Eski dilde yazılan kitaplarda ayna sözcüğünün yerine ayine kelimesi kullanılırdı.
Ayna ya da gözgü, ışığın %100'e yakın bir kısmını yansıtan düzgün olarak cilalı yüzeydir.
Bilinen en eski ayna ise Anadolu topraklarında bulundu. Arkeolog James Melleart tarafından Çatalhöyük'te bulunan ayna, milattan önce 6. yüzyıla tarihlendirildi. Aynanın “volkan camı” olarak da adlandırılan ve volkanik patlamalar sonucu oluşan lavın soğumasıyla meydana gelen obsidiyenden yapıldığı belirlendi.
Ayna çeşitleri ise üç tanedir. Bunlar; düzlem ya da düz ayna, içbükey ya da çukur ayna ve tümsek ya da dışbükey aynadır.
Düzlem aynalar bir tarafı parlak arka tarafı sırlı düz aynalara denmektedir. Küresel aynalarsa kapak şeklinde cam bir küreden kesilen aynalara denmektedir. Bu aynaların iç yüzeyi sırlanırsa içbükey dış yüzeyi sırlanırsa dışbükey olarak adlandırılırlar.
İlgili 19 soru bulundu
ayine / âyine / آینه Ayna.
Ayna, tasavvuf düşüncesinde, Allah'ın göstergesi olan âlemin; bütün âlemlerin, dolayısıyla Allah'ın görüntüsü olan insanın sembolüdür. İnsanın, insan-ı kâmilin, müminin gönlü, kalbi Allah'ın görüntüsünün meydana geldiği bir aynadır.
DÜZLEM AYNALAR
Noktasal cisimden en az iki ışını farklı açılarda aynaya gönderilir. Işınlar yansıma kurallarına göre yansıtılır, yansıyan ışınların uzantıları aynanın arkasında kesişir. Bu kesişme noktası cismin görüntüsünün oluştuğu yerdir.
Bu nedenle çukur ayna dev aynası olarak bilinmektedir. Işığı tek bir noktada toplayan çukur aynalar, görüntünün olduğundan büyük görünmesini sağlamak için kullanılmaktadır. F (odak = focus) harfi ile gösterilir.
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
Eski dönemlerde gece uykusu bölünüp uyananların 7-10 saniye arasındaki bilinç durulması anında bir anda aynanın görülmesi çeşitli halüsinasyon görülmesine ya da bahsi geçen bilinç durulması anında çeşitli psikolojik rahatsızlıklara sebep verebileceği gerekçesi ile yatak odalarındaki aynalara kapak konulduğu ortaya ...
Gümüş nitrat, cam yüzeye sıvanırken ayrıştırmak için Rochelle tuzu ya da şeker kullanılmıştır. Günümüzde kullanılan aynalar ise 1903 yılında Emil Bloch tarafından geliştirilmiştir. Bloch, düz camı altın folyo ya da gümüş ile kaplayarak modern anlamda ilk aynayı elde etmiştir.
Yapılan arkeolojik kazılarda insanoğlunun kullandığı ilk ayna; Çatalhöyük'te bulunan parlak obsid- yenden yapılmış olan aynadır. Aynaya dair diğer eski kalıntılar ise Mısır'da bulunmuştur.
Bugünkü Türkçe'de ayna telaffuzuyla kullanılan kelimenin aslı Farsça âyîne veya âyene olup âyen (âhen) “demir” kelimesinden türetilmiştir.
Ayna ve cam arasındaki fark; aynanın herhangi bir görüntüyü birebir aksettirmesidir. Camın bir yüzeyine metal levha kaplanarak sağlanır bu özellik.
Şaman, aynaya bakarak gelecekten haber verir veya kendi ruhunu görebilir. Gözle görünmeyen varlıkları gösterir. Erlik Han, yanında bir ayna gezdirir ve buna baktığında insanların işledikleri tüm günahları görür. Gece aynaya bakmak, uğursuzluk getireceği düşüncesiyle hoş karşılanmaz.
Sonsuzluk aynası ya da sonsuz ayna bakıldığı açıya göre değişik bir derinlik hissi veren aynalardır. Dekoratif aydınlatma amaçlı kullanabileceğiniz sıradışı bir ayna çeşididir. Aynaya bakarken aynanın zemininden derinlere doğru uzanan binlerce ışık kaynağı varmış gibi görünür.
Çukur aynalar küçük ve ters veya küçük ve düz gösterir. Düz aynalar ise apaynısını gösterir, istisnası yoktur.
🔹 Tümsek ayna, görüntüyü küçük gösterir.
Doğru olan görüntü ayna olmayan görüntüdür. İnsanlar size baktıkları zaman aynada göründüğünüz gibi görmezler. Öyle olduğunu söyleyenler yanılmışlar.
Düzlem aynalara baktığımızda algıladığımız görüntüler de sanaldır. Aynaya baktığımız zaman sanki aynanın arka tarafında bir cisim varmış gibi görürüz. Ancak gördüğümüz cisim aslında aynanın arkasında değil önündedir.
Çok fazla ancak sonlu sayıda görüntü oluşacaktır. Aynaların birbirine paralelliği az da olsa bozulduğu için görüntü belli bir sayıda oluştuktan sonra aynaların dışına çıkmış olacak.
Evde ayna bulundurmak caizdir.
Değerli kardeşimiz, - Aynaya bakmak sünnettir.
Aşk Aynası, kırılmaz ayna diye bilinen plexiglass isimli malzemeden özel lazer ile kesilerek üretilir. Oldukça hafiftir ve arkasında yer alan çift taraflı bant ile yapıştırıldığı yüzeyde siz çıkarmadığınız sürece yıllarca kalabilir. Cam gibi olmadığı için elinizi kesme riski yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri