Yasal olarak bir malın paylaşımı, söz konusu malın bölünmesi ya da bölünmesi mümkün olmayan mallar için satışa konu edilerek satış bedelinin, paydaşlar arasında paylaştırılması şeklinde yapılır.
Aynen Taksim Suretiyle İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi): Taşınır veya taşınmaz malın aynen bölünmesidir. Örneğin, değeri eşit iki parçaya bölünebilen bir arsanın ikiye bölünerek paydaşlığın giderilmesi.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Her Ne Kadar Asıl Olan Aynen Taksim Olsa Da HMK Gereği Hakim Taleple Bağlıdır. Taraflar Ortaklığın Aynen Taksim Yoluyla Giderilmesini Talep Etmediği Takdirde Hakimin Bu Yönde Karar Vermesi Mümkün Değildir.
Aynen taksimin mümkün olması halinde bölünen parçaların değerlerinin denk olması gerekmektedir. Bölünen parçaların değerleri birbirine denk düşmezse, para eklemek suretiyle denkleştirme sağlanabilir. Aynen taksim yolu ile taşınmazın değerinde önemli ölçüde azalma olacaksa aynen bölünme kararı verilemez.
Bu davalarda davalı da davacı gibi aynı haklara sahiptir. Bu nedenle davacının satış suretiyle paylaşma istemesi davalıların aynen paylaşma istemesine engel teşkil etmez.
İlgili 28 soru bulundu
Paylı mülkiyete konu olan şeyin fiziki olarak bölünememesi ya da bölünmesi halinde değer kaybına uğraşması halinde, hakim malın açık artırma ile satışa çıkarılarak, satış bedelinin arasında bölüştürülmesi ile aynen taksim edilmesine karar verebilir.
İzale-i Şüyu Davası Ne Kadar Sürer? İzale-i şüyu davası davalı sayısına göre değişmekle beraber yerel mahkeme süreci tahmini 10-12 ay civarında sürer. Eğer davalılardan biri karar itiraz ederse dosya istinaf mahkemesine taşınır. İstinaf mahkemesinde de tahmin 6-8 ay bekleme süresi söz konusu olabilir.
PAYLAŞMA (TAKSİM), tapuda hisseli olarak tescilli taşınmazdaki ortaklığın sona erdirilmesi amacıyla, her hissedara en azından bir mal düşecek şekilde paylaştırılması işlemidir.
Paylı mülkiyete tabi olmayan bir taşınmazda paydan söz edilemeyeceği için fiili taksim de söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle, ne tek kişi mülkiyetinde ne de elbirliği ile mülkiyetin söz konusu olduğu durumlarda fiili taksim hâli gündeme gelmez.
İzale-i şuyu davası sonucu para ne zaman ödenir diye bakıldığında ise bilirkişi raporunun kesinleşmesi üzerine para banka hesabına yatırılmaktadır.
Tapu sahiplerinin kendi aralarında hazırladıkları rızai taksim sözleşmesinin maddeleri üzerinde anlaştıktan sonra Tapu Sicil Müdürlüğünde ayrıca bir resmi senet düzenlemeye gerek yoktur. Fakat paylı mülkiyete dair durumlarda rızai taksim yapılması halinde tapu harcı ödenir.
Arsa paylı mülkiyet ise hissedar kendi payını bağımsız olarak satabiliyor. Ancak önalım hakkına sahip olmaları nedeniyle önce diğer hissedarlara haber vermek gerekiyor. Hissedarlardan almak isteyen olmazsa hissedar payını üçüncü kişilere satılabilir. Elbirliği mülkiyette ise ortaklardan biri hisse satışı yapamıyor.
Paylı mülkiyet fiili olarak bölünmemiş tek bir mal üzerinde kurulur ve paylı mülkiyete konu olan mal bir bütün halinde tek bir mülkiyete tabi olur. Paylı mülkiyette her paydaş mülkiyet hakkını payı oranında kullanacak olup, her paydaş soyut bir pay üzerinde diğerlerinden bağımsız olarak tasarruf yetkisine sahiptir.
Bu bağlamda somut olaya göre değişmekle birlikte davanın konusu taşınmazsa asgari 5000 TL ile 10.000 TL arasında bir yargılama harç ve gideri olacaktır. Dava masrafını davayı açan ortak yani davacı ödeyecektir. Ancak dava sonucunda söz konusu masraflar tüm ortaklara payları oranında yükletilecektir.
İzalei şuyu davasında şu durumlar bekletici mesele yapılmaz: Taşınmaza yapılan bir takım masrafların iadesi ile ilgili davalar. Taşınmazın üzerinde intifa hakkı kurulmuş olması iddiası Kötüniyetle davanın bekletici mesele ile yavaşlamasını sağlamaya yönelik iddialar.
Dava masrafları avukat ve mahkeme harç bedelleri üzerinden hesaplanarak düzenlenmektedir. 2022 yılındaki ortaklığın giderilmesi davası masrafları, peşin harç bedel, dosya giderleri, tebligat gideri ve bilirkişi ile birlikte dava değerinin 100.000 TL olması sonucunda 3. 500 TL civarında masraf çıkacaktır.
Elbirliği halindeki mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi için öncelikli olarak miras sahibi olan bütün hissedarların imza atması gerekir. Bu işlemin doğal sürecidir yani tüm hissedarlar gelip imza atarlarsa elbirliğiyle halindeki mülkiyet paylı mülkiyete otomatikman dönüşmüş olur.
Paylı mülkiyette her ortağın üzerinde tasarruf edebileceği kendi payı vardır. Elbirliği mülkiyetinde ortakların tasarruf edebileceği kendilerine ait bir payları yoktur. Elbirliği mülkiyetinde ortakların tasarruf edebilecekleri payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır (TMK m.701/2).
Paylı mülkiyette ortaklardan her biri kendi payının hak ve yükümlülüklerine sahiptir. Bu payı rehnedebilir, alacaklılar tarafından haczettirebilir ve devredebilir. Ancak elbirliği mülkiyeti durumunda mirasçılardan herhangi biri kendi payını satma ya da başka birine devretme hakkına sahip değildir.
Bu müteselsilen sorumlulukları mirasçıların miras taksim sözleşmesi uyarınca paylaşımın gerçekleştiği tarihten itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Aynı zamanda müeccel borçlarda da muacceliyet tarihinden itibaren yine 5 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür.
Tapu belgesinin fotokopisini veya fotoğrafını paylaşmak; hak kaybına sebebiyet verebilecek bir sonuç doğurmaz. Bu sebeplerle tapu belgesinin kaybedilmesi, tapu belgesinin fotokopisinin veya fotoğrafının farklı birinin eline geçmesinin hukuken bir önemi bulunmamaktadır.
Tüm mirasçılar bir miras paylaşım sözleşmesi imzalayarak tapuda miras paylaşımı ve intikalini gerçekleştirebilir. Mirasçılar arasında uyuşmazlık çıkması durumunda mirasçılardan biri Sulh Hukuk Mahkemesinde miras paylaşımı davası açabilir. Bu davada miras paylaşımı yapılır ve sonrasında tapuda tescil ettirilebilir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 14.11.2017 gün ve E. 2015/32045, K. 2017/11096 sayılı kararı; “…Somut olaya bakıldığında, taraflar arasında imzalanan ücret sözleşmesinin 2. maddesinde davacı avukata dava konusunun değerinin % 6'sı oranında ücret ödeneceği kararlaştırılmıştır.
Paylı veyahut elbirliği mülkiyet ile hakimiyet kurulan taşınır ya da taşınmaz mal üzerindeki paydaşlığın sona ermesini sağlamaktadır. Ortaklığın giderilmesi davasında, taraflar paydaşların tamamıdır. Davanın sonucu, paydaşların tamamı bakımından aynı sonuçları doğurur.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ(Izale-i Şuyu) DAVASINDA DAVALI SATIŞ İSTEYEBİLİR Mİ? Bu hususta satış başlığı altında da belirttiğimiz üzere, davacı taraf aynen taksim istemiş olsa dahi davalılardan herhangi birisi satış istemesi durumunda aynen taksim mümkün olamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri