Hasbahçe'de bilinen ilk yapı, Kaptan-ı Derya Halil Paşa'nın Sultan I. Ahmed (1603-1617) için 1613 yılı sonlarında yaptırdığı kasırdır.
Osmanlı Devleti'nin İstanbul'daki dördüncü büyük sarayı olan Tersane Sarayı, diğer adı ile Aynalıkavak Sahil Sarayı'ndan günümüze ulaşabilen tek yapı, Aynalıkavak Kasrı'dır.
1718'de Osmanlı ile Venedik Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşmadan sonra Venedik dükünün Sultana gönderdiği büyük ve değerli aynalar bu kasra yerleştiriliyor. Kasır aynalarıyla anılmaya başlıyor.9 Bazı kaynaklarda aynalar kavak gibi yüksek olduğundan bu isim veriliyor.10 Aynaların bugün nerede olduğu bilinmiyor.
Selim dönemi kültürünün pek çok öğesini bünyesinde barındırmaktadır. Bu dönemin özelliği olan revzenli tepe pencereleri, geniş saçaklı çatıları, iç dekorasyonda bulunan yerleşik sedir düzenlemeleri, geleneksel ısıtma biçimini oluşturan mangalları artık yok olmuş bir geçmiş yaşam biçiminin görünümlerini sergilemektedir.
Kasır, günümüzde küçük bir müzik aletleri müzesine ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor. Kasrın en önemli ve en sevilen odaları ise III. Selim'in kullandığı Beste Odası, Arz Odası ve Divanhane'dir. Milli Saraylar'a bağlı olan kasır, yemyeşil bir alan ile çevrili korunun içinde yer alıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 21 Mart 1779'da Aynalıkavak Antlaşması imzalandı. Aynalıkavak Antlaşması (Tenkihnamesi) (21 Mart 1779) Osmanlı Devleti ile Rusya arasında imzalanan bir antlaşmadır.
Özellikle Samsun taraflarında çok geniş bir kavak ormanı olduğu bilinmektedir. Ormanda yetişen kavaklar ülke içine ve ülke dışına satılmaktadır. Bu açıdan önemli bir gelir kaynağı olduğu görülmektedir.
Aynalıkavak Antlaşması I. Abdulhamit döneminde imzalanmıştır. Osmanlı ve Rusya arasında imzalanmıştır. Fransa da antlaşmaya arabuluculuk görevini üstlenmiştir. Önemi ise Rus yanlısı Şahin Giray'ın Osmanlı Devleti tarafından tanınmasıdır.
Kavak, Nevşehir ilinin Merkez ilçesine bağlı bir beldedir.
1774 Küçük Kaynarca Antlaşması sonrasında Ruslarla imzalanan 21 Mart 1779 tarihli Aynalıkavak Tenkihnamesi ile Kırım tamamen kaybedilmiştir.
Ihlamur Kasrı'na tam giriş ücreti 30 lira olarak belirlenmiştir. Kasra indirimli giriş ücreti ise 15 lira olarak bilinmektedir. İstanbul'a gelip de Ihlamur Kasrı'nı görmek isteyen kişiler sadece bahçeyi gezmek ve kafeterya hizmetinden yararlanmak için ise Bahçe Bileti olarak 5 TL ödeme yapıyorlar.
Göksu ve Küçüksu Derelerinin arasında uzanan ve “Asya'nın tatlı suları” olarak anılan Küçüksu Çayırları'nın denizle buluştuğu alanda yer olan Küçüksu Kasrı, Osmanlı padişahlarının dinlenmek maksadıyla kullandığı bir yer. 1856-57 yıllarında Balyan ailesi üyelerinden Nigoğos Balyan tarafından yapılıyor.
Hıdiv Kasrı, İstanbul'un Beykoz ilçesindeki Çubuklu sırtlarına 1907 yılında Mısır'ın son hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati'ye yaptırılmıştır. Dönemin mimari modasına uygun olarak art nouveau tarzındadır.
Kasırlar, sadece hünkârların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalara deniyor. Saraylardan sonra dönemlerı̇nı̇n en görkemlı̇ yapıları sayılıyorlar. Devamlı ikamet için kullanılmayan kasırlar, tarihte padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerler konumundaydı.
Ihlamur Kasrı, Beşiktaş ve Nişantaşı arasındaki vadide yer alan Ihlamur Mesiresi'ndeki kasırdır. Buraya Abdülmecit (1839-1861) tarafından Nigoğos Balyan'a “Merasim Köşkü” ile “Maiyet Köşkü” olarak adlandırılan iki kasır yaptırılmıştır.
Aynalıkavak Antlaşması; Osmanlı Devleti ile Rusya İmparatorluğu arasında imzalanan bir sözleşme niteliğindendir. Bir düzenleme ve ticaret antlaşması olarak tarihteki yerini alan söz konusu antlaşma 21 Mart 1779 tarihinde taraflar tarafından kabul edilerek imzalanmıştır.
Beykoz Cam ve Billur Müzesi, Beykoz Mecidiye Kasrı, Ihlamur Kasrı ve Aynalıkavak Kasrı'nın ziyaretçi kapanış saatlerinin 7 Temmuz 2023 tarihinden 9 Eylül 2023 tarihine kadar cuma ve cumartesi günleri olmak üzere saat 22:00'ye kadar ziyarete açık tutulmasının ilgi'de kayıtlı olur ile uygun görüldüğü bildirilmiştir.
Tarihçemiz. Kavak Tekstil 1990 yılında Mehmet KAVAK tarafından Uşak'ta kuruldu.
Kavak, söğütgiller (Salicaceae) familyasından Populus cinsini oluşturan hemen bütün taksonları ağaç halinde bulunan, iki evcikli odunsu bitkiler.
Ülkemizde doğal olarak mevcut 5 kavak türü bulunmaktadır. Bunlar; 1-Karakavak (Populus nigra L.) 2-Akkavak (Populus alba L.) 3-Boz Kavak (Populus x canescens Smith – P. tremula x P. alba melezi) 4-Titrek Kavak (Populus tremula L.) 5-Fırat Kavağı (Populus euphratica Oliv.)
İstanbul Antlaşması (1736) (1735-1736 İran Savaşı'nı sona erdiren antlaşma.) İstanbul Antlaşması (1832) İstanbul Antlaşması (1885) (Büyük Britanya'nın Mısır'daki varlığının tanındığı antlaşma.) İstanbul Antlaşması (1888) (Süveyş Kanalı'ndan geçişleri belirleyen antlaşma.)
Osmanlı Devleti Kırım'a giren Rus Ordusu'na karşı yeni bir savaşa giriştiyse de başarılı olamadı ve 1792'de Yaş Antlaşması ile Kırım'ın Rusya'ya ilhâkını kabul etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri