etkisi yaratmak için kullanılır.
Işığın geçmesine izin vermeyen maddelere opak (saydam olmayan) maddeler denir. Bu türden maddelerin çoğu soğurma merkezleri olarak adlandırılan özellikleri içeren kimyasal kompozisyona sahiplerdir.
Işığın Madde İle Karşılaşması
Saydam maddelere örnek olarak; hava, su ya da cam gösterilebilmektedir. Saydam maddelerin ışığı geçirme özellikleri olduğu için saydam bir maddenin arka tarafında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülebilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Işığı iyi geçiren maddelere saydam maddeler denir. Saydam maddeler ışığı tamamen geçirdiklerinden bu maddelerin diğer tarafındaki maddeler rahatlıkla görülebilir. Cam, şeffaf poşet gibi maddeler saydam maddelere örnektir.
Işığı geçiren maddelere saydam maddeler denir. – Buzlu cam, yağlı kâğıt gibi maddeler yarı saydam maddelerdir. Işığı geçirmeyen maddeler: – Mukavva, tahta, metal levha, derin su gibi maddeler ışığı geçirmez.
Yalıtkan ise kelime anlamı itibariyle ışığı geçirmeyen maddeler olarak adlandırabiliriz. Bu saydam olmayan yani yalıtkan maddeler ise; üzerine gelen ışığı arka tarafına geçirmeyen maddelerdir ki bunların çoğu ışığı üzerinde tutarlar...
Merhabalar, -Yanlıştır, tahta, taş, beton gibi maddeler opak (saydam olmayan) maddelerdir ve ışığı geçirmezler. Işığı geçirme özelliğine göre diğer iki sınıf madde ise saydam ve yarı saydam maddelerdir; -Saydam maddeler; Işığı tam olarak geçiren maddelerdir.
Tahta, karton, taş gibi ışığı hiç geçirmeyen maddelere ise; opak (saydam olmayan) maddeler denir.
Genelde aynaların arka kısmı alüminyum ya da gümüş içerikli bileşiklerle kaplanır. Arka yüzeyi parlatılan bu camlar dışında parlak ve düz yüzeyler de ayna işlevini görebilmektedir.
Merhaba! Ayna parlak bir maddedir.
Günümüzde ise genellikle cam levhaların bir yüzü, ince bir gümüş tabakası ile sırlanarak elde edilir. Bazen gümüş yerine alüminyum, altın, hatta platin dahi kullanılır.
Birçok ayna, %90-95 verimlilik ile yansıtır; yani ışığın %5-10 civarı soğurulur. Dolayısıyla gerçekte bu sistem sonsuza kadar parlaklaşamayacaktır ve aynalar ile ışık kaynağının fotonları soğurma hızı ile ışık kaynağının foton üretme hızı arasında bir denge sağlanacaktır.
Işık, mercekler ve teleskoplar
Işık iyi ki sudan ve camdan geçerken kırılır. Kırılmasaydı ne miyop gözlükleriniz ne dürbünler ne de teleskoplar çalışırdı. O zaman biz insanlar da yıldızlarla öte gezegenleri görerek evreni keşfetmemizi sağlayan teleskopları kullanamazdık.
Levent Dv. Aynadan elde edilen görüntü simetrik iken, ana (arkadaki) kamera başka bir perspektiften doğru görüntüyü verecektir. Selfie kamerası ise tamamen yazılıma bağlıdır. İnsan kendini dışarıdan ziyade aynadan görmeye alışık olduğu için selfie kameraları da simetrik çıkış verecek şekilde kodlanmıştır.
İnsan vücudu da saydam değildir ve ışığı geçirmez.
Su ışığı geçirir ve dolayısıyla saydam bir maddedir.
Saydam maddeler: su, cam, pet şişe gibi maddelerdir. Baktığımız zaman diğer tarafını rahatlıkla görebiliriz. Yarı saydam maddeler: üzerlerine gelen ışığın sadece bir kısmını diğer tarafa geçiren maddelerdir.
Pencerelerde kullanılan camlar, ışığın yaklaşık olarak yüzde 4'ünü yansıtır.
Buzlu cam modelleri opak olduğu için kapı, pencere, vitrin ve duşakabin gibi geniş yüzeylerde de oldukça fonksiyonel bir kullanım sağlar.
Saydam veya şeffaf maddeler ve örnekleri
Saydam veya şeffaf maddeler üzerlerine düşen ışığın neredeyse tümünün geçebildiği maddelerdir. Saydam bir maddenin bir tarafından bakarsanız diğer tarafını görürsünüz. Örneğin, cam, su, pet şişe ve asetat gibi maddeler, üzerlerine düşen ışığın neredeyse tamamını geçirir.
Saydam, hafif ve ekonomiktir, her türlü hava koşullarına dayanıklıdır. Her türlü ürünün paketlenmesinde kullanılabilir. Esnekliği sayesinde; sivri ve keskin köşelerden etkilenmez, ip veya çembere gereksinim duymaz, şişeli mamullerin ambalajında emniyetli ve ekonomiktir.
Alüminyum folyo bant, sahip olduğu özellikler sayesinde geniş kullanım alanlarına sahiptir. Alüminyumun yapısı gereği ışığı ve ısıyı yansıtma özelliği bulunmaktadır.
Soru:Beton ışığı geçirir mi ? Beton opak bir madde olduğu için ışık geçirmez.
Light transmitting concrete olarak literatüre geçen bu uygulama ilk başta birçok mimar ve mühendis tarafından betonun geliştirilmiş bir özelliği gibi algılandı. Aslında betonun ışık geçirdiği yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri