Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Uç ve köklerini kesin
Ananası soymanın ilk önemli noktası, uç kısımlarını kesmektir. Yeşil yapraklı kısımlar tüketmek için uygun değildir. Bu nedenle mutlaka kesilip çöpe atılması gerekir.
Çok Fazla Ananas Tüketilirse Ne Olur? Fazla tüketimi sağlıklı değildir. İshale, kaşıntıya ve kusmaya neden olabilir. Olgunlaşmamış ananas tüketmekte oldukça zararlıdır.
Yani ananası çiğnediğimizde, o da bizim ağzımızın içini aşındırabiliyor! Ancak endişelenmeyin, ananası yuttuğunuzda, midenizdeki asitler enzimleri yok eder. Ağzımızı yemesine rağmen, bromelain sağlığa faydaları ile tanınmıştır.
Kabuğu soyulmuş ve doğranmış ananas ise hava geçirmeyen kapalı bir kabın içinde, buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir. Ananas konserve olarak da saklanabilen bir meyvedir. Ancak bu şekilde içerdiği vitamin ve minerallerin büyük bir kısmı kaybolduğundan, mümkünse taze olarak ve fazla bekletmeden tüketilmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Bağışıklık – Ananasın yüksek antioksidan seviyesi bağışıklık sistemininiz güçlenmesini sağlar. Sindirim – Ananas sindirim sisteminizi sağlıklı kılmaya yardımcı olan enzimler içerir. Doğurganlık – İçerdiği yüksek mineral ve antioksidan oranı doğurganlığı artıran bir etki gösterir.
Bir porsiyon ananas önerilen günlük C vitamini alımının %130'u kadar C vitamini içerir, bu da onu en zengin doğal kaynaklardan biri yapar. C vitamini güçlü bir antioksidan görevi görür, bağışıklık sistemini uyararak ve serbest radikallerle savaşarak hastalıklara karşı hassasiyeti azaltır.
Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir. Bromelain vücutta yer edinmiş ödemlerin atılmasını sağladığı gibi daha birçok faydası vardır.
Sağlık deposu bir meyve olan ananasın kabukları ise kendisinden bile daha faydalı. Ananas kabuğunun en bilinen özelliği zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Ananasın iç kabuğunda, meyvenin kendisinden 2 kat daha fazla bromelain bulunuyor. Bromelain ise sindirime oldukça fayda sağlayan bir maddedir.
Ananasın zararları
Olgunlaşmamış ananas toksiktir, ishale ve kusmaya neden olur. Bromelain enzimine aşırı maruz kalmak döküntü, kusma ve ishale yol açabilir. Dudaklarda, diş etlerinde ve dilde hassasiyet yaratabilir. Antibiyotikler, kan incelticiler, antidepresanlar, antikonvulzanlar ile birlikte tüketilmemelidir.
Ananas tüketimi kadınlarda yumurtlama döneminde doğurganlığı arttırır. İçeriğinde bulunan vitaminler, enzimler ve mineraller saç ve cilt sağlıklarına iyi gelir. Ananas tüketen kadınlarda saç dökülmesinde azalma görülebilir, cilt parlar ve daha canlı bir görünüme kavuşur.
Ananasın kabukları kalın yapıya sahip olduğu için şef bıçağı kullanmanız önerilir. Uç kısımları temizlenen ananasın kabuklarını soymak için doğrama tahtası üzerinde dik konuma getirin. Şef bıçağı kullanarak dik olacak şekilde kabuk ve iç kısımlara kesikler atın. Bu kesiklerden ananası yukarıdan aşağıya kadar kesin.
Ananası çiğ olarak yiyebileceğiniz gibi pişirerek de tüketebilirsiniz. Bu sulu ve lezzetli meyveyi çiğ olarak tüketme yöntemleri arasında dilimleyerek yeme, ananas suyu olarak içme, yoğurdun içine ilave ederek ya da limonataya dönüştürerek tüketme gibi alternatifler bulunur.
Cinsel yaşamı destekleyici, enerji verici ve vitamin değerleri sayesinde sağlık problemlerini önleyici etkileriyle bilinen ananas suyu, kadınlar tarafından daha sık tüketiliyor.
SPERM TADINI ETKİLİYOR
Buğday çimi, tarçın, limon, nane ve maydanoz gibi besinler, sperminizin tadını iyileştirir. Ananas, kivi, yaban mersini gibi doğal şekerler için de aynısı geçerli. Spermin tadını kötüleştiren ise, fast food, baharatlar, kırmızı et, sarımsak, çay, kahve, soğan, yağlı yiyeceklerdir.
Ananas meyvesi kanınızda melatonin düzeylerini arttırır ve bu melatoninin antioksidan kapasitesini yükselterek sağlıklı şekilde uykuya geçmenize yarar.
Ananas Suyu Cinsellik
Ananas suyunun içerisinde yüksek oranda bromelin enzimi yer alır. Bromelin enziminin özelliği libidoyu arttırmasıdır. Bu yüzden hem kadınlar hem erkekler cinsel ilişki öncesinde ananas suyu içerek cinsel isteği arttırabilir.
İçerdiği antioksidan, C vitamini, mineraller ve özellikle vücuda su dengesi sağlaması açısından hafızanın canlı tutulması için olmazsa olmaz bir besindir. Ananas, günde 2 dilim kadar tüketilebilecek lif kaynaklarından biridir.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
Ayrıca ananas manganezden ve antioksidan etki gösteren C vitamininden zengin oluşuyla cildi güzelleştirmeye de yardımcı olur. C vitamini dokularda kollajen sentezini hızlandırır ve cildi yenilenmesini sağlar.
Ananas, bromelain adı verilen bir enzimi içinde barındırıyor. Yağ yakımını hızlandıran etkisiyle bilinen bromelain, stres sebebiyle bozulan leptin mekanizmasını düzenliyor, iştahı kontrol etmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenliyor, kansere karşı koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Ananasın Şeklini Kontrol Edin:
İyice gelişen ananaslar belirgin gözlü ve yuvarlak hatlıdır. Kabuğunda sızıntı, çatlak ve küf olan ananaslar, buruşuk, kahverengi ananaslar ve yaprakları solmuş veya kahverengiye dönmüş ananaslardan uzak durun. Bunlar çürük meyve belirtisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri