Astsubay olan kişi karakol komutanı, tank komutanı, bölük astsubayı, tim komutanı, takım astsubayı görevlerini icra edebilirler. Astsubay olarak görevini yapmış kişiler isteğe göre daha sonra subay da olabilirler. Astsubaylıktan subaylığa geçiş yapılmak istendiğinde 4 senelik üniversite mezunu olunması gerekir.
Aynı zamanda takım komutanı olabilirler ya da takım komutanı yardımcısı olabilirler.
Astsubayların görevleri bulunduğu komutanlığa ve sınıfa göre değişkenlik gösterebilmektedir. Astsubaylar genel olarak bakıldığında takım Astsubayları, tank komutanlığı, tim komutanlığı, bölük astsubaylığı, karakol komutan yardımcılığı, kısım amirliği veya karakol komutanlığı görevi yapabilmektedirler.
İçişleri Bakanlığına bağlı bir askeri rütbedir. Astsubay Kıdemli Çavuş: Takım komutanlığı yapan askeri rütbedir. Astsubay Üstçavuş: 6 yıl astsubay olduktan sonra yükselen askeri rütbedir.
2003 yılında Astsubaylardan Subay olanlar Kıdemli Yüzbaşı rütbesine kadar yükselebilme kıstası yeniden düzenlenmiş ve şu anki hali ile 4 yıllık üniversite mezunu astsubaylar subay rütbesini haiz olduklarında albay rütbesine kadar yükselebilmektedirler.
İlgili 27 soru bulundu
Subay sınıfı askerler, Astsubay sınıfı askerlerin üstü konumundadır. Buna göre Subay sınıfında yer alan Teğmen, Astsubay'dan yüksektir.
Astsubaylıktan subaylığa geçenlerin ancak yüzbaşılığa kadar yükselebileceğine ilişkin hüküm Milli Savunma Komisyonunda kaldırıldı. Astsubaylıktan subaylığa geçenlerin ancak yüzbaşılığa kadar yükselebileceğine ilişkin hüküm Milli savunma Komisyonunda kaldırıldı.
Astsubay olarak görev yapılan 4,5 ve 6. yıllarda (4 yıllık üniversite mezunlar) Subaylık sınavına tabi tutulurlar. Başarılı olanlar (değişiyorsa yeni) sınıfında Sınıf Okulu eğitimini başarıyla tamamlarlarsa Teğmen olarak mezun olurlar.
Uzman erbaş görevindeki tüm sorumluluklarınızı yerine getirdikten sonra astsubaylığa yükselmeye hak kazanırsınız. Astsubay olan kişiler belirli kriterlere göre rütbe kazanmaya devam ederler ve bu rütbeleri kollarında taşırlar. Çizgi halinde olan rütbeler astsubay rütbeleridir.
En İyi Cevaplar. Önlisans menzunu isen Astsubay olmak kolay. Operasyona Uzman Çavuştan-Yüzbaşı arası bütün rütbeler gider. Astsubayların pek fazla görevi yok.
Astsubaylar, bir üst rütbe olan subaylığa geçiş yapabilmektedirler. Astsubayların subaylığa geçiş yapabilmek için en az 4 yıllık bir okuldan mezun olmaları gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve sağlık şartlarını karşılayan kişiler astsubay olabilir. Astsubay olmak isteyen kişiler, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda başarılı olması ve Milli Savunma Bakanlığına bağlı olan Astsubay Meslek Yüksek Okullarını bitirmeleri gerekir.
Lisans programını tamamlayan astsubaylar mensubu oldukları kuvvet komutanlıkları tarafından yapılan iç kaynaktan subay temini kapsamında gerekli sınav ve eğitimlerde başarılı oldukları takdirde “subay” olabilmektedirler.
Bundan böyle çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak. Kısa ve uzun dönem askerlik yapanlar ise çatışma bölgelerine gitmemekle birlikte, yine üs bölgelerinde görevlendirilmeye devam edecek.
Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından doğrudan Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine sözleşmeli subay ve astsubay alımı yapılabilir.
Astsubay Çavuş – terfi için 3 yıl. Astsubay Kıdemli Çavuş – terfi için 3 yıl. Astsubay Üstçavuş – terfi için 6 yıl beklemesi süresi, 3 yılı kıdemli olarak. Astsubay Kıdemli Üstçavuş – terfi için 6 yıl bekleme süresi, 3 yıl kıdemli olarak.
Yani görevdeki bir astsubay 43 yaşında, Kıdemli başçavuş olduğunda ise azami 55 yaşında zorunlu olarak emekli edilirler. Görevden ayrıldıklarında ise 60 yaş vb. gibi yaşlara tabi olurlar.
Uzmanlıkta Doğu Görevi Kaç Yıl? Yapılan yeni düzenlemeler ile Muvazzaf personelin görev süresi 1 yıl fazlası olarak belirlendi. Bir Astsubay'ın SHB görev süresi 2 yıldır. Böylelikle Jandarma Uzman Çavuşların askerde doğu görevi süresi 3 yıla düşmüştür ve görev süresi düşen uzman çavuşlara bilgi verilmiştir.
Subay ve astsubay iken TSK Personel Kanunu md. 112/4 uyarınca TSK ile ilişiğini kesilenler hakkında tazminat sorumluluğu doğar bu durumda subay ya da astsubaylar kendine yapılan masrafların 4 katı kadar tazminat öderler.
Öğrencilere mezuniyetlerini müteakip, “astsubay diploması” ile birlikte, bitirmiş olduğu bölüme ait “ön lisans diploması” da verilmektedir. Astsubaylar, devlet memurudur ve mezun olur olmaz maaş almaya başlamaktadırlar.
Bir astsubay, “Rütbeli kesimin üçte ikisini astsubaylar oluşturuyor fakat lojman dağıtımında yüzde 55 subaylara tahsisat yapılıyor. Ayrıca en iyi lojmanlara onlar geçiyor.
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Hamza Dürgen, geçmiş yıllarda astsubay kökenli Cemal Balıkçı ile Engin Çırakoğlu'nun generalliğe yükseltildiğini belirtti.
Soruna gelecek olacak olursak; astsubay, uzman erbaşların amiridir veya üstüdür.
Astsubaylıktan Subaylığa Sınavsız Geçiş
Sınavı geçen personellerden; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca belirlenen esaslar dâhilinde yapılacak subaylık nosyonu kazandırma eğitimini başarı ile bitirenler, bitirdikleri tarihten geçerli olarak teğmen naspedilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri