Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur. Buz uygulamasında gerekli süre travmanın ve yaralanmanın şiddetine göre değişebilir. Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir.
Soğuk kompres: Soğuk suda ıslatılmış gazlı bezlerin yaralanmış bölgeye, inflamasyon ve şişliği azaltmak amacıyla uygulanmasıdır. Açık yaraya uygulanması gereken durumlarda kullanılan tüm malzemelerin steril olması gerekir. Uygulama 15°C su ile 20 dakika boyunca gerçekleştirilmektedir.
Böylece kullanım için her zaman hazır olacaktır. Soguk kompresi 20 dakikadan fazla süre uygulamayın. Yeniden uygulamadan önce bir 20 dakika daha bekleyin.
Soğuk Uygulamanın Zararlı Olduğu Durumlar
Tutulmuş kas ve eklemler için soğuk uygulama tercih edilmez. Dolaşım bozukluğu varsa soğuk uygulama yapılmamalıdır çünkü soğuk dolaşımı daha da azaltır.
El ve ayak gibi ekstremite uçlarının genel yaralanmalarında kullanılabilir. özel soğuk havlular ile eklem bölgelerine uygulama yapılır. uygulama yapılmamalıdır. tromboza bağlı doku ölümü.
İlgili 36 soru bulundu
Soğuk Uygulama Çeşitleri
Ödemi ve enflamasyonu azaltır Bölgenin oksijen ihtiyacını azaltır. Gerginlik ve ağrıyı azaltır. Bakteriyel çoğalmayı geciktirir Lokal anestezi sağlar.
Soğuk uygulama ile damarlarda daralma (vazokonstriksiyon) sağlanır. Böylece belli bir bölgedeki kan akımı azaltılabilir. Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi aktivitesi (inflamasyon) ve ödem azalır. Eklem ve tendonlardaki ödem ağrıya neden olduğundan ödemin azaltılması ağrıyı hafifletir.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Çocuğun ölçümden 5-10 dakika önce soğuk bir şey yememiş olması gerekir. Ateş ölçer 2-3 dakika yanak içinde ya da dil altında tutulur. Değer 37.3'ün üzerindeyse ateş olduğu kabul edilir. Yenidoğan döneminden sonra çocuklarda en çok tercih edilen ölçüm yöntemi; kulaktan ölçümdür.
1.2.
Sıcak uygulama; ödem ve enflamasyon, enfekte yaralar, lokal apseler, hemoroit tedavisinde, perianal ve vajinal enflamasyon tedavisinde uygulanır. Ayrıca böbrek, safra kesesi, bağırsak ve dismenore ağrılarını gidermede de kullanılır.
Buz Tedavisi
Soğuk kompres, diş enfeksiyonunun neden olduğu ağrı ve iltihaptan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Ateşi düşürmek için suyun sıcağa yakın ılık olması gerekir. Soğuk veya buzlu su ateşi düşürmez, tam tersine ateşin vücut içerisinde kalmasını sağlar."
"Kriyoterapi" (buz tedavisi) adı verilen bu yöntemle vücuttaki çeşitli romatizma, eklem ağrıları ve şişlikler azaltılabiliyor. Çünkü soğuk, damarları sıkıştırarak her türlü eklem ağrılarını önemli ölçüde yok ediyor. Bu yöntemi kliniklerde yaptıracağınız gibi tekniklerini öğrenerek evinizde de uygulayabilirsiniz.
Şişen bölgeye soğuk ya da buz uygulandığında dokular ile damarlar büzüşerek şişliği büyütecek yeni kan akışı ve sıvı sevkiyatını azaltır.
İmplant operasyonları sonrasında ilk gün 5 dakika aralıklara tüm gün boyunca buz uygulaması yapılmalıdır. İkinci gün ise 10 dakikalık aralıklarla uygulanması yeterli olacaktır.
Kas ağrısına iyi gelebilecek yöntemle şu şekilde sıralanabilir: Ağrılı bölgeyi dinlendirip, yüksekte tutmak. Buz kompresi ile kan akışını iyileştirmek.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
38 DERECEYE YÜKSELİRSE DÜŞÜRMEK ŞART
Soğuk uygulama, su ile ıslatılmış bezleri, koltuk altı, alın, kasık, göğsüne koyma şeklinde olmalıdır.
Hem sıcak hem de soğuk suyla duş almanın kendine özgü bazı avantajları var. Örneğin; sıcak su kasların gevşemesini ve sinüslerin temizlenmesini sağlarken, soğuk su kan dolaşımını hızlandırıp bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve gözenekleri sıkılaştırarak cildin nemli kalmasını sağlıyor.
Kas Zorlanmasının Evde Tedavisi:
Kasta oluşan lokal kanamanın ve şişmenin en iyi tedavisi uygulanacak buz (soğuk kompres) ve kası istirahat halinde tutmaktır. Sıcak uygulama şişlik olduğu süre boyunca uygulanmamalıdır. Sıcak uygulanacak olursa şişlik ve ağrı artacaktır.
Buz : Her saat başı 20 dakika buz uygulanmalıdır. Kompresyon : Bandaj ve buz jelleri ile yaralanan bölge sarılmalıdır. Elavasyon : Şişmeyi azaltmak için yaralanan kol veya bacak kalp seviyesinin üstünde tutulmalıdır. Yüksekte tutulmalıdır.
Soğuk genellikle inflamasyonun akut devresinde, sıcak ise kronik devrede tercih edilmektedir. Eğer artritin veya akut yaralanmanın akut döneminde sıcak uygulamalar yapılırsa ağrı, ödem ve kanamada artma olabilir. Genellikle akut yaralanmalarda ve artritte soğuk uygulama tercih edilir.
Ağrılı ya da zedelenen yere uygulanan buz kompresi ağrıyı geçirebilir. Zedelenme sonrası o bölgede kanama olur ve bunun devamı ve orada kalması iyileşme sürecini geciktirir. Zedelenen bölgenin istirahati ve yükseltilmesinin yanı sıra buz kompresinin yararı mevcuttur.
Yine ağrıyan bölgeye günde 4 ila 8 kez 15-20 dakika aralıklarla buz kompresi yapmak ağrılara iyi gelir. Ancak buzun direkt olarak cilde temas etmemesi için ince bir havlu veya bez kullanmak gerekir. Ağrıların bu şekilde azalmaması halinde ibuprofen veya naproksen sodyum içeren ağrı kesiciler alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri