Fren Kampanalarının tercih sebebi olmasının nedeni araç için çeşitli avantajlar sağlamasıdır. Bu avantajlar: Güçlü Frenleme Sistemi: Geniş temas alanı ve yüksek sürtünme yüzeyi sayesinde güçlü bir frenleme etkisi sağlar.
Soruya gelince evet yapılabilir ama aynı kasa Corsa'nın arka frenleri diskli olanından yoksa baya maliyetli olur..
Kampanalı sistemde ki gibi yine bir kaliper içinde, çalışan pistonlar fren hidrolik mekanizması ile balataları sıkar ve yine sürtünme ile frenleme sağlanmış olur.
Kampana olması ABS sistemini kesinlikle etkilemez.
Kampanalı fren, fren kampanası adı verilen dönen silindir şeklinde bir parçaya dışa doğru basan bir dizi pabuç veya balatanın uyguladığı sürtünmeyi kullanan bir frendir.
İlgili 45 soru bulundu
Kampana frenlerde zaman içerisinde kir ve toz birikmesi olabilir. Bu da tozların ve kirlerin balataya yapılmasına sebep olabilir. Frene basıldığında rahatsız edici bir ses duyarsanız, sebebini kendiniz çözmek yerine yarım almanız daha sağlıklı olacaktır.
Kampana; araçların arka lastiklerinde bulunan ve dönüş hızını yavaşlatarak aracın durmasına yardımcı olan bir fren sistemi parçasıdır. Dökme demirden imal edilen bu parça, merkez noktasından dış noktaya doğru bir sıkıştırma yapar ve böylece sürtünmeyi arttırır. Bu da tekerleklerin dönüş hızının yavaşlamasını sağlar.
Disk-Kampana, Hangisi Daha İyi? Her ikisi de aynı temel hidrolikle çalışmasına rağmen, iki tip fren farklı performans gösterir. Disk frenler daha verimlidir, daha iyi durma gücü sağlar, ısıyı daha kolay dağıtır ve ıslak koşullarda daha iyi çalışır, aynı zamanda daha az karmaşıktır.
ABS fren sisteminin etkin olarak çalıştığını, fren pedalına sert ve ani biçimde bastığınızda, otomobilinizdeki mekanik titreşimi hissederek anlayabilirsiniz. Basınç dalgalanmaları ve fren pedalının sertleşmesi de ABS fren sisteminin devreye girdiğini gösterir.
Tekerlek fren silindiri, kampanalı frenli bir arabadaki hidrolik fren sisteminin bir parçasıdır. Her fren kampanasının arkasında bir tekerlek silindiri bulunur.
Bazı kampana frenlerde, kampana üzerinde, balatanın ne kadar kaldığını görebileceğiniz bir inceleme deliği vardır. Kampana fren balataları 1.5 mm kalınlığa düştüğünde değiştirilmelidir.
Balatanın bitmesi, frenlerin tutmasını engelleyecektir. Araç sürülürken frene basılması durumunda %75'e kadar bir kayıp yaşanacaktır. Fren balatalarının bitmesi durumunda araç 30 km hız sınırında sürülmelidir. 30 km hız üzerinde araç sürülürse, fren tutmayacak ve büyük kazalara yol açacaktır.
tek yiv varsa, fren balatasını takın. Eğer balata, ters tarafa takılıysa, frenlerinizden son derece tiz bir gıcırdama sesi gelir.
Fren diskleri normal şartlar göz önüne alındığında 60.000 – 80.000 km aralığında bir ömre sahiptir. Diskinizin ömrünü kişisel kullanım alışkanlıklarınızla uzatıp kısaltabilirsiniz.
Frene basınca aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan parça ise fren diskidir. Fren disklerinde sorun varsa veya fren diskleri bittiyse frenleme sağlıklı bir şekilde yapılamaz. Periyodik bakımlarda fren diskleri kontrol edilir. Bu nedenle aracınızın bakımlarını aksatmamanızı öneriyoruz.
Yanılmıyorsam hız olarak 15 km/saatin altında ABS nin devreye girmesi yasak. Devreye girdiği anda hız mutlaka 15 km üzerindedir.
ABS fren sisteminin açılımı şöyle: Öncelikle ABS kısaltması, İngilizce “Anti-lock Braking System” kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Motorlu araçlarda sürüş güvenliğine odaklanan sistemlerden biri hatta en popülerleri arasında yer alıyor.
tekerlek asfalta tutunamayıp kaydığı her anda devreye girer.. özellikle düşük hızlarda..30-60 arası mesela..
Aynı işlem kampanalı frenlerde de geçerlidir, fren kampanaları da taşlanarak düzeltilmektedir. Disk ya da kampanada çok fazla dalgalı aşınma söz konusuyken, taşlattırmadan ya da değiştirmeden, fren balatalarını değiştirirseniz, bu ses tekrar ortaya çıkacaktır, buna dikkat edilmelidir.
ABS fren basıncını modüle ederek tekerleklerin kilitlenmesini önlerken, CBS frenleme kuvvetini ön ve arka tekerlekler arasında dağıtır. Bu sistemlerin her ikisi de dengeyi artırır, durma mesafelerini azaltır ve sürücüler için daha kontrollü ve öngörülebilir bir frenleme deneyimi sağlar.
Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor. Ancak disklerdeki hasarı tespit etmek her zaman mümkün olmadığından, her balata değişiminde fren disklerini de değiştirmekte yarar var. Bu sayede hem fren performansını artırabilir hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz.
Kampana diğer isimleri ile zil veya çan olarak ta tanımlanmaktadır.
Honda tarafından geliştirilen CBS, sürüş esnasında yapılan fren gücünün %70'e %30 olarak tekerlere dağıtılmasını mümkün kılan bir frenleme sistemidir. CBS sistemi olan motosikletlerde, ön frene basıldığında %70 ön disklere baskı uygulanırken, %30 arka disklere baskı uygulanır.
Araç sahipleri, her 10.000 kilometrede bir fren balatalarını değiştirmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri