Kimi kaynaklarda yer alan bir rivayete göre ise Emîr Timur, Mara'yı Ankara Muharebesi'nden sonra esir etti ve içkili bir eğlencede alçaltıcı biçimde şarap sunmaya zorladı. Bu rivayet yerli ve yabancı birçok araştırmada ve popüler yayında yer almaktadır.
Timur'un kendi tarihlerinde, Bayezid'e gayet saygılı ve iyi, padişahlara yaraşır bir şekilde yaklaştığı anlatılır. Fakat bizzat hükümdarın emrindeki bu tarihçilerin olumsuz bir şey yazmaları hiç de mümkün değildi.
beyazıt'ıncevabı: mısır hakimi ile aranızda geçen olaylardan dolayı bizim niyyetimizi doğru anlamamışsınız. biz arzu etsek mısır'ı feth etmeye her zaman kadiriz. ahmet celâyir tekrar geri osmanlı topraklarına gelirse, kara yusuf ile birlikte ikisini size teslim etmemi istemişsiniz.
Hindistan'da Delhi Sultanlığı tahtında Türk kökenli olan Tuğluk Hanedanlığı bulunuyordu. Emir Timur Delhi Savaşı'nda Hint ordusunda bulunan fillere karşı develeri kullanarak savaşı kazandı. Delhi'ye giren Timur çok sayıda esir ve ganimet elde etti. Müslüman olmayanların malları yağmalandı şehirleri yakıldı.
Timur'un ceddi Tumanay'ın beşinci göbekten Cengiz Han'ın da atası olduğu düşünülmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu soruya cevap vermek üzere Timurlu kaynakları incelendiğinde karşımıza Timur'un, günlük hayatında namazlarını kılan, orucunu tutan, zekâtını veren, Ramazan ve Kurban bayramlarının vaciplerine mutlaka uyan, kısacası İslâmiyet'in gereklerini yerine getiren samimî bir Müslüman olduğu şeklinde bir manzara çıkar.
Savaşın nedeni, Timur'un Çin Seferi öncesi Anadolu işgal etmek istemesidir. Timur'un techizat ve askeri güç bakımından üstün olması ve Anadolu Beylerinin Osmanlıya ihanet etmesi sonunda savaşı Timur kazandı. Anadolu birliği bu savaşla birlikte ortadan kalktı.
Mezarı defalarca tahrip edildi. 1400'lü yılların başında Ortadoğu seferine çıkan Timur, Yezid'in mezarına yakın oldukları için Şamlılar'ı kılıçtan geçirdi ve Yezid'in kemiklerini mezarından çıkarıp yaktırarak, mezarı askerlerinin pislikleriyle doldurttu.
Timur, Bayezid'in ele geçirdiği topraklarını Anadolu beylerine iade etti ve Anadolu'daki siyasi birlik bozuldu. Kalan topraklar Osmanlı şehzadeleri arasında paylaştırıldı. Böylece Osmanlı Devleti, Fetret Devri olarak adlandırılan ve 1413 yılına kadar süren bir iktidar boşluğu dönemine girdi.
Girdiği Hiçbir Savaşı Kaybetmeyen Tarihin En Büyük Dehalarından Biri: Timurlenk. 1336-1405 yılları arasında yaşayan ve Timur İmparatorluğu'nun kurucusu olan Türk-Moğol kökenli komutan Timurlenk (Timur), tarihin gördüğü en büyük askeri dehalardan biriydi.
Timur İmparatorluğu, Özbek Buhara Hanlığı tarafından ortadan kaldırıldı.
1402 Ankara Savaşında Timur'un fillerini sakladığı orman olan Beynam Ormanı, sanayileşme ve kentleşmeyle bozkıra dönüşen Anadolu ormanlarının kalıntısı olarak görülüyor.
Ankara Muharebesi, 28 Temmuz 1402 tarihinde, Osmanlı Sultanı Yıldırım Bâyezid ile Türkistan hâkimi Emir Timur arasında Ankara'nın 20 kilometre kuzeyindeki Çubuk Ovası'nda yapılmıştır. Muharebeyi Osmanlılar kaybetmiş, Yıldırım Bâyezid esir düşmüştür.
Sultan I. Murad'ın büyük oğlu olup, annesi Gülçiçek Hatun'dur.
Ankara Savaşı, 28 Temmuz 1402 senesinde Ankara'nın Çubuk'ta Osmanlı Devleti sultan Yıldırım Beyazıt ile Akkoyunlu hükümdarı Timur arasında gerçekleşmiştir. Timur topraklarını Hint okyanusundan Anadolu'ya kadar genişletmiş, ayrıca Anadolu topraklarını da devletine dahil etmek istiyordu.
Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki fetihleri durmuştur. Anadolu'da sosyal ve ekonomik düzen bozulmuştur. Yıldırım Bayezit'in oğulları arasında 11 yıl süren ve Fetret Devri adı verilen taht mücadeleleri başlamıştır. Osmanlı Devleti üzerinde Ak Koyunluların baskısı artmıştır.
Batıda ve Doğuda etrafını kuşatan düşmanlarına karşı aldığı kararlarda ve manevralarda son derece hızlı hareket etmesinden dolayı kendisine 'Yıldırım' lakabı verilmiştir. İnalcık, Halil. (2008), Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300–1600.
Muaviye'nin ölümü sonrasında çıkan iç karışıklıklarda Kâbe Yezid'in askerlerince mancınıklar kullanılarak taşa tutulmuş, isabet alan karataş üç parçaya bölünmüş, Kâbe yıkılmıştır.
İster Emeviler de olsun ister Abbasilerde olsun, zalim hükümdarlar olmuştur. Yezid, Velid, Haccac-ı Zalim bunların en bilenenleridir. Öyle ki bu zalimler Peygamber (asm) torununu katletmekten bile çekinmemişlerdir.
Emevî Hanedanı'nın kurucusu ve birinci Emevî halifesi olan Muâviye bin Ebu Süfyan'ın oğlu olarak Şam'da Dünya'ya geldi. Annesi Beni Kelb kabilesinden Meysûn adlı kültürlü bir kadındı.
Sultan Bayezid, süratle Anadolu'ya geçerek 1389-1390 kışında Alaşehir'i zaptettiği gibi Batı Anadolu'daki Türkmen beyliklerini, Aydın, Saruhan, Menteşe, Hamîd ve Germiyan'ı Osmanlı idaresi altına aldı.
İzzeddin Şêr ordusuyla Van kalesine geldiğinde Timur ve adamları çoktan kaleyi terk ederek Bağdat'a doğru yola çıkmışlardı. Bu savaş sonucunda Timur Gürgan'ın bir bacağı sakat ve bir kolu da felçli kalır. Bu yüzden Kürtler tarafından artık Timur Leng ismi ile anılmıştır. LENG Kürtçe de TOPAL demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri