Değinilen faydaları arasında bu bitkinin iltihap sökücü özelliği olduğu yer alır. Ayrık otu idrar yolu enfeksiyonlarında ve cilt iltihaplarında etkili olmaktadır. Bu bitkinin çay halinde tüketilmesiyle beraber vücut temizlenmektedir.
Kurutulan ayrık otu kökünün yaklaşık olarak 20 gramı 1 litre kaynar suda haşlanarak demlenir. Kullanım dozu olarak günde 4 bardak yemeklerden önce önerilir. Aktardan alınan toz ayrık otu için ise bir fincan ılık su ile karıştırılarak tüketilir.
Ayrık (Agropyron repens) köklerinden salgılanan bazı maddelerde kültür bitkilerine toksik (zehirli) olabilmektedir.
Özellikleri : Diüretik / idrar söktürücü, depüratif / kanı temizleyici, sedatif / gevşetici, ekspektonan / balgam söktürücü, antifebril / ateş düşürücü, antihelmintik / bağırsak kurtlarını düşürücü, koleretik / safra akımını sağlayıcı. Faydaları : İltihaplı hastalıklarda rahatlatıcı ve ferahlatıcı olarak kullanılır.
Oldukça şifalı bir bitkidir. Toprağın altında bulunan sarımtırak renkteki kökleri, bitkisel ilaç olarak kullanılır. Ülkemizde yaklaşık yirmi farklı türü yetişen ayrık otu, Mekke ayrığı olarak da adlandırılır.
İlgili 32 soru bulundu
Ayrık otu kökleri ilkbahar ve sonbahar aylarında toplanıp kurutulur.
SUPER GALLANT® ile en iyi ve kesin netice yabancı otların 15-20 cm boyunda, 5-6 yapraklı devresinde kullanıldığında alınır. İlk uygulamadan 20-25 gün sonra aynı dozda yapılan ikinci uygulama ile tarlada yeni çimlenen yabancı otlar da kontrol edilir. Köpek dişi ayrığı ve ayrık otu mücadelesinde tek uygulama yeterlidir.
Ayrık otuyla etkin mücadele yolu bedensel emekten geçer: Toprakta derinlere inip, ayrığın kökten sökülmesi ve tüm dallarıyla alandan toplanması gerekir. Hobi bahçelerinde ayrık otunu tümden kurutmanın en etkili yöntemi, bel ve kazma yardımı ile ayrık otunun bulunduğu bölgeyi iyice kazmaktır.
Açlık otu vücudun yağ yakmasında yardımcı olarak kilo verme sürecini hızlandırır. Doğal müshil etkisi gösterdiği için kabızlık sorununa çözüm sağlar. Bu yüzden bağırsaklara iyi gelir.
Köpeklerin yediği ot ayrıkotudur, yabancı literatüre köpek çimi olarak geçmiş olan bu bitkiye aslında gözümüz çok aşınadır fakat ot diyip geçeriz. Köpek iç güdüsel olarak bu bitkiyi tanır ve özellikle de sindirim sorunu ya da idrar yolları ile ilgili bir problemi varsa bu bitkiyi yer.
Ayrık bitkisi ülkemiz çayır-mera alanlarında, kurak ve dağlık bölgelerde doğal olarak yetişmektedir. Tarımsal üretimde ise otlak ayrığı, mavi ayrık ve yüksek otlak ayrığı ülkemizde yetiştiriciliği yapılan en önemli ayrık türleridir.
Ayrık otu faydaları İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanlar tarafından gündeme getirilmiştir. Değinilen faydaları arasında bu bitkinin iltihap sökücü özelliği olduğu yer alır. Ayrık otu idrar yolu enfeksiyonlarında ve cilt iltihaplarında etkili olmaktadır. Bu bitkinin çay halinde tüketilmesiyle beraber vücut temizlenmektedir.
Gübreyi gördüğünde ayrık otu da, çim de güçlenir (Güçlendirilmek istenen davranışlar nedeniyle tanınan haklar/olanaklar, istenmeyen davranışları da güçlendirebilir.
Latince adı 'Agropyron repens' olan Ayrık otu, buğdaygiller familyasındandır. Anavatanı, Kuzey yarımküre ve Anadolu'dur. Yabani olarak boş tarlalar ve yol kenarlarında yetişir. Yaprakları yeşil renkli, uzun, ince ve yassı olan çokyıllık bir bitkidir.
Zambak ve ayrık otu bitkilerinin rizom denilen toprak altı gövdelerinden yeni bitkiler gelişir. Gözyaşı bitkisinde (), yaprağını kenarlarında meydana gelen tomurcuklardan küçük bitkicikler gelişir. Daha sonra ana bitkiden ayrılan ve toprağa düşen bu bitkiciklerden yeni gözyaşı bitkileri oluşur.
Anavatanı Afrika olan aloe vera (sarısabır), “ölümsüzlük bitkisi” ve “ilaç bitkisi” isimleriyle de tanınıyor.
Bağırsak uyarıcı bitki çayları
Yeşil çay dışkıya daha fazla su katabileceği gibi, bağırsak hareketlerini hızlandıran bir uyarıcı olan kafein içerir. Karahindiba ve nane çayıda kabızlıkta tercih edilebilir.
İlaçlı mücadele uygulaması yabancı otların genç ve aktif olarak büyüdüğü 4-6 yapraklı oldukları devrede ve hava sıcaklığının 8-25 derece olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Yeniden çıkışlar olursa 1,5-2 ay sonra uygulama tekrarlanmalıdır.
AYRIK OTU. i. Buğdaygillerden, kökü çok derin ve sert olduğu için çok çabuk yayılan, bu yüzden tarlalarda, bahçelerde asıl bitkiye zarar veren, ayıklanması zor, kökü idrar söktürücü, çok yıllık otsu bitki, bir cins çayır otu.
Dilimize pelesenk ettiğimiz bir tabir vardır; ayrık otu gibi muamele görüyorum türünden.. Ve bu tabirin beslendiği kültürde ayrık otu bilinçaltımızda hep olumsuz bir imaj konumundadır. Yerine göre ailenin yüz karası oluverir. Bazen de hak ettiğini elde edemeyen şahısları tanımlar.
Bahçenin yabani otlar çiçeklenmeden biçilmesi, çim yoksa toprağın çapalanması hatta büyük sebze tarhları söz konusu ise sürülmesi yabani otlara karşı savaşta en etkili yöntemlerden sayılıyor. En eski yöntemler arasında görülen çapalama, uzun vadeli etkisi ile özellikle yeni bahçe düzenleyen kişilerce tercih ediliyor.
1.İltihaplı hastalıklarda rahatlatıcı ve ferahlatıcı olarak kullanılır. 2.İdrar söktürücüdür. 3.Böbrek ve mesanede meydana gelen taş ve iltihapları giderir. 4.Kan tükürmeyi önler.
Yonca, turp otu, hindiba,devedikeni, kuş otu gibi.. Çim formundaki çayır otları ve ayrık gibi bitkiler bu dozdaki ilaçtan hiç etkilenmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri