ayran, içinde katı madde bulunduran sıvı bir maddedir.
Ayran karışımına bakacak olursak sıvı ve katı taneciklerinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu karışımda katı ve sıvı tanecikler eşit miktarda dağılmazlar. İlk bakıldığı zaman ayran bir homojen sıvı olarak görülebilir. Çünkü ayrana ilk bakıldığında tek bir madde olarak görülmektedir.
Yoğurdu katı olarak kabul edebiliriz.
sıkıştıramıyorsan sıvıdır. yani su içeriğine göre değişir sorunun cevabı. süzme yoğurt veya torba yoğurdu katıdır. akışkan, kızartmanın üzerine dökülen yoğurt sıvıdır.
Gaz yapan içecekler şunlardır: Soda, maden suyu ve gazoz gibi karbonatlı içecekler. Kahve. Süt ve süt ürünleri ile hazırlanan içecekler(muzlu süt, ayran, kefir vb.)
İlgili 40 soru bulundu
ayran, içinde katı madde bulunduran sıvı bir maddedir.
Örneğin bal da bir sıvı olmasına rağmen bir kaptan boşalması su ya da diğer pek çok akışkana göre daha uzun sürer.
Maddenin Sıvı Hali
- Belirli bir hacimleri vardır. - Ancak belirli bir şekilleri yoktur. - Bulundukları kabın şekillerine alırlar. - Zeytinyağı, su, süt ve benzin gibi maddeler sıvıdır.
“Yoğurt; tercihen homojenize edilmiş sütlerin Streptecoccus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus'un etkisiyle laktik asit fermentasyon sonucunda elde edilen ve yoğurt kültürlerini canlı olarak ihtiva eden fermente bir süt ürünüdür.”
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Süt, dişi memelilerin yavrularını beslemek için memelerinden gelen, besin değeri yüksek olan beyaz bir sıvıdır.
Su, çay, yağ maddeleri sıvı halde bulunur.
Yumurta sarısı su, yağ, protein, vitamin ve mineralden oluşur. Pişmeden önce yumurta akı ve yumurta sarısı sıvıdır. Bu sıvılar ısının etkisiyle kimyasal değişime uğrar. Yumurta akı çiğken saydam ve sıvı hâldeyken pişmiş yumurtanın akı beyaz ve katı hâldedir.
'Türk Gıda Kodeksi, Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde (2009/25) ayran, “Yoğurda su katılarak veya kuru maddesi ayarlanan süte Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus'un kültürleri katılarak hazırlanan fermente süt ürünü” olarak tanımlanmıştır.
Ayran, yoğurt, su ve tuzdan oluşan geleneksel bir Türk içeceğidir. Türk Gıda Kodeksi'ne göre ayran; ''Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan süte yoğurt kültürü ilave edilerek içilebilir kıvamda hazırlanan fermente üründür.'' şeklinde tanımlanmaktadır.
Su ve yoğurttan oluşan ayran, heterojen bir karışımdır.
Su ve ayran saf maddedir.
Yoğurt, en çok kalsiyum içeriğinden zengin olması ile bilinen bir besindir. Yeterli ölçüde vücuda alınan kalsiyum kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu açıdan özellikle osteoporoz gibi hastalıklara karşı koruyucu olabilir. Diş sağlığı için de vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyuma günlük beslenmede mutlaka yer verilmelidir.
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür.
Sıvı, maddenin ana hâllerinden biridir. Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir; içine konuldukları kabın şeklini alır, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir.
Suyun basit fakat çevre açısından son derece önemli bir özelliği de suyun sıvı hâli üzerinde batmadan yüzebilen, suyun katı hâli olan buzdur. Bu katı faz, (sadece düşük sıcaklıklarda oluşabilen) hidrojen bağları arasındaki geometriden dolayı, sıvı hâldeki su kadar yoğun değildir.
Sıvılar elimizle tek tek sayamadığımız ölçümlerdir. Bu ölçümler şişe ya da farklı kapların içerisine konan maddelerdir. Bunlara örnek verecek olursak süt ya da su gibi akışkan maddeler söylenebilir. Biz bunlara sıvı diyoruz.
kabuklu meyvelerin yenilebilir kısımları olarak belirtiyor. pekmeze sıvı pekmez deniliyor. pekmezler tebliğ gereği "Tatlı sıvı" olarak tanımlanıyor.
Su yeterince soğuduğunda donar, buz hâlini alır. Buz suyun katı hâlidir.
Genellikle hayvansal yağlarda yağın çoğunluğu doymuş yağdan oluşur, bu yüzden hayvansal yağlar çoğunlukla katı halde bulunurlar. Bitkisel yağlar ise büyük oranda doymamış yağlardan oluştuklarından sıvı haldedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri