Bunun için ideal kilonuza ulaşın, tuz alımını 5 gram ile sınırlandırın, fiziksel aktivitenizi artırın, sigara içmeyin, alkol tüketimini kısıtlayın, günde 50-90 mmol potasyum alın, doymuş yağ alımını sınırlandırın ve yeterli miktarda kalsiyum ile magnezyum içeren besinler tüketin.
Balık: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor.
Özellikle yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri açısından zengin, iyi bir protein kaynağıdır ve kalp sağlığı için faydalı besinlerdendir. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir beslenme alışkanlığının olması kalp sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.
Önemli olan hareket etmeniz, tempolu olmanız ve bunu düzenli olarak sürdürebilmenizdir. Hangi sıklıkta egzersiz yapmalısınız? Kalp sağlığı için yararı kanıtlanmış hareket miktarı haftada en az 3 defa, her defasında en az 40 dakikayı bulan düzenli ve tempolu hareket / spordur.
İlgili 27 soru bulundu
Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluklarının en sık sebepleri damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları. Kalp dışı sebepler arasında ise guatr, kansızlık, akciğer hastalıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca alkol tüketimi de ritim bozukluklarına yol açabiliyor.
Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen en önemli etkenler arasında egzersiz vardır. Her gün tempolu yürüyüş yapmak kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir.
Özellikle işlenmiş et ürünlerinden uzak durmak gerekir. Sosis, sucuk, jambon gibi işlenmiş et ürünlerinde de yüksek oranda tuz, doymuş yağlar ve nitrit mevcuttur. Hazır et bolyon ve et suyu da sağlıksız tercihler olacaktır. Yüksek kolesterol ihtiva eden sakatatlar yerine az yağlı etler tercih edilmelidir.
Gün içerisinde çok fazla stres yaşıyorsanız ya da sağlığınız için yeterli vakti bulamıyorsanız gün sonunda tüketeceğiniz yeşil çay sayesinde kalp ritminizi düzenleyebilirsiniz. Aynı zamanda yeşil çaya ilave olarak papatya çayı, rezene çayı ya da adaçayı gibi diğer çayları da tüketebilirsiniz.
Magnezyumun birçok faydası bulunmaktadır. Kızılay Maden Suyu, Türkiye'nin en zengin magnezyum oranına sahip maden suyudur. Zengin magnezyum oranı kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Kas ağrılarının giderilmesinde ve krampların önlenmesinde yardımcı olur.
C vitamini, beta karoten, folat ve lif açısından zengin olan portakal, mandalina, papaya ve ananas gibi meyveler pıhtılaşmayı dengeleyerek kalp hastalıklarından korurlar.
Fazla kilolar da, özellikle kalp damar hastalığı ve kalp yetersizliği olan kişilerde kalbin iş yükünü artırır. Kalp sağlığı için öncelikle beslenme düzenine uyulması ve mutlaka sağlıklı beslenmeye önem verilmesi gerekir. Fazla kalorili ve ağır yemeklerin kalbin baş düşmanı olduğunun unutulmaması önem taşır.
Kahvenin içeriğindeki antioksidan kalp sağlığına iyi gelir. Günde 1 fincan Türk kahvesi kalp dostu. Araştırmalar düzenli olarak tüketilen Türk kahvesinin, damarların iç yüzeylerindeki hücrelerin yapılarını korumaya destek olarak kalp rahatsızlığına yakalanma riskini düşürebildiğini ortaya koyuyor.
Bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler de damarları korumak için önemli besin kaynaklarındandır. Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır.
Kalp yorgunluğu, kalp kasının zaman içinde aşırı kilo, hipertansiyon, şeker hastalığı gibi nedenlerle yıpranmasıdır. Özellikle aşırı efor sarf etmeyle birlikte kalp kası zorlanır. Kalp strese girer. Bu da kalp kasının beslenemediği noktaları ortaya çıkarır.
Kalp hastalıkları riskini düşürür
Antioksidan sınıfına giren flavonlar açısından zengin bir doğal bitki olan papatya, çay formunda tüketildiğinde kan basıncı ve kolesterolü düşürerek kalp hastalıkları riskini düşürebilir.
Yürüyüş, bisiklet ve yüzme kalp hastalarında kullanılan en önemli egzersizlerdendir. Genel olarak, egzersiz kapasitesi düşük olanlar, düşük şiddet ve süreli, gün içinde birkaç defa uygulanan egzersizden fayda görürken, egzersiz kapasitesi yüksek olanlar haftada en az 5 gün sürekli yapılan egzersizden fayda görürler.
Amerikan Kalp Sağlığı Derneği (AHA) AFib'e sahip kişilerin mümkün olduğunca doymuş yağlardan, kolesterol ve tuzdan kısıtlı beslenmesini tavsiye eder. Diyette meyve, sebze, kepekli tahıllar, az yağlı veya yağsız süt ürünleri, yağsız et (ağırlıklı beyaz et) ve kuruyemişlerin yer almasını önerir.
Bu durumun altında yatan nedenler olarak kişinin düzensiz beslenmesi, egzersiz yapmaması ya da kullandığı ilaçların yan etkiye neden olması gösterilebilir. Ayrıca gün içerisinde tüketilen aşırı kafein, sigara ve alkol de uyku esnasında kalp çarpıntısına sebep olabilir.
Belirtiler arasında yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı, bayılma hissi, göğüs ağrısı ve halsizlik yer alabilir. Bradikardi, yaşlanma, kalp hastalığı, bazı ilaç gruplarının yan etkisi olarak, metabolik bozukluk, elektriksel iletim sorunları veya sinüs düğümü sorunlarından kaynaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri