Toplam 6 adet meme uçları var, koltuk altına yakın görmüş olmanın sebebi de bu. Kedi, köpek gibi günlük hayatta emzirdiği görebileceğin canlılarda da aynı manzarayı görebilirsin çünkü birçok memeli türün devamını sağlayabilmek adına birden çok yavru doğurmakta nitekim bunların çok azı erişkinliğe ulaşmaktadır.
Morfolojisi: Uzunluğu 180-220 cm, kuyruk uzunluğu 8 -10 cm, omuz yüksekliği-cidago 85 - 125 cm ve ağırlığı ise ortalama 150 - 250 kg'dır. Bazı erkek bireyler 400-500 kg gelebilir.
Mayıs-haziran aylarında gerçekleşen çiftleşmeden yaklaşık sekiz ay sonra, ocak ya da şubat civarı, genellikle ikiz yavru dünyaya getirirler. Doğum, inlerinde gerçekleşir. Ayıların gebelik süreci doğada çok az canlıda görülen bir özelliğe sahiptir.
Yayılış Alanları Nerelerdir? Ülkemizde görülen bozayı alt türü Avrasya bozayısıdır. Bu alt tür Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, Toros'lar, İç Ege Dağları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösterir. Türkiye'deki popülasyonlarının ise 3.000-5.000 arasında olduğu düşünülüyor.
Ayılar Köpeğimsiler veya köpek benzeri etoburlar olarak sınıflandırılır. Her ne kadar sadece sekiz ayı türü mevcut olsa da, Kuzey yarımkürede ve kısmen Güney yarımkürede çok çeşitli habitatlarda görülürler. Ayılar, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında yaşarlar.
İlgili 27 soru bulundu
Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir. Bu süre içinde beden ağırlıklarının yaklaşık dörtte birini kaybederler.
Dünyadaki en tehlikeli ayı bir kutup ayısıdır.. En büyük modern ayı Kutup beyazıdır, yüksekliği 3 metreyi geçebilir ve ağırlık - bir ton.
Bugün Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde diyebileceğimiz ayı popülasyonuna sahip yerlerimiz var. Doğu ve Batı Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da önde olan yerlerimiz var. Türkiye'nin diğer bütün bölgelerinde de ayı popülasyonları var fakat çok yüksek olduğu yerlerden bahsediyoruz.
En büyük ve ağır Alaska boz ayısı vahşi yaşamda keşfedilmiş ve ağırlığı 1200 kg'dan fazla ölçülmüştür. Dişiler erkeklerden % 30 daha küçük ve % 20 daha hafiftir.
En büyük popülasyon 120.000 kadar bozayı ile Rusya'dadır, daha sonra sırasıyla ABD'de 32.500, Kanada'da 25.000 ve Romanya'da da 5.000'lik popülasyonlar gelir. bozayı günümüzde şu ülkelerde görülmektedir: Afganistan, Arnavutluk, Andorra, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Bhutan (muhtemelen soyu tükenmiş), Bosna ve Hersek ...
Çok anlamlı yavru adlarından biri de 'boduk'tur. Bu sözcük için ayrıca bkz.: ayı yavrusu, manda yavrusu. 'Boduk' sözcüğü eskicil öğelerdendir. Orta Türkçede botu, botuk “potuk, deve yavrusu” (DLT IV / 105) biçimlerinde geçmektedir.
Mayıs-Temmuz aylarında çiftleşen ayılar, Ocak-Mart döneminde yavrularını dünyaya getirir. Doğduklarında son derece savunmasız olan yavrular, yaklaşık beş ay kadar anne sütü emer ve hayatta kalabilmek için gerekli olan eğitimlerini tamamlamak üzere yaklaşık 2,5 yıl anneleriyle yaşar.
Diğer tüm Ursus ayılarındaki gibi yavrular doğduklarında çok küçüktür. Tipik olarak 30 cm. boyunda ve ortalama 700 gr. ağırlığında olurlar. Doğduklarında neredeyse tamamen korumasız, tüysüz ve kördürler. Bir ay sonra gözleri açılır, 1,5 ay sonra ise yürümeye başlarlar.
Bir ayıdan koşarak asla kaçamazsınız. Saatte 50-60 km hıza kadar ulaşabilirler. Bazı kaynaklarda ön ayakları kısa olduğu için yokuş aşağı zor koştukları söylenir ama çoğu durum için geçerli değildir. Ayının koşamayacağı kadar dik bir yerden siz de koşamazsınız.
evet evcilleştirilir. Hayvanın omur iliğine yerleşiyor.
Türkiye'nin kuzey ve doğu bölgelerinin neredeyse tamamı Boz ayının yaşam alanlarıdır. Ayrıca Çanakkale – Edremit – Balıkesir üçgeninde, Marmaris – Bodrum – Fethiye'nin kuzeyindeki dağlık bölgede, Antalya – Isparta – Anamur kuzeyinde ve Mersin – Adana kuzeyindeki dağlık alanlarda da yaşamlarını sürdürmektedirler.
Ayılar genellikle Güney Amerika ve Asya kıtalarında yaşıyorlar. Büyük gövdeleri ve uzun burunlarıyla dikkat çeken hayvanlardır.
Türkiye'de yaşamını sürdüren yalnızca bir ayı türü bulunur. Bu ayı Kuzey Amerika ve Avrupa ile Berber Asya'da bulunan Boz Ayıdır.
Öncelikle ayıları tanıyalım. Ayılar, güçlü ve hızlı hayvanlardır, çok süper koku duyularına sahiptir,sesleri orta hassasiyette algılarlar ancak görme yetenekleri çok ta iyi değildir, yani bir ayı sizi görüp duymaktan ziyade ilk olarak kokunuz ile algılar.
Rusya'nın sembolü olan ayı, çizgi filmde güçlü ve başkasının evine, yurduna, toprağına hakkı olmayarak el koyan bir karakter olarak yansıtılıyor” belirtildi.
Son dakika haberine göre, geçtiğimiz günlerde Büyükçekmece Cumhuriyet Mahallesi Kemerdere Vadisi mevkiinde 2 gün üst üste ortaya çıkan boz ayı, üniversite öğrencisi Feraye Talay tarafından fark edildi.
Bu nedenle onlara "açık toprak rengi" anlamına da gelen "boz" ayı deniyor. Memeli bir hayvan olan boz ayı yaşayan en büyük etçillerden biri. Boz ayıların boyları başlarından, kuyruğun başladığı yere kadar 1 ila 2,8 m arasında değişiyor. Ağırlıkları ise 80 - 600 kg arasında değişim gösterebiliyor.
Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu yaptığı açıklamada, “insan-ayı çatışması”nın çözüm bekleyen bir sorun olduğunu ve ayıların en çok korktuğu şey insanlarla karşılaşmak olduğunu söyledi.
Aslan daga etçil ayıdan, ayı bal da yer ot da yer. Ayıda Aslandan daha çok güç var ve kas var o doğrudur. Ama Aslanın ısırma gücü daha kuvvetli ve dişleri daha büyük.
Dünya üzerinde yaşayan 8 ayı türü bulunur. Avustralya ve Antarktika kıtaları haricinde dünyanın hemen hemen her yerinde ayılara rastlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri