Doğru yazım: :[1] ayırt etmek.
Ancak halk arasında konuşurken ya da yazarken genel olarak ayırt etmek ifadesi kullanılır. Bu birleşik fiil türündeki ifadenin bitişik olarak yazılması doğru değildir. Ayırt etmek TDK kurallarına göre ayrı olarak yazılır. Bitişik olarak yazılması yazım hatası olarak kabul edilir.
Ayırt etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: Birkaç şeyi birbirinden ayıran niteliği anlamak, tefrik etmek, temyiz etmek.
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı "Zehir etmek" olan kelimenin doğru kullanımı "Zehretmek" olmaktadır.
Ayırt etmek: Birkaç şeyi ayırt birbirinden niteliği anlamak, tefrik etmek, temyiz etmek.
İlgili 28 soru bulundu
Ayırt edici nitelik; iki ürün yan yana getirildiğinde bilirkişi incelemesi sonucu, o ürünlerin tüketici üzerinde bıraktığı genel izlenim olarak değerlendirilmektedir. (Tasarımlar üzerinde "%" oranlarıyla benzerlik kriteri yapılmamaktadır.)
Kavram, nesnelerin ya da olayların ortak özelliklerini kapsayan ve bir ortak ad altında toplayan genel tasarımdır. Kavramlar, soyuttur ve gerçek dünyada yoktur. Benzer olan fikirleri, insanları, olayları vs gruplandırmak için kullanılan bir sınıflamadır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Tanrı'ya minnet duygusunu sunmak, şükreylemek, bir kimseye minnet duymak, gönülden borçlu anlamına gelir. Bu kelime genellikle şükür etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı şükretmek şeklinde olmalıdır.
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
Ayırt etme ise bir ortamda işe yarayan bir davranışın başka ortamda işe yaramaması sonucu o davranışın sadece pekiştirildiği ortamda kullanılmasıdır. Aynı örnek üzerinde konuşursak, çocuğun ağlama davranışı evde pekiştirilirse evde her istediğini elde etmek için ağlayacaktır.
ayırt etmeksizin, gelişigüzel, özensiz, rastgele: teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı "Lâlettayin bir mart gününün, lâlettayin bir pazartesi..."- S. F. Abasıyanık.
Dilimize Arapçadan geçen iftihar kelimesi, fahr kökünden türetilmiştir. Fahr kelimesinin Türkçe karşılığı övünçtür. İftihar ise, kişinin gerçekleştirdiği ya da vesile olduğu bir şeyden ötürü kendisiyle övünmesi anlamına gelir.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre farz etmek kelimesinin doğru yazılışı "farz etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Özellikle yazımında sıkça hata yapılan birleşik kelimeler farklı durumlara göre bitişik veya ayrı yazılır. Yazımı gelenekleşen kelimeler arasında sayılan dereotu doğru yazılışı ise “dereotu” şeklinde bitişik kullanımıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Türk dilini korumak ve yaşatmak adına 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerine ve derlemelerine internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. TDK sözlüklerine göre "hak etmek" kelimesi ayrı yazılıyor.
Her ne kadar iki ayrı anlamı olan sözcükler ayrı yazılsa da bazı kalıplaşmış kelimeler bitişik yazılışı doğru kabul edilmektedir. Başıboş sözcüğü de bitişik yazılması gereken kelimeler arasında sayılmaktadır. TDK'ya göre başıboş sözcüğü birleşik yazılmalıdır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Bir kesim günümüzde hala bu sözcük grubunun bitişik yazılması gerektiğine dair bilgi verir. Özsaygı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu açısından bu Kelimenin doğru şekilde yazılışı 'öz saygı' olarak ayrı biçimde gerçekleşmesidir.
Mekke döneminde inmiştir ve iniş sırasına göre 5. suredir. Kur'an'ın ilk suresi olduğu için, adını ''başlangıç, açılış'' anlamlarına gelen ''fatiha'' kelimesinden almıştır. Önemine ithafen Fatiha-ı Şerife olarak da hitap edilir.
Öz Türkçe bir kelime olan benimsemek, ''ben'' zamirinden türetilmiştir. Dil devriminden sonra literatüre giren bu kelime, kendime yakın bulmak, içselleştirmek ve alışmak anlamına gelir. İnsanlar hızlı bir şekilde uyum sağladığı mekanlara ya da kolay iletişim kurduğu insanları çok çabuk benimser.
Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir. “Genel” ve “evrensel” kavramlarının da anlamdaşı olmaktadır. Tümel; kişiye ait olanı söyleyen tekile ve birkaça ait bulunanı söyleyen tikel terimleri ile beraber felsefenin en önemli kavramlarından bir tanesini oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri