Sofralarımızın eşsiz lezzetleri yoğurt ve ayranda laktik asit oldukça fazla bulunuyor. Laktik asit denilen kimyasal yapı, vücudumuzda bulunan sinir bölgelerinin gevşemesine yol açmaktadır. Yani dolaylı olarak insan vücudunda rahatlamaya ve uyku halinin gelmesine sebebiyet vermektedir.
Kefir, ayran, yoğurt gibi gıdalar da içeriklerinde laktik asit bulundurduklarından uyku getirme özellikleriyle bilinirler. Ayrıca B vitamini eksikliği, kanser, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklar da laktik asidin üretilmesine neden olabilir.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Ayran ve yoğurt ikilisi herkesin bildiği uyku getiren yiyeceklerin başında yer alır. Ayran veya yoğurt tüketimi yatmadan önce yapılırsa kişiyi rahatlatarak uykusunu getirir. Patates içinde bulunan tripofan sayesinde dengelerinizi sağlar ve uykuya geçişi hızınızı kısaltır.
Günde 1 kase yoğurt yiyin
Yapılan çalışmalar probiyotiklerin kronik yorgunluğun etkilerini azalttığını gösterir. Yoğurdu ara öğünlerde sade veya meyveyle, ana öğünlerde ise yemeklerinizle birlikte tüketebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Halsizlik hissi ile baş etmek için gerekli vitamin ve mineralleri düzenli olarak takviye etmek, dengeli beslenmek ve düzenli spor yapmak en temel yöntemlerdir. Yorgunluğunuz her gün aynı derecede devam ediyorsa ve / veya 2 haftadır devam ediyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak da fayda vardır.
Sürekli yorgunluk hissinin birçok sebebi olabilmektedir. Anemi, tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, uyku bozuklukları, depresyon ve stres sonucu sürekli yorgunluk hissi görülebilmektedir.
Protein ve vitamin açısından zengin olan ayranı tükettiğinizde ihtiyacınız olan enerjiyi karşılayabilirsiniz. Asitli ve kafeinli içeceklerden daha sağlıklı kabul edilen ayran ile kendinizi dinamik bir güne hazırlayabilirsiniz.
Aşırı sıcakların kurtarıcısı olarak bilenen ayran, özellikle ağır yemeklerden sonra tüketildiğinde hazmı kolaylaştırır. Her gün 1 bardak tüketilen ayran bağırsak hareketlerini arttırır ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Aç karnına tüketildiğinde daha etkili sonuçlar alınır, mideye zarar vermez.
Ayranın uyku problemine koşulsuz iyi geldiği herkes tarafından bilinmektedir. Geceleri uyku problemi çeken kişilerin uyku vaktinden birkaç saat önce bir bardak ayran tüketmeleri o gece deliksiz bir uyku çekebilmelerine olanak sağlayacaktır.
Besin değeri en yüksek olan yoğurt süt ve süt mayasından elde edilir. İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 6000 yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar.
Ayranın mineraller bakımından da zengin olduğuna dikkat çeken Arıcan, “Ayran, kalsiyum, potasyum, fosfor, B2, B12 mineralleri bakımından çok zengindir. Dolayısıyla çocukluk döneminden başlayarak yaşamın tüm evrelerinde günde en az bir bardak tüketilmelidir.
Ayranda A, B, C, D ve E vitaminleri yer alır. Bolca kalsiyum içerdiği için de zihin gelişimine destek olur. Çocukların günde 1 bardak ayran tüketmesi, daha zeki ve başarılı olmasını sağlar. Ayrıca hamilelikte ayran içmenin faydaları ile bebeğin zihin gelişimini olumlu yönde destekleyebilirsiniz.
Sporcu içeceği olarak Ayran:
Dolayısıyla yoğurttan yapılan içecek olan ayranın hem whey proteinlerden zengin, hem de sıvı ve elektrolit (sodyum, klor vb.) kaynağı olduğundan sporcular ve spor yapanlar için mükemmel bir spor içeceğidir.
Demir içeren gıdalar yeşil yapraklı sebzeler, et ve balık tüketirseniz halsizliği önlemiş olursunuz. Karbonhidrat içeren gıdalar vücuda enerji veren ve zinde tutan gıdalardır. Özellikle nişasta içeren gıdalar, sebze ve meyveler, tahıl içeren gıdalar almanız gün içerisinde oluşan halsizlik sorununa takviye olacaktır.
Her yiyecek ve içecekte olduğu gibi fazla ayran tüketmenin de çeşitli zararları bulunur. Bu zararların en çok görülen etkisi bağırsak sorunlarıdır. Probiyotik içeren ayran, bağırsaktaki bakterilerin artmasını sağlar. Bu sebeple kabızlık ve ishal gibi sorunlar oluşabilmektedir.
Aşırı tuzlu ayran tüketimi ve ayran miktarının fazla oluşu vücutta şişkinlik hissine neden olacaktır. Aynı zamanda tuz vücutta ödem yaparak kısa süreli bir kilo miktar artışına neden olabilir. Kafi miktarda alınan tuzlu ayran kilo yapmamaktadır.
Düzenli olarak ayran tüketimi kemik sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Ayranın içerdiği kalsiyum aynı zamanda hücrelerin sağlığının korunmasına ve kas sağlığına önemli katkılar sağlar.
Ayran; kalsiyum ve protein dışında fosfor, potasyum, A, B2, B6, B12 ve D gibi vitamin ve mineralleri de içerir.
Kabızlık gibi sindirim problemleri yaşıyorsanız sodalı ayran size şifa olabilir. Yemekten sonra ya da yemek sırasında bir bardak sodalı ayran tüketerek sindirim sürecini hızlandırabilir, şişkinlik ve ağrı gibi çeşitli mide problemlerinin önüne geçerek daha iyi hissedebilirsiniz.
Ancak hazır ayran tüketirken dikkatli olmak gerekir. Çünkü hazır ayranda yoğurt mayası yerine katkı maddeleri kullanılabilir. Bu da ayranın besin değerini ve faydalarını azaltabilir. Ayrıca hazır ayranda şeker, koruyucu, renklendirici gibi zararlı maddeler bulunabilir.
Sodyum ve potasyum vücudumuzun temel mineralleridir. Herhangi bir nedene bağlı olarak potasyum veya sodyum eksikliği olduğunda vücutta yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları olabilir. Ayrıca kol ve bacaklar başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde kramplar ortaya çıkar.
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri