B.Bu korku,kaygı ya da kaçınma süreklilik gösterir,çocuklarda ya da ergenlerde en az dört hafta, erişkinlerde 6 ay ya da daha uzun sürer.
Ayrılık kaygısı, gelişimsel sürecin normal bir parçası olarak çocuk 6 ila 8 ay olduğunda başlamaktadır. Çocuk sosyalleştikçe bakım veren kişiler dışındaki insanlarla iletişim kurmayı öğrendikçe azalarak bitmesi gerekir. Bu durum genellikle çocuğun 3 yaş civarına denk gelmektedir.
Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu (AAB) Oluşumu
➢ Ayrılma anksiyete bozukluğu tanısının konulması için çocuklarda ve ergenlerde bu belirtilerin en az 4 hafta boyunca, yetişkinlerde ise 6 ay boyunca görülmesi beklenir.
Ayrılma kaygısı bozukluğu, psikoterapi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi, EMDR Terapisi, aile terapisi, oyun terapisi, psikodinamik, ayrılma kaygısı bozukluğu tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemlerinden bazılarıdır.
Normal ayrılma kaygısı 18 aylık iken en yoğun haline ulaşır. 3 yaş civarında çocuğun ayrılmayı bilişsel olarak algılama kapasitesi gelişmiş ve bunun geçici olduğu fikri yerleşmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Bebek, hareket becerisi arttıkça ve dünyayı kendi başına keşfetmeye başladıkça, kendisini en güvenli hissettiği kişiden –yani annesinden- ayrılmanın da ne kadar kolay olabildiğini anlar. Bu sebeple bebek annesinden ayrılmaya hiç tahammülü yokmuşçasına tepkiler gösterir.
Terk edilme korkusunun aşılabilmesi için bireysel davranışçı terapi gibi psikoterapi yöntemleri sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı zamanda terk edilme kaygısını destekleyen geçmişte yaşanmış ve rahatsız edici travmatik olaylarda EMDR terapi yardımı ile duyarsızlaştırılır.
Anksiyetesi olan bir kişi, her zaman en kötü senaryoyu düşünür ve bu düşünceler kontrolü dahilinde gerçekleşmez. Sürekli olarak kaygı, endişe yaşayan bir kişinin sosyal hayatı sekteye uğrayabilir, ruhsal sağlığı bozulabilir ve gündelik işlerde ki verimi azalabilir.
Korku ve panik kısa süreli olmasına rağmen anksiyete hem kalıcı hem de kroniktir. Bunun da ciddi olumsuz sonuçları olabilmektedir. Çünkü kronik anksiyete sadece vücutta değil yaşam tarzı ve davranışlar üzerinde olumsuz etkilere neden olur.
İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. İlaç tedavisi belirtiler tamamen düzelene kadar sürmelidir. Tam düzelme sağlandıktan sonrada tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmelidir. Yaygın kaygı bozukluğu tedavi edilmediği takdirde yıllarca sürerek, kişide önemli bir yeti yitimine yol açar.
Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen hergün vardır ve gün boyunca sürer. YAB'nun yaşam boyu görülme sıklığı %5-6'dır. Başka bir deyişle, her 100 kişiden 5-6'sı yaşamlarının herhangi bir zamanın bu rahatsızlığı yaşayabilir. Yaşla birlikte kaygı duyarlılığı artar.
Ayrılma anksiyetesi ise; temel bağlanma figüründen, ölüm, boşanma, hastalık ve diğer nedenlere bağlı olarak ayrılma sonucunda ortaya çıkan aşırı kaygı halidir. Bu kaygı sadece gerçek ayrılma durumlarında değil, ayrılma beklentisi durumunda da oluşabilmektedir.
Ay basması, yörede “aya düşme, ay basması, ay tutması, ay çarpması” terimleriyle ifade edilir. İnanışa göre çocuklar, yeni doğan hilal şeklindeki ay ile aylık döngüsünü tamamlamak üzere olan 27 günlük ayı görürlerse korkar ve bu yüzden hastalanırlar. Ay basması, “sere mehe bine mehe” diye de adlandırılır.
Yani seperasyon anksiyetesi ; çocuğun evden ya da evde bağlandığı kişiden ayrılmaya bağlı olarak gelişim düzeyine göre beklenenden fazla ve yineleyici anksiyete duyması şeklinde tanımlanabilir. Bu çocuklar, annelerinden ayrılmak istemezler adeta onlara yapışık bir şekilde yaşamlarını sürdürürler.
Bebeklik dönemi korkularının en tipiklerinden biri yabancı korkusudur. Normal gelişimsel korkulardan olan bu durum 6-8 aylar arasında sıktır. Tanımadık bir yüzle karşılaşan bebek hemen tanıdık yetişkine yönelir, onunla göz göze gelmekten kaçınır. Yabancı daha da yakınlaşırsa korku artar.
Ataklar birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilmektedir.
Sürekli ve aşırı kaygı, stres hormonlarımızın sürekli olarak salgılanmasına sebep olarak kalp ve damar rahatsızlıkları ve stres kaynaklı ülser gibi sorunlara da yol açabilir.
Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir. Bilişsel davranışçı terapide hasta öncelikle hastalığının ne olduğu ve sebepleri konusunda eğitilmektedir. Bunun yanı sıra nefes alma ve çeşitli gevşeme egzersizleri, stresle başa çıkma yöntemleri ile kişinin rahatlaması sağlanır.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Denetlenemez nitelikte olan bu endişe hali en az altı ay boyunca, hemen her gün ve gün boyunca sürer. Genellikle yaşla birlikte kaygı duyarlılığı arttığından en çok yaşlılarda ve bir de ergenlik döneminde görülür.
Terk edilme korkusu veya terk edilme kaygısı denilen durum, bireyin sevdiği kişiler tarafından bırakılacağına karşı duyduğu korku olarak tanımlanabilir. Bu durum, genellikle “sevgilim beni terk edecek” korkusu olarak düşünülüyor. Ancak aslında aile ve arkadaşlar dahil tüm sosyal çevreyi kapsayabilen bir problem.
Kaybetme korkusu da diğer bütün duygularımız gibi hissedilmesi normal bir duygudur. Kontrolü sağlanan kaybetme korkusu ilişkiler için sağlıklı olabilirken, kontrolsüz hissedilen bu duygu ilişkilerin bitişi için zemin de hazırlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri